Da li imate preko 18 godina?

Filmski maraton: Vanserijsko iskustvo za posvećene gledaoce

O tome zašto uživamo u uzastopnom gledanju filmova, o najdužim (zabeleženim) maratonima u istoriji kinematografije, ali i o izboru sjajnih domaćih ostvarenja koja su idealna za celodnevnu kućnu projekciju. 

6
0

Tokom prethodnih godina gotovo svima je u upotrebu ušao izraz bindžovanje, koji se odnosi na kontinuirano gledanje televizije (i to mahom serijskog programa, putem striming servisa), dok se ovaj termin pre vaskrsavanja u prostoru audiovizuelnog koristio da opiše opsesivno ili ekstremno obavljanje neke aktivnosti. Toliko smo navikli na tu vrstu uživanja u TV programu da smo zaboravili da smo pre pojave svih tih platformi takođe umeli da organizujemo filmske maratone – dešavanja koja gotovo zvuče retro iz današnje perspektive. Pa ipak, jedan takav upravo nas očekuje tokom čitavog 1. januara, a u organizaciji Vip Kinoteke – kada ćemo imati prilike da na Facebook stranicama Vip mobile i Jugoslovenske kinoteke maratonski odgledamo čak deset restaurisanih jugoslovenskih klasika. 

Teško je reći kada su maratoni počeli, jer istorijat ovakvog fenomena nije nikada jasno vezana za neki poseban događaj. Međutim, pretpostavka je da su se maratoni odomaćili pre svega u kućama, ne u bioskopima, i to u vreme kada nije bilo lako doći do kopija filmova kao danas. Tokom 70-ih i 80-ih, u vreme VHS presnimavanja i dovijanja za pojedine naslove koji su se čekali mesecima, ali i u doba velike popularizacije žanrovskog filma, maratoni su bili česta pojava, te najkultniji od svih možda anime i horor maratoni, oko kojih se okupljala velika zajednica fanova. Oni su znali da traju i do nekoliko dana!

Ka 90-im godinama televizijske stanice su, po ugledu na radio, takođe krenule sa maratonima, premda su uglavnom u pitanju bili programi inspirisani godišnjicama, praznicima, specijalima i drugim povodima da se već emitovani sadržaji prikažu još jedanput. Činjenica da je poslednji put Ginisov rekord u maratonskom gledanju filmova oboren pre pet godina (121 sat i 18 minuta) znači da je možda ova disciplina i dalje interesantna gledaocima. I pored ovog impresivnog rezultata, čini se da je ipak veće uživanje kada ste u svojoj dnevnoj sobi, kada je dozvoljeno da odvojite oči od ekrana i kada usput pravite kokice, smejete se i delite utiske sa ukućanima.

U svojoj knjizi Media Marathoning: Immersions in Morality (2014) autorka Lisa Glebatis Perks tvrdi da prepuštanje maratonskom konzumiranju bilo kog medija nije bezumno prepuštanje sadržaju već neka vrsta trijumfa posvećenosti i izdržljivosti. U poređenju sa tradicionalnijim, sporijim načinima uživanja u medijskom programu, “maratoniranje” pruža gledaocima ili čitaocima veću dubinu priče o svetu, slojevitije upuštanje u narativ, time čineći složenijim emocionalne i kognitivne efekte gledanja. I dok za bindžovanje znamo da može proizvesti nezavidne fiziološke i psihološke efekte koji na nas utiču kao bilo koja druga adiktivna aktivnost, maratoni od nas zahtevaju drugačiju vrstu posvećenosti.

Maratoni predstavljaju niz pažljivo odabranih filmova, bilo u intimnim ili zvaničnim programskim selekcijama, te možemo reći da su u današnjim okolnostima zaista retkost. Maratoni su, zapravo – to ne treba zaboraviti – ne samo revijalne, već i kritičke celine.

