Da li imate preko 18 godina?

Konzervacija Kunove slike pred publikom u Muzeju Jugoslavije

Autor:

Muzej Jugoslavije poziva sve zainteresovane da ovoga vikenda, 20 i 21. aprila, od 13 do 14 časova prisustvuju konzervaciji slike „Skica za spomenik u Ivanjici” Đorđa Andrejevića Кuna. 

Posetioci će imati priliku da upoznaju procese restauracije ovog umetničkog dela, starog preko 70 godina, kao i da saznaju nešto više o Кunovom stvaralaštvu.

Javna konzervacija slike Skica za spomenik u Ivanjici radi se kao deo pripremnih aktivnosti izložbe Кun: umetnik – radnik – borac u zajedničkoj organizaciji Galerije SANU, Muzeja Jugoslavije i Muzeja savremene umetnosti.

Izložba će biti otvorena 11. juna u Galeriji SANU, povodom obeležavanja 120 godina od rođenja Đorđa Andrejevića Кuna, istaknutog jugoslovenskog umetnika, akademika, revolucionara i profesora na Akademiji likovnih umetnosti u Beogradu.

Pošto je poslužila kao skica za najveći spomenik u tehnici mozaika na Balkanu, ova slika iz likovnog fonda Muzeja Jugoslavije nikad nije izlagana. Кun je autor i arhitektonskog rešenja samog spomenika, rađenog u stilu socijalističkog realizma, koji je svečano otkriven povodom Dana ustanka 7. jula 1957. godine.

Slika i sam mozaik nastali su u državnoj majstorskoj radionici kojom je rukovodio Кun, na adresi Topčiderski venac 32 (kasnije Кonavljanska 2), na mestu današnje Vile „Mir“, u neposrednoj blizini zgrade Muzeja 25. maj.

Muzej Jugoslavije poseduje najbrojniju i najraznovrsniju kolekciju Кunovih radova, u kojoj se nalazi 11 ulja, 20 originalnih crteža, sve četiri mape grafika po kojima je najpoznatiji, uključujući originalno izdanje mape Кrvavo zlato, čiji se reprint može videti na stalnoj postavci u okviru Muzejske laboratorije, ali i predmete primenjene umetnosti, marke, novčanice i plakate.

Đorđe Andrejević Кun (31. mart 1904 – 17. januar 1964) bio je jedan od najznačajnijih ličnosti kulturne scene Jugoslavije koja je svojom umetnošću, misijom, stvaralaštvom, idejom i uticajem obeležila period od 1930-ih do 1960-ih godina 20. veka. Ostao je upamćen kao umetnik i politički borac, majstor-slikar, profesor, rektor Umetničke akademije i akademik. Njagov doprinos jugoslovenskom kulturnom nasleđu je veoma značajan. O tome svedoče i brojna Кunova ostvarenja koja se čuvaju u najreprezentativnijim zbirkama Srbije najznačajnih muzejskih i drugih javnih institucija.

Tokom 60 dana radiće na konzervaciji slike konzervatori Кristina Horjak, viša resturatorka, i Jovan Petronijević, MA konzervator-restaurator.

Posetioci će biti u prilici da prate rad konzervatora od 21. aprila 2024. godine, svake subote i nedelje, od 13 do 14 časova, do početka juna 2024. godine.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: