Da li imate preko 18 godina?

Odlični dokumentarci na programu 30. Festivala evropskog filma Palić

Autor:

U okviru 30. Festivala evropskog filma Palić, koji se održava od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, biće predstavljene selekcije Novi evropski dokumentarni film, koji donosi najbolje dokumentarce s evropskog kontinenta, kao i Eco Dox, program baziran na evropskim dokumentarnim ostvarenjima posvećenim temama izazova očuvanja životne sredine. Selektor oba programa je Igor Toholj.

U selekciji Novi evropski dokumentarni film biće prikazani filmovi U Ukrajini reditelja Pjotra Pavlusa i Tomasa Volskog u poljsko-nemačkoj koprodukciji, Zimska priča Karla Olsona (Švedska, Danska), Poslednji galeb Tonislava Hristova(Bugarska, Finska), Mavena Andrije Lekića(Srbija, Crna Gora), Nakon posla Erika Gandinija (Švedska, Italija, Norveška) i Posle mosta koji su režirali Rico i Marcia Toskano iz Italije.

Kao specijalna projekcija u ovoj selekciji, biće prikazan film Prizvan i pozvan Luke Papića i Srđe Vuča.

“U skladu sa duhom vremena, u ovom programu dominiraju ratne, radnoeksploatatorske, postkapitalističke, posttranzicijske i teme povezane sa posledicama terorizma, kao sumorna rediteljska inspiracija. Razni stilski i vizuelni pristupi su zastupljeni i u ovogodišnjoj selekciji. Od opservacionih dokumentaraca (U Ukrajini, Zimska priča) koji iz fiksne pozicije kamere predstavljaju dva dijametralno udaljena pola evropske svakodnevice – ratni i mirnodopski, eseja o paradoksu savremene podele rada i introspektivnom, tragičnom doživljaju sveta (Nakon posla i Mavena), do egzistencijalističkih portreta sa različitim predznacima (Posle mosta, Poslednji galeb), svaki od navedenih filmova predstavlja malu inicijalnu kapislu za dublji promišljaj, samospoznaju i pokušaj razumevanja i tumačenja različitih aspekata i slojeva dramatičnosti našeg vremena”, istakao je selektor ovog programa Igor Toholj.

Selekcija Eco Dox predstaviće ostvarenja Posetioci Veronike Liškove (Češka, Norveška, Slovačka), Nedelja, nedelja Laure Garsije Andreu (Španija, Litvanija), Planeta B Pitera Van Eka, Južni vetar Maksima Bertua i Marka Požlepa (Slovenija, Francuska), Putevi heroja Ane Konstantinović (Srbija), Mali i veliki Želimira Gvardiola (Srbija) i Neustrašiva Afrin: Vreme poplave Angelosa Ralisa (Grčka, Francuska, Nemačka).

Igor Toholj je selekciju filmova za program Eco Dox obrazložio rečima: “Vetar u leđa radikalnom omladinskom ekološkom aktivizmu u jednoj od najrazvijenijih kapitalističkih društava daje angažovani Planeta B. Na programu su i dva filma sa vrlo aktuelnom rečnom tematikom: Južni vetar predstavlja esej, roud movie o istraživačkom podvigu savremenih argonauta u otkrivanju ekoloških i antropoloških aspekata gigantskog toka reke Misisipi, dok je nasuprot, Neustrašiva Afrin: Vreme poplave apokaliptična slika podivljale reke Bramaputre, koja poplavama apokaliptičnih razmera nepovratno menja i okolinu i život stanonvištva u njenom slivu. Nedelja, nedelja je iskren i duhovit portret individualnog odgajivača pomorandži iz Španije, uhvaćenog u ralje birokratske nomenklature EU, a Posetioci vizuelno rafinirana posveta socio-antropološkom eksperimentu u kome izolovani stanovnici najsevernijeg ostrvskog arhipelaga Evrope svedoče promenama u otapanju Permafrosta”.

Toholj je posebno istakao i domaće filmove u ovoj selekciji: “Ove godine, u selekciji su i dva domaća dokumentarca, različitih perspektiva – Putevi heroja i Mali i veliki. Prvi, debitantski, ponesen je novim aktivističkim optimizmom junaka lokalnih zajednica nekoliko zemalja a drugi, delo autora antologijskih filmova domaće dokumentaristike, daje dramatičan, opominjući i pesimističan pogled na još uvek prisutne ekološke posledice NATO bombardovanja Srbije.”

Jubilarno 30. izdanje Festivala evropskog filma Palić, u organizaciji Otvorenog univerziteta Subotica, održaće se od 15. do 21. jula 2023. na Paliću i u Subotici, dok bogat predfestivalski program počinje već prvog dana jula. Na ovogodišnjem festivalskom izdanju očekuje se preko 150 filmskih profesionalaca iz zemlje i inostranstva, a pored bogatog filmskog programa, publika će moći da uživa u brojnim dinamičnim pratećim sadržajima – koncertima, izložbama, promocijama knjiga, radionicama i stručnim predavanjima.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: