Da li imate preko 18 godina?

Keep Shelly in Athens

Intervju sa majstorima chillwava

Autor:
0
0

Keep Shelly in Athens bio je samo ideja do 2010. godine kada je RΠЯ sreo Saru. Naziv benda igra je rečima. Kypseli je deo Atine u kojem je RΠЯ odrastao. Posle samo nekoliko nastupa i kratko prisustvo na webu, dobijaju neočekivano mnogo pažnje. Koriste momentum i pomoću bloga Gorilla vs. Bear objavljuju EP. Ne kriju Saint Etienne kao uticaj, najčešće ih porede sa Air a vokale sa Tracey Thorn i Nancy Sinatrom.

Postaje važno ko je za njih čuo pre. Postaju sinonim za chillwave. Objavljuju album At Home za Cascine records. Idu na turneju po Južnoj Americi i delovima Evrope. Mnogo nastupa su morali da otkažu zbog problema sa vizama. Sarah P napušta bend početkom prošle godine. Nova pevačica Myrtha je predstavljena, pa je objavljen Fractals, najavni singl drugog albuma na na novoj etiketi Friends of Friends.

RΠЯ je dosledno misteriozan. Pokušao sam da saznam više o njemu pred nastup koji će Keep Shelly in Athens imati u KC Gradu, 4. aprila. Nisam uspeo da saznam zašto su se on i Sarah razišli. Hteo sam da napravimo osvrt, jer smo između dva albuma. Imali smo manju razmenu upravo o njegovoj anonimnosti. Šture informacije o albumu na kojem se radi prate i utisci o novoj etiketi. Pitao sam ga kako je slušati svoju muziku tokom škakljive scene trashy serije. Podsetili smo se vremena kada su im Disclosure bili predgrupa u jednom klubu na SoHou koji je nedavno zatvoren.

Puno toga se desilo za ovih pet godina koliko radiš na Keep Shelly in Athens. Trenutno ste između dva albuma, da li je to dobro vreme za sabiranje utisaka?

Skoro pet godina već! Četiri i po, da budemo precizni. Jeste se mnogo toga desilo i upravo smo u toj tački kada spremamo nove pesme, možda više okrenuti onome pred nama nego što se osvrćemo.

Sa prethodnom pevačicom, Sarom

Sa prethodnom pevačicom, Sarom

Najveća prekretnica svakako je bilo kada je otišla Sarah P. Ne bih inače zalazio tu, jer čini mi se da je previše lično, ali u trenutku dok ti pišem, stiže mi nova Sun Glitters pesma na kojoj je i ona. Jesi li je čuo možda? Jesi li skoro čuo Saru?

Naši putevi su se razdvojili, ali važno je da oboje nastavljamo da se bavimo muzikom. Što se KSiA tiče, nastavljamo sa velikim entuzijazmom.

Kako je Myrtha? Šta je sledeće za vas dvoje? Album?

Da, da. Myrtha, nova pevačica. Imamo novih pesama. Naš drugi album sigurno izlazi nekada tokom ove godine. Jako smo srećni zbog toga, to odjekuje kroz Fractals. Uskoro sledi novi singl, puno živih nastupa kojim ćemo promovisati album ali i neke saradnje kojima ćemo iznenaditi!

Dolazite li u Beograds kao dvojac ili sa bendom? Šta da očekujemo s obzirom da ovo nije uobičajeni koncert nakon izdanja albuma. Šta vam je na setlisti, jeste li je već spakovali?

Kada prvi put dolazimo u neki grad, više razmišljamo o samom mestu nego o nastupu. Posebno kada je reč o Beogradu o kojem smo čuli toliko sjajnih stvari! Ovoga puta će nas biti troje na sceni. Što se tiče repertoara tiče, samo je sigurno da ćemo vam svirati i neke nove pesme.

Tekstovi širom blogosfere, slažu se da je KSiA raznovrsan bend. Koliko je to namerno?

Činjenica da smo raznovrsni dolazi od toga da imamo mnogo različitih uticaja. Svi oni se čuju u našim pesmama, a toliko su jaki da se onda i raspoznaju.

Često kada slušam artiste iz žanra kojem i mi pripadamo, nemoguće mi je da razlikujem jednu pesmu od druge. Nisam baš veliki fan te homogenosti na albumu.

U našem slučaju, mogu da se čuju stvari koje su različite jedna od druge, ali postoji prikrivena kohezija u našem radu.

Sa novom pevačicom, Mirtom

Sa novom pevačicom, Mirtom

KSiA je primer kako nezavisna scena funkcioniše u ovoj dekadi. Web prisustvo donelo je bendu iz Grčke podršku malog blog lejbla, pa ugovor sa većim – Friends of Friends. Zahvaljuješ li na sreći ili si ponosan na svoj težak rad?

Stvarno jeste tako. Internet je suštinski instrument za muzičara danas. Loša strana toga moglo bi da bude to što je previše materijala dostupno, pa to malo ometa. Jednostavnije je producirati muziku i ima je više, ali ona nije nužno bolja. Vera u ono što radiš, upornost i metodičnost pri radu su od krucijalnog značaja u današnjem okruženju. Još nas drži oduševljnje, tek nedavno smo potpisali za divne Friends of Friends. Njima se sviđa kako mi radimo što nam daje veru da ćemo imati odličnu saradnju.

Remiks za Steve Mason – Boys Outside je praktično tvoj showcase, na samo jednoj traci je prikazano šta sve možeš. Kakav je tvoj odnos prema njoj, nekoliko godina kasnije?

Hvala. Svakog puta kada radim remiks, trudim se da poštujem traku, ali je razložim koliko god je moguće pa skrojim iznova. Uglavnom sam zadovoljan rezultatima. Ovo je takav slučaj.

Zamislimo svet u kojem je moguće da Tomas Barfod napravi nešto loše. Poslao ti je užasan remiks. Kako mu kažeš ne, ako je to uopšte opcija sad kad si na većoj etiketi?

Ako bi to zaista moglo da se dogodi, verovatno ne bih mogao ništa. Morao bih da prepustim publici da odluči da li je dobar remiks i ustanovi ko je za to odgovoran.

Gledajući na to gde je ko danas, interesantnoj je da ste 2011. godine imali zajedničko izdanje sa Disclosure?

Da, to je bio veoma lepo lepo. U tom trenutku, Disclosure su nam bili predgrupa na prvom velikom koncertu koji smo imali u njujorkškom klubu Madame Jojo’s. Posle tog nastupa smo pustili tu kasetu u promet.

Dosta daješ na anonimnost. Kriješ se ispod kapuljače, odbijaš da otkriješ svoje ime i godište a onda čitam tvoja mišljenja o stvarima kao što su političko i ekonomsko stanje u Grčkoj, o Syrizi. U tom intervjuu si odao mnogo toga o načinu na koji si odrastao i statusu svoje porodice. Jesi li bio isprovociran ili je sve planski?

Takve stvari kao što su nečije ime ili godište, može biti interesantno nekim fanovima i novinarima. Ponekad im smeta što se krijem, ali mene to preterano ne dotiče. Mnogi umetnici, čini se, samo žele da pokazuju svoje lice, svuda i stalno. Jedino što ja želim je da moja muzika komunicira sa publikom, to je način na koji jedino i umem da radim. To mogu da ostvarim i bez stalnog prisustva u muzičkim magazinima i na društvenim mrežama. Što se tiče pogleda na nekoliko društvenih tema, to su one koje se tiču mog života kao jednog muzičara, samim tim i na moj rad u bendu Keep Shelly in Athens. Ne mogu da ne odgovorim kad me pitaju.

keepp keep

I, samo mi još reci kako je bilo gledati Jennifer Love Hewitt kako trlja lika u Lifetime seriji, dok u pozadini ide vaša pesma!

Haha… Samo ću ti reći da je i to deo života!

Keep Shelly in Athens nastupaju 4. aprila u KC GRAD-u. Pretprodaja karata po ceni od 400 rsd u Kulturni centar GRAD. Više informacija na eventu.

https://www.facebook.com/keepshellyinathens
http://keepshellyinathens.blogspot.com/p/blog-page.html
https://soundcloud.com/keepshellyinathens

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: