Da li imate preko 18 godina?

Zimski bioskop paralelnih vizija, revija muzičkih filmova

Autor:

Zimski bioskop Festivala muzičkog filma biće održan od 17. do 20. februara u Art bioskopu Kolarac, a publika će imati priliku da pogleda osam filmova. Ova ostvarenja su dokumenti vremena, komedije i drame, priče o odrastanju, šou biznisu, ljubavi, festivalima…, a pre svega o muzici.

Uigrani tandem distributerske i producentske kuće Visionary Thinking, Paralel festivala i domaćina Art bioskopa Kolarac, donosi osam muzičkih filmova, od kojih ovog puta jedan dokumentaran i to naravno onaj o omiljenim Bitlsima (američki Scream and Shout!) i sedam naslova pretežno britanske produkcije, uz izuzetak raskošnog biopika o velikoj brazilskoj zvezdi Timu Maji.

Reč je o ostvarenjima koja naša publika uglavnom nije imala prilike da vidi na velikom platnu, uz dve reprize bisera Festivala muzičkog filma (London Town i Tim Maia), a poklon publici predstavljaju i četiri pažljivo odabrana kratka naslova.

Projekcije će se odvijati u Art bioskopu Kolarac, u okviru Kolarčeve zadužbine, od četvrtka 17, do nedelje 20. februara, u terminima od 18.30 i 20.30 časova. Cena karte 300 dinara.

Program po danima

Četvrtak, 17.02.

18:30

kratki film – Pol je mrtav (Paul is Dead) – 15 minuta

London Town, USA/UK, 2016 – 92 minuta

U Engleskoj 1979. godine nezaposlenost je posebno pogodila radnike koji su živeli u predgrađu Londona. Dok je njegova porodica pokušavala da sastavi kraj s krajem, četrnaestogodišnji Šej Bejker je morao brzo da odraste i da se stara o mlađoj sestri Elis budući da je njihov otac Najdžel radio dva posla.

Jednog dana, Šej dobija paket od majke koja ih je napustila. Slobodoumna Sandrin je davno otišla kako bi ostvarila snove i postala pevačica. U paketu se nalazila kaseta s najnovijom muzikom iz Londona. Šej je fasciniran sirovom energijom pesme „White Riot“ grupe The Clash, koja mu bruji u ušima, širi vidike i tera ga da se potpuno prepusti muzici, sve dok ga odgovornosti koje ima ne vrate nazad u realnost.

20:30

Tim Maja (Tim Maia), Brazil, 2014 – 136 minuta

Biografski film o životu „kralja brazilskog soula“ Tima Maje, od njegovih početaka u siromašnom predgrađu Rio de Žaneira, sve do smrti 1998. u 55. godini.

Posle prvih muzičkih pokušaja u Brazilu, koji mu nisu doneli ni slavu ni novac, Maja odlazi u Njujork gde uspeva da pronađe svoje mesto, uprkos okolnosti da nije znao ni reč engleskog. Po povratku kući, počinje da stvara muziku pod uticajem onoga što je čuo, video i naučio u Americi. Otvoren, bez dlake na jeziku, čovek koji se suprotstavljao uvreženim shvatanjima i čitavom društvu, polemičan i bez straha da se upusti u obračun s autoritetima, Maja je pre svega prikazan kao talentovan muzičar koji je ostvario retko značajnu karijeru.

Petak, 18.02.

18:30

kratki film – Uspavanka (Nursery Rhymes) – 6 minuta

Urbana himna (Urban Hymn), UK, 2015 – 110 minuta

Urban Hymn prati Džejmi, problematičnu tinejdžerku neverovatnog glasa, i inspirativnu i neuobičajenu socijalnu radnicu, Kejt, koja je ohrabruje da ga upotrebi.

Spasonosna priča o odrastanju. Inspirativna i nekonvencionalna socijalna radnica, Kejt, ohrabruje svojeglavu tinejdžerku Džejmi da upotrebi pevanje kao metod bekstva iz svog problematičnog okruženja. Džejmina odanost ubrzo je razapeta izmeĎu Kejt i njene posesivne i nasilne drugarice, Lin.

20:30

kratki film – Bob Dilan me mrzi (Bob Dylan Hates Me) – 6 minuta

Beyond the Lights (Druga strana slave), UK, 2014 – 116 minuta

Ovo je priča o Noni, mladoj zvezdi kojoj predviđaju planetarni uspeh. Međutim, ona polako počinje da oseća teret slave na svojim plećima.

Noni Džin je talentovana pevačica čiji je zvonki glas oborio s nogu muzički svet. Međutim, ispod površine otkrivamo devojku koja počinje da puca zbog pritiska da se nađe na vrhu top listi. Kada Noni pokuša samoubistvo, zabrinuti policajac Kaz Nikol spašava je i pokazuje joj koliko je život vredan. Usput se Noni i Kaz zaljubljuju do ušiju jedno u drugo. U međuvremenu, moćnici su se urotili ne bi li ih razdvojili i usredsredili Noni na karijeru. Ipak, bez Kazove ljubavi, Noni možda nikada neće pronaći istinski glas.

Subota, 19.02.

18:30

Telstar – Priča o Džou Miku (Telstar: The Joe Meek Story), UK, 2008 – 120 minuta

Muzička drama o Džou Miku, kitnjastom homoseksualcu, bez sluha. Tekstopisac i producent hitova iz šezdesetih, Have I the RightJust Like EddieJohnny, Remember Me Telstar.

Početkom šezdesetih godina, samouki elektronski genije, Dţo Mik, proizvodi niz neverovatnih hitova nastalih u kućnoj produkciji, u svom stanu u Londonu. Zbog ţustre naravi, napuštaju ga njegovi izvoĎači, meĎu njima i njegov ljubavnik, Hajnz Bert. Dţo ne moţe da kontroliše svoj ţivot, počinje da bude paranoičan, verujući da ga prisluškuju konkurentske izdavačke kuće i da svi progone, a na kraju mu gazdarica saopštava da prodaje zgradu u kojoj ţivi. Dţo je jednom uzeo Hajnzov pištolj i sada je na korak od toga da završi svoju priču.

20:30

kratki film – Vožnja s Lenonom (Driving John Lennon) – 12 minuta
Bitlsi – Vrišti i deri se! (Beatles – Scream and Shout!), USA, 2016 – 94 minuta

S retkim filmskim materijalom, ovaj dokumentarni film stvara jedinstven portret Bitlsa, a Džon Lenon, Pol Makartni, Džordž Harison i Ringo Star ponovo osvajaju Ameriku svojom prvom samostalnom severnoameričkom turnejom.

Šest meseci nakon prve trijumfalne posete SAD u februaru 1964. godine, koja je uključivala i njihovo gostovanje uživo na američkoj televiziji u emisiji Eda Salivana, Bitlsi se vraćaju u Ameriku na svoju prvu samostalnu severnoameričku turneju. Počevši u San Francisku, 19. avgusta 1964. godine, obišli su čitavu zemlju. Svirajući pred preko pola miliona fanova, obarajući rekorde posećenosti i izazivajući masovnu histeriju gde god bi se pojavili. Do kraja turneje u Njujorku, 20. septembra, nastupali su u 32 emisije, na 25 lokacija i u 24 grada i to sve za samo 31 dan. „Vrišti i deri se“ beleži muziku, haos i ludilo tih opojnih jesenjih dana 1964. kroz retke i slabo korišćene snimke. Prisustvovaćete njihovom sletanju na aerodrom, opsadi hotela, konferencijama za novinare i koncertima. Čućete i njihove najvernije obožavatelje i otvorene kritičare. Dobićete retku perspektivu ove revolucionarne turneje od strane poznatih, saradnika Bitlsa, menadžera hotela, gradskih zvaničnika pa čak i od par berberina. Uz savremene komentare kolekcionara Bitlsa i istoričara Marka Nabošeka, čuvenog gitariste Endija Timonsa, izvanrednog bubnjara Džona Brajanta i istoričara muzike Bitlsa Pola Ejverita.

Nedelja, 20.02.

18:30
kratki film – Ja sam ti, budalo (I Am You, Dickhead) – 12 minuta
The Beat Beneath My Feet (Ritam mojih koraka), UK, 2014 – 91 minuta

Tinejdžer otkriva da je njegov buntovni komšija osramoćni bog rokenrola, koji je „umro“ pre osam godina, zbog neplaćenog poreza. Momak pristaje da ne oda njegovu tajnu pod uslovom da ga ovaj poduči mračnim veštinama rok gitare.

Veoma stidljiv tinejdžer, s potajnom, ali velikom težnjom za rokenrolom, živi sa svojom samohranom majkom u stanu u južnom Londonu. U susedni stan doseljava se nedruštven, bivši bog rokenrola, koji je izlažirao svoju smrt pre osam godina. Tinejdžer saznaje identitet tajanstvenog komšije i ucenjuje ga da bi ga podučio tajnama sviranja rok gitare.

20:30

kratki film – Tako to biva (So It Goes) – 13 minuta

Opet ti (You Instead), UK, 2011 – 78 minuta

Jedna jedina noć. Milion mogućnosti. Jedna veza. Američka pop zvezda Adam i lokalna rokerka Morelo sviraju na istom muzičkom festivalu. Jedina stvar koja im je zajednička je sarkastično, inteligentno peckanje, pa se neizostavno javljaju varnice od trenutka kada se upoznaju u bekstejdžu.

Kada izbije njihova detinjasta svađa, sveštenik šaljivčina, koji igrom slučaja prolazi tuda, vezuje im lisice pre nego što nestane s jedinim ključem. Svi pokušaji da se oslobode padaju u vodu, a mogućnost da nastupaju vezani lisicama postaje sve izvesnija. Baš kao i verovatnoća da će da spavaju jedno pored drugog te noći. Članovi grupe našli su se u situaciji u kojoj mogu da budu samo nemi posmatrači dok Adam i Morelo shvataju da nemaju kuda da pobegnu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: