Da li imate preko 18 godina?

Auto – Sculptures: izložba Marije Strajnić

Prva samostalna izložba foto-knjige, fotografija i skulptura Marije Strajnić održaće se u Umetničkom prostoru U10 od 15. do 23. maja 2020.

Autor:

Umetnički prostor U10 ponovo će biti otvoren za posetioce samostalnom izložbom Marije Strajnić „Auto-skulpture“. Izložba će biti otvorena od 15. do 23. maja, a radno vreme prostora je od utorka do subote od 12h do 20h. 

Terminom auto-skulpture (auto – kao vozilo i kao odnos sa samim sobom) Marija je nazvala raznovrsne predmete koje stanovnici grada van parking zona postavljaju ispred svojih domova kako bi zauzeli deo javnog prostora radi privatnog korišćenja – parkiranja svojih vozila. Ovi predmeti zajedno čine ilegalnu armiju objekata posebne ad hok estetike i simboličke poetike, pored toga što služe svrsi drugačijoj od svoje prvobitne, i kao takvi se programski recikliraju.

Projekat se bazira na istoimenoj foto-knjizi koja sadrži fotografije 100 auto-skulptura, na koje je autorka nailazila tokom šetnji po raznim delovima Beograda. Selekcija se sastoji samo od objekata čija prvobitna namena nije bila zauzimanje parking mesta (cigle, gajbice, štapovi, granje, kutije, sekundarne sirovine, itd.) i koji su napravljeni / odabrani specijalno za ovu namenu.

Na izložbi će biti moguće prelistati i foto knjigu Auto-Sculptures, projektovane fotografije iz nje, kao i selekcijaeskulptura beogradskih umetnika iz nehata koje je Marija pozajmila od autora i ulice.

Marija Strajnić (1986) je arhitekta, fotografkinja i ilustratorka. U fotografiji je najviše interesuju intima, protok vremena i arhitektura foto-narativa, a ovim temama se bavila i na četvoromesečnom ADAPTr istraživanju pri fakultetu Sint Lukas u Briselu. Pored saradnje sa mnogim časopisima, onlajn portalima i brendovima širom sveta (Dazed&Confused, New Yorker, Zeit, Elle, Neon, Intro, Resident Advisor, Vice, Liberation…) i učešća na preko 15 grupnih izložbi fotografija, Marija je do sada izdala 3 foto knjige: „Fifth Element“ (2013) u Srbiji, „Lit“ (2014) u saradnji sa Anom Kraš u Australiji i „A Chord“ (2015) u saradnji sa Katarinom Šoškić na Tajvanu. „Auto – Sculptures“ je njena četvrta foto-knjiga, koju na svojoj prvoj samostalnoj izložbi prikazuje u Umetničkom prostoru U10 u Beogradu, uz mini šetnju kroz prošireno polje medija skulpture.

Kako bi se pomoglo dalje sprečavanje širenja koronavirusa, preduzete su mere neophodne za bezbedan rad i funkcionisanje, te je Umetnički prostor U10 dezinfikovan, a higijena pojačana. Do daljnjeg, otvaranja, grupna vođenja i ostala okupljanja neće biti organizovana, te će prostor biti otvoren samo za individualne posete. Mole se posetioci da zbog zajedničke sigurnosti nose zaštitne maske i da se pridržavaju predložene socijalne distance.

Izložbe koje vas očekuju tokom narednog perioda u
Umetničkom prostoru U10:

29.05.-13.06. Ljiljana Šunjevarić, Varoš nova
18.06.-04.07. Izložba studenata završne godine mastera, MASTERPIECE
09.-25.07. Slavica Obradović, As if a monsoon suddenly became silent

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: