Da li imate preko 18 godina?

Otvara se izložba Muzej prekinutih veza u Beogradu

Putujuća izložba biće otvorena u petak, 28. juna, u prostoru nekadašnjeg restorana Peking u Beogradu.

Autor:

Putem otvorenog poziva za prikupljanje donacija, izabrani su predmeti koji će biti izloženi kao deo beogradske postavke, dok sve ostale donacije dobijaju priliku da budu deo trajne postavke zagrebačkog Muzeja prekinutih veza ili širom sveta.

Tako će se, pored lokalnih donacija, na beogradskoj izložbi, koja se otvara u petak, 28. juna u 19 časova, naći predmeti i iz Sjedinjenih Američkih Država, Finske, Poljske, Irske, Nemačke, Izraela, Bugarske, Danske, Češke, Turske… a Muzej prekinutih veza će, kroz svoje priče, ponovo ponuditi nadu, život i inspiraciju, pružajući posetiocima uvid u kolekcije sa kojima se svako ljudsko biće može identifikovati.

O Muzeju prekinutih veza

Muzej prekinutih veza je autentičan, međunarodno priznat muzej čija glavna misija je da ljude širom sveta poveže kroz priče o ljubavi i gubitku i uspostavi vezu sa publikom i zajednicom u virtuelnom ili fizičkom javnom prostoru. Muzej je stalno rastuća zbirka predmeta i uspomena na prošle veze, koji su popraćeni ličnim, ali anonimnim pričama njihovih donatora. Za razliku od instrukcija za oporavak od tuge i gubitka, Muzej pruža priliku za kreativno prevladavanje emocionalnog sloma – učešćem u univerzalnoj zbirci Muzeja koji čuva i izlaže lične predmete i priče simboličke emotivne vrednosti.

Kolekcija Muzeja prekinutih veza zadire u ljudski život, čime neizbežno budi znatiželju posetilaca. U isto vreme, zbirke se brižljivo pripremaju i predstavljaju na vizualno privlačan način čime podstiču katarzu, saosećanje i fascinaciju delovima ljudskog iskustva, a najviše ljubavlju. Predmeti i priče prikupljeni na lokalnom mestu spajaju se sa eksponatima iz međunarodne zbirke Muzeja prekinutih veza čineći originalnu i jedinstvenu postavku. Svi oni postaju autentična arhivska zagonetka, nastavljajući da pričaju svoje priče širom sveta.

Muzej prekinutih veza razvio se kao originalni umetnički projekat koji su 2006. godine osmislili Olinka Vištica i Dražen Grubišić. Muzej je od tada poveo hiljade ljudi na putovanje oko sveta, sa preko 60 putujućih izložbi i preko 30 zemalja širom Evrope i sveta, uključujući Pariz, London, San Francisko, Berlin, Singapur, Taipei, a od nedavno i Meksiko Siti, Tokio, Šangaj, Toronto, Melburn. Prva stalna lokacija utemeljena je u Zagrebu, a samo u prošloj godini posetilo ga je više od 120.000 ljudi. Muzej je 2010. godine osvojio Nagradu EMYA Kenneth Hudson za najinovativniji i najsmeliji muzejski projekat u Evropi, a o njemu su pisali vodeći svetski mediji kao što su BBC, CNN, NHK, The Economist, New York Times, Reuters, Associated Press.

Sa zbirkom koja trenutno broji oko 3500 predmeta i priča, Muzej prekinutih veza je postao riznica emocionalne baštine, utočište duboke ljudske potrebe za ljubavlju i povezivanjem, uprkos složenostima, razlikama i sukobima koji, čini se, često oblikuju svet u kome živimo. Pored stalne postavke u Zagrebu, Muzej prekinutih veza već 16 godina svojim svetskim izložbenim turnejama snažno potvrđuje univerzalnu privlačnost i globalno katarzično brisanje i geografskih i kulturoloških granica, vodeći brojne posetioce kroz jedinstveno empatično putovanje.

Izložba će biti otvorena svakodnevno do 30. septembra od 10 do 20 časova, u nekadašnjem Restoranu Peking, u ulici Vuka Karadžića u Beogradu.

Fotografije: Ana Opalić

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: