Da li imate preko 18 godina?

Arya Stark srećna što se završava Game of Thrones

Glumica Maisie Williams jedva čeka da pobegne iz i od lika koji je proslavio.

2
0

Glumci se ne osećaju uvek prijatno zbog serija koje ih učine planetarno poznatim. Posle Kita Haringtona koji se proslavio kao John Snow i njegova sestra iz serije Game of Thrones biva umorna od tolike slave.

Da budemo jasni – glumcima popularnih serija sigurno nije toliko teško i breme globalne slave će im sigurno pomoći u bilo čemu što budu radili u budućnosti, ali sigurno nije lako igrati jednu te istu ulogu deset godina i upasti u glumački šablon u kome svi u vama vide lika iz omiljene serije i ništa drugo. Bryan Cranston je iskoristio slavu došlu sa „Breaking Bad“-om da postane jedan od najuglednijih televizijskih producenata,  George Clooney je preko „ER“-a postao jedan od najvećih glumaca današnjice a šta čeka zvezde jedne od najgledanijih i najuspešnijih serija u istoriji dramskog televizijskog programa tek ćemo videti pošto se 9., poslednja sezona Game of Thrones, prikaže 2018.

Arya Stark i “burazer” John Snow.

Ono što je nedvosmisleno sigurno da je glavnim zvezdama pomalo mulkica od likova koje igraju već deset godina. Kit Harington je već rekao da samom sebi sve liči na Justina Biebera zbog planetarne slave i da posle devet godina ima utisak neprekidnog igranja iste uloge. Sada je i Maisie Williams koja igra Aryu Stark, jednog od najpopularnijih ženskih likova u seriji rekla sličnu stvar. „Srećna sam što se Game of Thrones završavaju sledeće godine kako bih opet mogla da biram uloge“, rekla je glumica u intervjuu za BBC. „Posle ove seriju ću sigurno moći da biram uloge što me izuzetno raduje“, zaključila je logično posmatrajući slavu koja je zadesila. „Konačno ću celom svetu moći da pokažem kako glumim. Sada, kada sam osnovala i producentsku kuću shvatam koliko je industrija surova i teška, ali jedva čekam angažman na nezavisnim filmskim projektima. Iskreno, to su jedini filmovi u kojima želim da glumim“, rekla je Williams i otvorila front za nebrojene komentare na društvenim mrežama.

Usud televizijske uloge ne progoni samo strane zvezde. U vreme jugoslovenske ekspanzije televizijskog dramskog programa mnogi glumci ostaju zapaženi i poznati isključivo po svojim serijskim ulogama. Najtragičniji primer toga je Jovan Janićijević koji je po ulozi u u seriji „Muzikanti“ Dragoslava Lazića iz 1969. dobio i nadimak Burduš. Romski muzičar iz serije u intrepretaciji Janićijevića bio je toliko popularan u svim delovima Jugoslavije da je glumac preko noći doživeo slavu. Ta slava je, na žalost, izazvala tragičnu saobraćajnu nesreću 1972. u kojoj je u automobilu poginuo glumčev prijatelj, a on završio u zatvoru na godinu dana. Glumčeva karijera se nikada nije oporavila od ovog događaja.

Poznato je i mišljenje Marka Nikolića kome se Giga Moravac iz „Boljeg života“ smučio posle neverovatne popularnosti, a jedini glumac koji i dalje uživa u televizijskoj slavi je Desimir Stanojević, popularni Vule Golubović iz „Srećnih ljudi“ koji i dalje sanja da ponovo reprizira ulogu, po mogućnosti sa svojim psom Simom, s kojim je postao simbol family entertainmenta veselih devedesetih.

Kako god da bude zvezde Game of Thrones sigurno neće pevati  o zimi koja dolazi kao što je Desko o “njuški mekoj”  sem ukoliko im poslovne odluke ne budu kosmički katastrofalne ali svakako isčekujemo kako će se njihove karijere razvijati dalje.