Jugoslovenska Kinoteka ustanova je u kojoj su svi zaljubljenici u film barem jednom bili na neplanskom maratonu, ostajući spontano na nekoliko projekcija zaredom, u udobnosti bioskopske sale. Izbor je neretko takav da nas povlači da jedan film pogledamo u kontekstu nekog narednog, što svim ostvarenjima daje novu vrednost. Tradicionalni filmski maratoni su u Kinoteci bili popularni pomenutih 70-ih i 80-ih godina, ali danas je došlo vreme u kom tehnologija omogućava da iz svojih domova uživamo u filmskim maratonima sjajnog kvaliteta slike i podjednako posvećenog odabira naslova.

Budući da se u okviru projekta Vip Kinoteka već nekoliko godina intenzivno radi na očuvanju filmskog nasleđa, odnosno restauraciji filmova koji su obeležili srpsku kinematografiju i proglašeni su za nacionalno kulturno dobro od velikog značaja, odluka da se ovi filmovi ponude za onlajn maratonsko gledanje došla je prirodno. Ovaj događaj gledaocima će obezbediti prilično celovit uvid u neka od najznačajnijih dela jugoslovenskog filma.

Publika širom Srbije ima priliku da ponovo vidi kultne filmove u izuzetnom kvalitetu slike i zvuka, na novom sjaju filmske trake, u prvom onlajn filmskom maratonu. Jugoslovenska Kinoteka i Vip mobile pozivaju vas da se 01. januara 2021. godine, od jutarnjih časova do iza ponoći (preciznije: od 10h do 02h) upustite u gledanje 10 filmova koje će, u osveženom i restaurisanom ruhu, gledaoci prvi put moći da vide sve odjednom, na Facebook stranicama Vip mobile-a i Jugoslovenske kinoteke.

Prvi onlajn maraton digitalno restaurisanog filma predstaviće kultna ostvarenja reditelja Gorana Markovića, Božidara Nikolića, Slobodana Šijana, Srđana Karanovića, Gorana Paskaljevića, Živka Nikolića i Živojina Žike Pavlovića, u produkciji Centar filma.

Filmovi će biti prikazani u sledećem rasporedu, a projekcije će početi u naznačenim vremenima:

1.         Nacionalna klasa, 1979. režija Goran Marković / 104 min / 10h /
2.         Tri karte za holivud, 1993. režija Božidar Nikolić   118 min / 11:55h /
3.         Maratonci trče počasni krug, 1982. režija Slobodan Šijan  / 92 min / 13:55h /
4.         Nešto između, 1982. režija Srđan Karanović / 107 min / 15:30h/
5.         Varljivo leto ’68, 1984. režija Goran Paskaljević   / 91 min / 17:25h /
6.         Poseban tretman, 1980. režija Goran Paskaljević  / 94 min / 19h /
7.         Davitelj protiv davitelja, 1984. režija Slobodan Šijan / 93 min / 20:35h /
8.         Lepota poroka, 1986. režija Živko Nikolić / 105 min / 22:10h /
9.         Kad budem mrtav i beo, 1967. režija Živojin Žika Pavlović / 77 min / 23:55h /
10.       Miris poljskog cveća, 1977. režija Srđan Karanović / 93 min / 01:15h /

Zahvaljujući stabilnoj i jakoj mreži Vip mobile operatera njegovi korisnici mogu neometanao da obavljaju sve željene aktivnosti putem interneta, a jedna od njih je i ovaj maraton, koji korisnici NEO NEO tarifa imaju priliku da odgledaju od početka do kraja tokom novogodišnjih praznika – i to koristeći svoje beskonačne gigabajte na mobilnom telefonu.

Sve fotografije u tekstu dobijene su ljubaznošću Jugoslovenske Kinoteke

Na Facebook event-u možete pročitati još detalja o samim filmovima, i potvrditi svoje digitalno prisustvo. Nema boljeg dana za filmski maraton od 01. januara! 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: