Da li imate preko 18 godina?

Počinju bioskopske projekcije dokumentaraca „Bez“ i „Prizvan i pozvan“

Autor:

Bioskopsko prikazivanje dva aktuelna, međunarodno nagrađivana, srpska dokumentarna filma, Prizvan i pozvan i Bez, počinje u četvrtak, 29. juna, u Dvorani Kulturnog centra Beograd (DKC), s početkom u 18 sati. Oba ta zapažena dokumentarna ostvarenja nastala su zahvaljujući podršci i Filmskog centra Srbije (FCS).

„Festivalska publika u mnogim zemljama odlično je reagovala na specifičan humor u oba filma i prepoznala da ovi filmovi ne dele samo neke od protagonista, već iako stilski različiti, u velikoj meri dele poetiku i isti filmski univerzum. Zbog toga smo i odlučili da ih prikazujemo jedan za drugim, u istom bloku, bez pauze, što će i za nas biti poseban doživljaj“, izjavio je Srđa Vučo, producent i reditelj.

„Nakon festivala, radujemo se početku bioskopskog prikazivanja, a naročito jer imamo mogućnost da ih prikazujemo zajedno. Pozivamo sve koji žele da pogledaju film Prizvan i pozvan, o srpskoj političkoj istoriji i prvim višestranačkim izborima 1990, kao i film Bez, komični dokumentarac na granici fikcije, koji prikazuje avanture beogradskog slikara Aleksandra Denića u potrazi za svojim izgubljenim psom“, izjavio je Luka Papić, reditelj.

Prizvan i pozvan u režiji Srđe Vuča i Luke Papića, na nekonvencionalan način obrađuje temu početaka višestranačja u Srbiji sagledavajući ovaj bitan istorijski događaj iz slikovite i komične vizure četiri politička autsajdera, kandidata na tim izborima. U filmu Bez, u režiji Luke Papića, Denić nas zajedno sa svojim neobičnim prijateljima, vodi na putovanje kroz  njegovu viziju Srbije u kojoj se sudaraju srednjevekovne ruševine i novogradnja, crkve niču pored komunističkih spomenika, a psi postaju uzvišena filozofska tema. Oba filma, podržana su od strane Filmskog centra Srbije i realizovana u produkciji Ranč Production, ostvarila su zapažene festivalske uspehe u zemlji i inostranstvu.

Bez je izabran za najbolji srednjemetražni film na prestižnom festivalu dokumentarnog filma Visions du reel u Nionu 2021, i dobitnik je Grand Prix i nagrade za najbolju montažu, Beldocs 2022.  Prizvan i pozvan nosi nagradu publike za najbolji evropski film i nagradu za najbolju montažu Beldocs 2023, a premijerno je prikazan u takmičarskom programu najvećeg festivala dokumentarnog filma na svetu IDFA u Amsterdamu 2022.

Ranč production je nezavisna producentska kuća, u oblasti dokumentarnog, igranog i eksperimentalnog filma, koju su 2018. godine osnovali producent i reditelj Srđa Vučo, reditelj Luka Papić i pisac i reditelj Vladimir Vulević.

Filmovi će se prikazivati svakog dana, od četvrtka, 29. juna, do srede, 5. jula 2023. od 18 sati u bioskopskoj dvorani Kulturnog centra Beograd. Filmovi će biti prikazivani u istom bloku, bez pauze, po ceni jedne ulaznice, a ukupnog su trajanja od 125 minuta. Ulaznice mogu da se kupe na blagajni DKC, Kolarčeva 6, svakog dana od 16 do 21h.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: