Da li imate preko 18 godina?

Da li je drugačiji svet ipak moguć?

PLAN B – 2. Festival subverzivnog filma od 25. do 28. maja u Domu omladine.

Autor:
0
0

Prošlogodišnje premijerno izdanje festivala, posvećenog globalnim gorućim temama koje se tiču svih nas, prikazalo je provokativne i politički nekorektne dokumentarce i igrane filmove, koji su se bavili najaktuelnijim političkim i društvenim temama današnjeg sveta. Ove godine, od 25. do 28. maja u Domu omladine Beograda, drugo izdanje PLANA B domaćoj publici premijerno predstavlja 6 filmova koji otvaraju raspravu da li je drugačiji svet u kome živimo ipak moguć.

Festival počinje projekcijom francuskog igranog filma “Ovo je naša zemlja”, u režiji Lukasa Belvoa, priče o dobronamernoj medicinskoj sestri koja postaje udarna pesnica radikalne francuske desnice.

Hrvatski dokumentarni serijal “Betonski spavači”, koji je na programu u petak i subotu, uz prateću tribinu, otkriva nam nepoznate svetove naše nekadašnje (socijalističke) modernosti koju je, u bukvalnom smislu, pregazio nagrizajući konzertvativni tradicionalizam koji ide uz burazerski kapitalizam, preovlađujući društveni sistem našeg regiona.

Betonski-spavaci

“Put za Istanbul” poznatog francuskog reditelja arapskog porekla Rašida Bušareba, priča potresnu priču majke koja kreće u potragu za kćerkom koja se priključila Islamskoj državi u Siriji. “Hvala gazda”, francuskog Majkla Mura, Fransoa Rufana, na bolno zabavan način prikazuje sudbinu francuskih radnika pritisnutih “konkurencijom” nesrećnih stranaca, koji pod gotovo ropskim uslovima, pristaju da rade umesto njih za manju platu i veće ponižavanje.

PLAN B, festival subverzivnog filma, Dom omladine pokrenuo je kako bi Beograd uključio u veliku i žestoku raspravu o budućnosti čitave planete, koja se rasplamsava poslednjih decenija. Ideja je da se prikažu politički i angažovani filmovi koji su uzburkali svetsku javnost.

PROGRAM:

četvrtak, 25. maj
20:00

“Ovo je naša zemlja” (“Chez nous”, Francuska, 2017)
režija: Lukas Belvo

Medicinska sestra postaje nosilac izborne liste nacionalističke partije za lokalne izbore u malom francuskom gradu. Bez ikakvih stvarnih uverenja, ona prepušta da je populistička atmosfera nosi.

petak, 26. maj
18:00

serijal: “Betonski spavači”, epizoda 1. i 2. (Hrvatska, 2016)
režija: Saša Ban

Dramatična priča o protivrečnostima jugoslovenskog socijalističkog društva između istoka i zapada, demokratije i totalitarizma. Svaka epizoda bavi se danas ruiniranom soc-realističkom arhitektonskom baštinom.

petak, 26. maj
20:00

“Hvala gazda”, (“Merci Patron”, Francuska, 2016)
režija: Fransoa Rufan

Francuski Majk Mur nas vodi kroz zakulisne radnje velikih francuskih firmi koje koriste skoro ropski rad stranih radnika, kako bi izbegli da poštuju prava francuskih radnika.

subota 27.maj
18:00

serijal: “Betonski spavači”, epizoda 3. i 4. (Hrvatska, 2016)
režija: Saša Ban

Treća i četvrta epizoda predstavljaju soc-realističku arhitekturu post-industrijskog kompleksa i velike ambicije modernizatorskoh projekata.

subota 27.maj
20:00

“Put za Instabul” (“La Route d’Istanbul”, Francuska, Alžir, 2016)
režija: Rašid Bušareb

Elizabet živi sa kćerkom Elodi u Belgiji. Jednog dana, policija joj saopštava da joj se kćerka priključila Islamskoj državi. Elizabet kreće u potragu.

nedelja, 28. maj
18:00

“Samo uzdah”, (“A Mere Breath”, Rumunija, 2016)
režija: Monika Lazurean-Gorgan

Šta se dešava sa porodicom u malom rumunskom gradu, gde je sa propašću fabrike, propala svaka nada i solidarnost? Film prati porodicu Dobrin u iščekivanju čuda koje bi izlečilo njihovo teško bolesno dete.

nedelja, 28. maj
20:00

“Mladi Karl Marks”, (“Le jeune Karl Marx”, Nemačka, Belgija, Francuska, 2017)
režija: Raul Pek

Od reditelja kultnog filma “I’m not your Negro” dolazi uzbudljiva biografska priča o prvom susretu Marksa i Engelsa i nastanku “Komunističkog manifesta” u grotlu Evrope 19. veka koju iz korena potresaju protesti i revolucije.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: