Da li imate preko 18 godina?

Muzej grada Beograda kupio sliku Paje Jovanovića „Odmor bašibozuka“

Autor:

Muzej grada Beograda saopštio je da je na aukciji kod Sotebija, 09. novembra, za ovaj muzej kupljena slika Paje Jovanovića pod nazivom „Odmor bašibozuka“ po ceni od 240.000 britanskih funti bez poreza.

“Delo predstavlja jednu od najlepših slika Jovanovićeve orjentalističke faze. Rađeno je tehnikom ulja na dasci krajem 19. veka. Odlikuje se izvanrednom minucioznošću detalja, izuzetno vešto dočaranih planova u kompoziciji.
Paja Jovanović kao i većina evropskih slikara 19. veka bavi se temom Orijenta. Visok nivo umetničkih i slikarskih dostignuća ovog perioda obezbedio mu je izuzetno značajno mesto u vodećim svetskim aukcijskim kućama kao i u muzejima i privatnim kolekcijama”, navodi se u saopštenju Muzeja.

Podseća se da se u sastavu Muzeja grada Beograda nalazi se Legat Paje Jovanovića, koji broji 211 umetničkih dela i više od 650 muzejskih predmeta. “Pored velikog broja Jovanovićevih slika, Muzej do sada nije imao nijedno delo iz njegove orijentalističke faze. Jedan od osnovnih zadataka Muzeja grada Beograda je da predstavi celokupan opus Paje Jovanovića u kom orijentalna faza zauzima značajno mesto”, kaže se u saopštenju.

Na slici dimenzija: 41×32.5 cm (uramljena: 68×60.5 cm) je realistično predstavljen pripadnik osmanske vojske u trenutku odmora, odeven je u prepoznatljivu nošnju koja se sastojala od belog kilta i crvenog jeleka, za pojasom su mu upasane dve kubure i nož. U jednoj ruci drži pušku, dok drugom rukom puši nargilu. Cela scena je smeštena u orijentalni ambijent u kom dominiraju ognjište sa kazanom, sto i nargila.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: