Da li imate preko 18 godina?

Izložba o feminističkoj avangardi u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine

Autor:
0
0

Izložba “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” svečano je otvorena u četvrtak, 19. maja u Muzeju savremene umetnosti Vojvodine, u okviru programa “Heroine” Novi Sad – Evropska prestonica kulture 2022.

“Večeras otvaramo izložbu koja slavi kulturu žena, koja postavlja pitanja i osvetljava problem tradicionalnih rodnih obrazaca.Ovo je međunarodna grupna  izložba koja obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije Verbund, od kojih se napravio poseban izbor za izložbu kod nas, uz segment radova iz naše kolekcije. Kroz istoriju, žene su prikazivane kao projekcija fantazija i predrasuda. Figura žene se svodila samo na ulogu domaćice i majke. Tokom 1970-ih godina se dogodila promena u načinu na koji se žene predstavljaju u umetnosti. Umetnice su počele da istražuju vizuelne prikaze sopstvenih bića kako bi stvorile drugačiji pogled na ženski identitet i odbacile ono što je ranije dominiralo. Osvrnule su se na tradicionalna društvena očekivanja koje žene treba da ispune i suprotstavile  se tome sa dosta ironije. Držeći distancu od slikarstva kojim su dominirali muškarci, one biraju medije kao što su fotografija, film i performans”, izjavila je na otvaranju izložbe Branislava Sekulić, direktorka MSUV.

Sedamdesetih godina 20. veka umetnice su se emancipovale od uloga muze i modela, odbacujući svoj status objekata da bi se afirmisale kao subjekti koji aktivno učestvuju u društvenim i političkim procesima. Jednodimenzionalno pripisivanje uloga kao majke, domaćice ili supruge bilo je radikalno osporeno – često koristeći strategije ironije. Osnivačica i direktorka Gabriele Šor, skovala je termin „feministička avangarda” i uvela ga u umetničko-istorijski diskurs sa ciljem da istakne pionirski rad ovih umetnica. Šor je rekla: „Fascinantno je da su ovi radovi feminističke avangarde proizašli iz egzistencijalne potrebe. Izložba je podeljena u pet celina: 1. Svođenje na majku, domaćicu i suprugu; 2. Zatvor, beg; 3. Ženska seksualnost protiv objektivizacije; 4. Diktati lepote; 5. Alter Ego: maskenbal, parodija i igre uloga. VERBUND KOLEKCIJU je 2004. godine osnovala vodeća austrijska elektroprivredna kompanija VERBUND”.

“Izložba „Feministička avangarda sedamdesetih godina“ je svakako jedan od vrhunaca programa „Heroine“ posvećenog ženama Prestonice kulture Novi Sad 2022. Izložbu iz zbirke Verbund, koja se poslednjih godina etablirala kao centralna institucija za istraživanje i izlaganje ovog pionirskog perioda feminizma u vizuelnim umetnostima i performansu, dopunjuju radovi iz zbirke Muzeja savremene umetnosti Vojvodine. Ukupno možemo videti radove 78 umetnica iz celog sveta. Na ovako izuzetnom kustoskom konceptu možemo zahvaliti Gabriele Šor i Sanji Kojić Mladenov, koje su u izložbu uložile mnogo truda, srca i duše. Posebno mi je drago što su Anita Münz i Annegret Soltau prisutne i mogu da podele svoje – još uvek veoma relevantne – umetničke pristupe sa mlađim generacijama umetnica i umetnika”, izjavio je Adrijan Fajks, direktor Austrijskog kulturnog foruma u Beogradu.

Izložba “Feministička avangarda 1970-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” predstavlja jedinstvenu priliku da se na jednom mestu sagleda umetnička praksa internacionalno priznatih umetnica, koje do sada uglavnom nisu imale priliku da budu predstavljene u našoj sredini. Istovremeno, to je i mogućnost da se napravi paralela sa umetnicama iz lokalnog umetničkog konteksta, prezentacijom umetničkih radova iz kolekcije MSUV kroz izložbu “Na putu slobode”. Želja nam je da ukažemo na postojanje angažovanih umetničkih tokova u lokalnoj sredini koji su se odvijali paralelno sa inovativnim i radikalnim umetničkim praksama na međunarodnoj umetničkoj sceni, kao i da povežemo kritičke umetničke prakse od 70-ih sa aktuelnim tokovima. Narativne celine prisutne na izložbi su: komunikacije – društvena delatnost; telo – seksualnost; priroda – religija; rat – nasilje – migracije. Cilj izložbe je afirmacija ženskog doprinosa razvoju istorijskih umetničkih praksi i ukazivanje na značaj emancipacije muzejskih institucija i šire javnosti”, istakla je Sanja Kojić Mladenov, kustoskinja izložbe “Na putu slobode”.

U okviru izložbe će biti održana vođenja kroz izložbu i dva prateća programa. U petak 20. maja u 18 časova, u Kino Sali MSUV, biće održana promocija knjige Katalin Ladik “Mogu li da živim na tvom licu: romaneskna životna priča / Katalin Ladik”, u izdanju Saveza Feminističkih organizacija “(Re)konekcija” iz Novog Sada. U sredu 25, maja u 19 časova, u istom prostoru će biti predstavljena knjiga Jasmine Tumbas, “I Am Jugoslovenka! Feminist Performance Politics During & After Yugoslav Socialism” (Manchester University Press, 2022).

Ova međunarodna grupna izložba obuhvata dela internacionalnih umetnica iz kolekcije VERBUND, od kojih će se za izložbu u Novom Sadu napraviti poseban izbor, uz segment radova umetnica iz kolekcije MSUV. Kustoskinja izložbe “Feministička avangarda 70-ih. Radovi iz VERBUND KOLEKCIJE, Beč” je dr Gabriele Šor, a izložbe “Na putu slobode” iz kolekcije MSUV je dr Sanja Kojić Mladenov.

Među umetnicama zastupljenim u VERBUND KOLEKCIJI su: Džudi Čikago (Judy Chicago), VALIE EXPORT, Sanja Iveković, Katalin Ladik, Sindi Šerman (Cindy Sherman), Birgit Jurgensen (Birgit Jürgenssen) i druge.

Katalin Ladik

Fotografije: Marko Ercegović

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: