Da li imate preko 18 godina?

Dejvid Bouvi u Berlinu

Izložba o jednom od najuticajnijih umetnika današnjice

Njegov uticaj na savremenu kulturu je verovatno veći od uticaja bilo kog muzičara njegove generacije. Njegov doprinos muzici, performansu, modi i dizajnu je kamen temeljac naše ere. Ovako, u najkraćim crtama, glasi opis multimedijalne izložbe “David Bowie” u berlinskom izložbenom prostoru Martin Gropius Bau. Prvobitno je trebalo da bude zatvorena 10. avgusta, ali je zbog velikog interesovanja produžena i trajaće još dve nedelje.

Autori izložbe, kustosi londonskog Viktorija i Albert muzeja, pružaju nam uvid u do sada neviđen deo arhive i ličnog života Dejvida Bouvija. Oko 300 eksponata ukazuje na vizionarsku moć jednog od najuticajnijih umetnika u novijoj istoriji, uz poseban osvrt na njegove “berlinske godine” od 1976. do 1978.

Zvuk je ključni deo koncepta izložbe i zahvaljujući nemačkoj kompaniji Zanhajzer (Sennheiser), koja je jedna od sponzora berlinske izložbe, dobijate impresivan audio-vizuelni doživljaj Bouvijevog života i dela.

“All art is unstable. It’s meaning is not necessarily that implied by the author. There is no authoritative voice. There are only multiple readings”, citat je iz jednog Bouvijevog intervjua iz 1995. godine koji vas, uz kostim koji je za turneju 1973. godine dizajnirao Kansai Jamamoto, uvodi u magičan svet života ovog Britanca koji oblikuje modernu umetnost i muziku od 1969. godine, kada se na top listama pojavio singl “Space Oddity”.

Snimci iz dokumentarnih filmova, televizijskih emisija i sa koncerata, muzički spotovi, fotografije, posteri, crteži, slike, instrumenti i kostimi deo su impresivne postavke u Martin Gropius Bau.

Izloženo je oko 60 kostima, među kojima se izdvajaju Ziggi Stardust kostim, koji je 1972. godine dizajnirao Fredi Bureti, ekstavagantne kreacije Kansaija Jamamota za Aladdin Sane Tour iz 1973. godine i legendarni Union Jack kaput koji Bouvi dizajnirao zajedno sa Aleksandrom Mekvinom.

bowie_tekst

Posebnu dragocenost predstavljaju rukom pisani tekstovi pesama, partiture i koncertne liste, beleške, delovi iz dnevnika, pisma, instrumenti, lični predmeti, među kojima je posebno zanimljiva papirna maramica kojom je, posle jednog nastupa sedamdesetih, obrisao karmin sa usana. Postavka ističe revoluciju koju je Bouvi počeo snimajući spotove, ukazuje kako su se razvijali njegovi nastupi na koncertama i govori o njegovim filmskim rolama, kao i o uticaju filmova Stenlija Kjubrika na njegov rad.

Dragocena je i prepiska sa Marlin Ditriht tokom snimanja filma “Just a Gigolo” iz 1978. godine. Njih dvoje nisu snimali zajednička scene, tako da se na setu nisu sretali, a izložena pisma svedoče o tome da, uprkos obostranoj želji, nisu uspeli da se sretnu ni u Parizu. Ova pisma su novina u odnosu na londonsku izložbu održanu od marta do avgusta prošle godine. Berlinska sadrži i 60 novih predmeta koji svedoče o Bouvijevom boravku, u tada podeljenom gradu, od 1976. do 1978. godine, gde je nastala trilogija “Low”, “Heroes” i “Lodger”.

Po sopstvenom priznanju, Bouvi je u Berlin došao kako bi se malo odmorio od muzike i posvetio onome što dugo nije radio – slikanju. Deo postavke čine i dela nemačkih ekspresionista, koji su ga oduševljavali, ali i njegovi crteži i grafike. Pored nemačkih ekpsresionista, inspiraciju je našao u delima Brehta, kabareu, evropskoj modi, pivu i kobasicama u hladu berlinskog zida i saradnji sa Igi Popom, Brajanom Inom i Tonijem Viskontijem.

Izložba je otvorena do 24. avgusta.

DSC_0275

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: