Da li imate preko 18 godina?

„Anatomija pada“ najbolji evropski film 2023.

Autor:

Francuski film „Anatomija pada“ (Anatomie d’une chute) ostvario je apsolutni trijumf na dodeli Evropskih filmskih nagrada u Berlinu. Ovo ostvarenje osvojilo je nagrade za najbolji film, scenario, režiju i najbolju žensku ulogu.

Žastin Trije je proglašena najboljom rediteljkom. Ona i Artur Harari dobili su i nagradu za najbolji scenario. Priznanje za najbolju glumicu odnela je glavna protagonistkinja ovog filma, nemačka glumica Sandra Hiler.

Svi filmovi koji su konkurisali za najbolji evropski film prikazani su na dva najprestižnija svetska festivala u Kanu i Veneciji. Kanske premijere imali su „Anatomija pada“ , „Zona interesa“ (The Zone of Interest) i „Opalo lišće“ (Kuolleet Lehdet), a venecijanske „Zelena granica“ (Zielona Granica) i „Ja, kapetan“ (Io Capitano).

„Anatomija pada“ ove godine je osvojila i Zlatnu palmu u Kanu, a jedan od naših saradnika Marko Jovanović pisao je o ovom filmu. Njegovu recenziju možete pročitati na ovom linku.

Za ulogu u filmu „Obećana zemlja“ priznanje za najboljeg glumca dobio je Mads Mikelsen. Legendarna glumica Vanesa Redgrejv dobitnica je nagrade za doprinos evropskom filmu tokom karijere.

Nagradu za Evropsko otkriće, Prix FIPRESCI, dobio je britanski film „Kako se kresnuti“ (How to Have Sex) rediteljke Moli Maning Voker, koji je nedavno prikazan na Festivalu autorskog filma, a uskoro će i u redovnu bioskopsku distribuciju.

„Smoke Sauna Sisterhood“ rediteljski debi Ane Hints, film snimljen u koprodukciji Estonije, Francuske i Islanda, proglašen je najboljim dugometražnim dokumentarnim filmom. Najbolji animirani film je „Robot Dreams“ španskog reditelja Pabla Bergera.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: