Da li imate preko 18 godina?

Otkrivene izgubljene fotografije Džona Lenona

Fotografije ikone r'n'r-a biće izložene u Liverpulu pre nego što budu ponuđene na aukcijskoj prodaji.

1
0

Negativi na kojima je Lenon nastali su 1970. u vreme raspada liverpulske četvorke i izlaska njegovog trećeg solo singla „Instant karma“ i sadrže 26 fotografija potpuno nepoznatih javnosti.

Svih 26 fotografija, zajedno sa negativima, izložene su u liverpulskom muzeju „The Beatles Story“ posvećenom najpoznatijoj grupi u istoriji muzike, a ujedno i najvećoj grupi iz ovog britanskog grada. Fotografije, koje će biti izložene do kraja sledećeg meseca, su serija intimnih portreta pevača za koje nija jasno da li su nastali u druženju s fotografom ili je on bio plaćen da napravi te fotografije. Ono što je očigledno je Lenonovo poziranje fotografu, ali motiv nastanka ostaje nepoznat.

Vlasnik negativa koji želi da ostane anoniman izjavio je kako su bili stavljeni u fioku stola stare porodične kuće pre 34 godine i da niko od porodice nije pomišljao da je na njima išta vredno.

Negativi će biti izloženi u muzeju a tokom 2018. naći će se na aukciji na kojoj će srećni pronalazač sigurno zaraditi dobre pare zbog detaljnog pregleda porodičnog đubreta. Ovaj događaj može potakunuti i vas da pročešljate đubre koje su sakupljali vaše bake, deke ili roditelji pošto ko zna na šta možete naići: možda vam je deda ujak bio vlasnik foto studija gde su prve fotografije napravili „Smak“ ili „Riblja čorba“ ili vam je, na primer, teča bio roudi Parnog valjka ili tetka grupi Bijelog dugmeta ili Azre pa imate blago u vidu kompomitujućih fotki Brege ili Džonija Štulića. Sve u svemu, iako nađete nešto verovatno nećete uspeti da prodate ni za osminu novca pošto znamo gde živimo. Ipak, rok memorabilija je memorabilija ma koliko bila vredna.