Da li imate preko 18 godina?

Otvorena izložba “Tragovi jednog vremena – Filmski plakat 1980-1989.” u Kulturnom centru Beograda

Autor:

Izložba “Tragovi jednog vremena – filmski plakat 1980-1989.”, na kojoj su predstavljeni filmski plakati iz fundusa i arhive Filmskog centra Srbije, otvorena je 9. juna 2023. u Kulturnom centru Beograda. Za potrebe izložbe odabrana su 34 filmska plakata filmova koji su nastali osamdesetih godina prošlog veka i predstavljaju značajna dela jugoslovenske kinematografije, kao što su “Maratonci trče počasni krug”, „Ko to tamo peva“, „Petrijin venac“, „Majstori, majstori“, „Poseban tretman“,  „Kako je propao rokenrol“, „Sabirni centar“, i drugi.

Ivan Aranđelović, urednik filmskog programa Kulturnog centra Beograda, naglasio je da nas ova izložba iznova vraća nekim prošlim vremenima, nekim lepšim trenucima, i nekim filmovima čije replike znamo skoro napamet. “U ovoj dekadi su nastali Maratonci trče počasni krug, Ko to tamo peva, ali i jedan film Rajka Grlića – Đavolji raj. Na pitanje kako je to bilo stvarati u Jugoslaviji, on je odgovorio da nismo imali mnogo novca, ali da je svestan kako je itekako bilo slobode”.

Gordan Matić, inicijator izložbe, na otvaranju je rekao da ona predstavlja trag vremena i otisak osamdesetih godina. “Kolege Miroljub Stojanović i Miroljub Vučković su se, zajedno sa mnom, pri izboru ovih plakata vodili ne samo time koji su najbolji i najbitniji filmovi, već i time čiji plakati su dobro dizajnirani i prikazuju baš to vreme koje obuhvataju osamdesete godine. Veliko mi je zadovoljstvo što imamo ovakvu izložbu jer je i to deo infrastrukture jedne kinematografije. Ovo su stvari kojima reba da se bave ljudi koji rade u kulturi, a Filmski centar Srbije bi uvek trebalo da ima ovakve akcije, koje podsećaju na ljude koji su stvarali i plakate”.

Izložba u Kulturnom centru Beograda će biti otvorena do 9. jula, nakon čega se seli na Festival evropskog filma Palić, a potom i u druge gradove u Srbiji.

Ova izložba se nadovezuje na veoma uspešnu i posećenu izložbu „Tragovi jednog vremena: Filmski plakat 1970-1979”, na kojoj su predstavljeni plakati urađeni za popularne ratne spektakle, kao što su „Sutjeska“ Stipe Delića, „Užička republika“ Žike Mitrovića, „Partizanska eskadrila“ Hajrudina Krvavaca, kao i plakat filma „Valter brani Sarajevo“, takođe u režiji Krvavaca, najgledanijeg jugoslovenskog filma, koji predstavlja vrhunac „jugo-vesterna“, i mnogi drugi.

*fotografije: Tanja Drobnjak

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: