Da li imate preko 18 godina?

Mladen Milinov pobednik konkursa za najbolji neobjavljeni roman izdavačke kuće Booka i OTP banke

Autor:

„Jedan dan, od svitanja do sumraka, tako tipičan u životu glavnog junaka Mlađana, na prvi pogled tranzicionog pobednika. Dan ispresecan susretima, odlukama, brigama, razočaranjima i strahovima, a najviše sećanjima, onim iz zemlje koje odavno nema i onim iz rata što je sve one koji su se u njemu zatekli bespovratno promenio”. Ovo su reči kojima Mladen Milinov započinje svoju knjigu „Šutnja”, izabranu za najbolji, originalni i neobjavljeni roman na drugom književnom konkursu izdavačke kuće Booka i OTP banke Srbija.

Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 350  rukopisa, a pobedniku je uručena novčana nagrada u iznosu od 250.000 dinara. „Šutnja“ će u  izdanju izdavačke kuće Booka biti objavljena u tiražu od 3.000 primeraka, uz očekivanu distribuciju u regionu sa intenzivnom promocijom autora i pobedničkog romana.

Prilikom proglašenja pobednika i predstavljanja romana, četrdesetdvogodišnji autor Mladen Milinov iz Beograda, istakao je da je njegov prethodni rukopis pod naslovom „Proročica” dospeo i u finale prošlogodišnjeg konkursa što mu je dalo silovit vetar u leđa da napiše „Šutnju”.

„I dalje očekujem da će neko da me probudi, jer je moja želja bila samo da se nađem u najširem izboru Bookinog konkursa. Ovogodišnji konkurs se završavao u najgorem mogućem trenutku – maju, koji nas je sve pogodio. Bilo mi je besmisleno da šaljem rukopis o nasilju, o agoniji odgovornosti i krivici, transgeneracijskim traumama, kada je sve to iznova postalo dnevna stvarnost u kojoj si primoran da živiš, da vaspitavaš i istraješ. Osećam se počastvovano što je žiri podržao ovaj roman i prepoznao neophodnost razgovora i priče kao način suprotstavljanja nasilju. Konkurs Izdavačke kuće Booka i OTP banke je za neobjavljenog autora savršena prilika da neko relevantan zaista pročita i oceni rezonantnost napisanog. Drago mi je što sam deo ove tradicije u nastanku”, izjavio je Milinov na događaju.

Apsolutna anonimnost ovog konkursa je ono što ga čini posebno interesantnim. Identitet nijednog autora žiriju nije bio poznat, a rukopisi se dostavljaju pod šifrom, čime se postiže najobjektivniji način vrednovanja.

Ivan Bevc, glavni urednik izdavačke kuće Booka, izrazio je svoje zadovoljstvo zbog činjenice da je u drugom godišnjem konkursu, baš kao i u prvom, otkriven nov, svež književni glas.

„Posle fenomenalnog uspeha prvog konkursa na kome je pobedio roman Mirjane Drljević koji je potom postao bestseler sa 7.000 prodatih primeraka i finalista izbora za NIN-ovu nagradu, pred nama je bio ozbiljan izazov. Broj pristiglih rukopisa, više od 350, obećavao je da ćemo i ovog puta otkriti novi književni glas, što se i dogodilo. U oštroj konkurenciji nekoliko zbilja odličnih rukopisa, izdvojio se  izuzetan roman „Šutnja” autora Mladena Milinova, zreo, idejno i pripovedački zaokružen i bolno aktuelan, a jezički superioran toliko da se može meriti sa najboljim regionalnim delima iz ovogodišnje produkcije, “Šutnja” je veliko književno otkriće, a autor Mladen Milinov talenat kakav se retko sreće. Još jednom je konkurs koji smo sproveli uz veliku podršku partnera iz OTP banke potvrdio svoj značaj za ovdašnju književnu i kulturnu scenu”, rekao je Bevc.

Pobednički roman prati priču Mlađana, književnog lika koji je živ i realan u svojoj unutrašnjoj poteri za ponovnim pronalaženjem smisla. „Klacka se” između dva sistema vrednosti toliko da je nemoguće ne proživeti celo delo rame uz rame s njim dok automobilom krstari istočnom Bosnom, pokušavajući da pobegne od demona prošlosti koji strpljivo čekaju na horizontu. Izuzetan debitantski roman Mladena Milinova dugo će, kao literarni ekvivalent Munkovog Krika, odjekivati u sećanju čitalaca.

*fotografije: Nikola Živić