Da li imate preko 18 godina?

LegendArni: Selekcija posvećena Arnoldu Švarcenegeru na Austrijskom filmskom festivalu

Autor:

Na Austrijskom filmskom festivalu 2023. koji se održava od 20. do 25. aprila u nekoliko gradova u Srbiji, biće predstavljena selekcija „LegendArni – filmovi za sva vremena“. U ovom programu publika će moći da pogleda pet filmskih klasika sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi: „Konan Varvarin“ Džona Milijusa (1982), „Terminator I“ Džejmsa Kamerona (1984), „Predator“ Džona MekTirnana (1987), „Totalni opoziv“ Pola Verhovena (1990) i „Istinite laži“ (1994) Džejmsa Kamerona.

„Ove godine uz izbor savremenih austrijskih filmova, bavimo se i jednom krupnijom figurom takođe rođenom pod Alpima – Arnoldom Švarcenegerom. Istina, on je svoju veličanstvenu sportsku karijeru započeo u rodnoj zemlji, ali ono što je zatim kao glumac, posle godina peripetija, postigao u Sjedinjenim Američkim Državama, ravno je pravom čudu. Od nekoliko njegovih amblematičnih uloga prošlo je već dovoljno godina da se mogu gledati u Kinoteci, a o njima pisati sa nostalgijom“, istakao je Milutin Petrović, selektor ovogodišnjeg programa Austrijskog filmskog festivala.

Pored projekcija filmova, u beogradskoj Kinoteci će 20. aprila biti održana i prezentacija knjige eseja “LegendArni” o filmovima sa Arnoldom Švarcenegerom u glavnoj ulozi. Urednik ovog izdanja je Aleksandar S. Janković, a autori tekstova su Aleksandar S. Janković, Milutin Petrović, Biljana Maksić, Saša Radojević, Vladimir Slavica, i Zoran Stefanović.

“Kada sam pre nekoliko meseci predao lentu „miss selektor festivala austrijskog filma“ svom dragom prijatelju Milutinu Petroviću, pretpostavljao sam da se neće zadržati samo na selekciji savremene austrijske kinematografije. Naravno da je Arnold Švarceneger najpoznatiji Austrijanac, ako izuzmemo „brku soboslikara“, i naravno da će Milutin napraviti nešto od te ideje, ali ne na žovijalan način kako svet doživljava „Austrijskog hrasta“, nego kao poslednji pozdrav generacije koja je ovog glumca gledala kao mit”, naveo je Aleksandar S. Janković u ovoj knjizi eseja.

Filmski program selekcije biće otvoren u Kinoteci 20. aprila, projekcijom filma „Konan Varvarin“ Džona Milijusa. U ovom bioskopu će od 20. do 23. aprila biti prikazana i ostvarenja „Terminator I“, „Predator“ i „Totalni opoziv“. Tokom ovih dana, filmovi iz selekcije „LegendArni“ biće prikazivani i u bioskopima Cineplexx Galerija u Beogradu, Cineplexx Promenada i Cineplexx Arena u Novom Sadu, a od 20. do 24. aprila u bioskopu Cineplexx Kragujevac i Cineplexx Niš u saradnji s Niškim kulturnim centrom.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: