Da li imate preko 18 godina?

Novi festivalski doživljaj

Prvi regionalni online festival udružio je četiri regionalna festivala. Na programu su filmovi koji su bili na programu značajnih evropskih festivala.

Autor:
1
0

Na prvom zajedničkom regionalnom online filmskom festivalu, koji je udružio četiri filmska festivala, od 9. do 17. aprila biće prikazano 8 filmova, od kojih su neki bili u programima filmskih festivala u Kanu, Veneciji, Sarajevu i Berlinu, kao i dva jugoslovenska klasika. 

Prvi zajednički regionalni online filmski festival, koji je udružio Sarajevo Film Festival, Zagreb Film Festival, Festival autorskog filma iz Beograda i Filmski festival Herceg Novi publici u zemljama nekadašnje Jugoslavije nudi novi doživljaj festivalskog iskustva.

Devetodnevni festival, koji se održava u sklopu Mreže festivala Jadranske regije, održava se online na ondemand.kinomeetingpoint.ba, i ujedno predstavlja prolećno izdanja svakog od ovih festivala.

Publika će moći da pogleda film iz zvanične selekcije Kana Smrt filma, a i mog oca, koji je režiorao Dani Rosenberg, hibridna je kombinacija fikcije i stvarnosti u kojoj redatelj prati poslednje dane svog oca kamerom, trudeći se da zamrzne vreme i naoruža se protiv nadolazeće tuge. U programu je i Novi poredak, novi igrani film meksičkog redatelja Mišela Franka, premijerno prikazan u Veneciji, gde je osvojio Srebrnog Lava – Veliku nagradu žirija. U napetoj distopijskoj drami, Franko tematizuje pitanje revolucije i uspostavljanje novog poretka.

Debitantski igrani film Filipa Jurijeva Mladi kitolovac, koji je bio pobednik venecijanskog programa “Dani autora”, govori o tinejdžeru koji živi u izolovanom selu na Beringovom moreuzu, koje se nalazi između Čukotke i Aljaske i deli Rusiju od Amerike. Sa Međunarodnog filmskog festivala u Berlinu u programu su filmovi Sluge režima, Ivana Ostrohovskog, o epizodi iz života mladih verskih službenika rastrzanih između katoličke crkve i vladajućeg komunističkog režima 80-ih u Čehoslovačkoj.

Program obuhvata i debitantski igrani film Krvne veze Jonete Nordel i dokumentarni film Jedna od nas Đure Gavrana, premijerno prikazan na Sarajevo Film Festivalu, koji prati reakcije jedne zajednice na otkriće o seksualnom zlostavljanju.

Restaurirane verzije dva jugoslavenskih klasika prikazuju se sa željom da se podsjeti na filmsko blago regije: film Pavle Pavlović Puriše Đorđevića iz 1975. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Avelinu i Trstu i Miris poljskog cveća Srđana Karanovića iz 1977. godine, nagrađen na festivalima u Puli, Vrnjačkoj Banji i Kanu.

Ovaj program u sklopu Mreže festivala Jadranske regije početak je zajedničke saradnje i udruživanja četiri festivala iz regiona Njihova saradnja će biti nastavljena i kroz program ovogodišnjih izdanja festivala: na svakom od festivala biće predstavljene zajedničke, nove selekcije filmova, sve s aciljem uspostavljanja novih vrednosti usled promena u filmskoj industriji izazvanih pandemijom virusa COVID-19, okupljanja publike i promocije kulturnog nasleđa te vraćanja osećaja zajedništva i blikosti.