Da li imate preko 18 godina?

Opservatorija na Zvezdari

Zatvorena za javnost, otvorena za zvezde i za Before After.

6
0

Astronomska opservatorija kao institucija postoji preko 125 godina i predstavlja jedan od najstarijih srpskih naučnih instituta. Gradnja zgrade na Zvezdari, po kojoj je ova opština i dobila ime, započeta je 1930, zahvaljujući zalaganju astronoma i tadašnjeg upravnika Vojislava V. Miškovića.

Samo zdanje nalazi se na 248,6 metara nadmorske visine, što je čini najvišom tačkom u Beogradu. Kompleks, koji predstavlja primer rane srpske modernosti, projektovao je češki arhitekta Jan Dubovi, kome je opservatorija donela titulu doktora tehničkih nauka. Unutrašnjost Opservatorije, ponajviše Upravna zgrada u kojoj se nalazi kružna biblioteka, kao i nameštaj, takođe odlikuje modernistički stil. Dosledni i usaglašeni su i dekorativni reljefi arhitekte Branka Krstića.

Nova zgrada počinje sa radom 1932, kada se prenose instrumenti koje je njen prethodni upravnik Milan Nedeljković nabavio kroz naplatu ratnih reparacija. Tokom Drugog svetkog rata četiri postojeća paviljona trpe veliku štetu, no prilikom obnove, izgrađuju se još tri.

zvezdara8

Opervatorija je danas dom velikog broja naučnika, impozantne biblioteke, projekata u kom učestvuju domaći i međunarodni stručnjaci i intituti, a zbog svog značaja je pod zaštitom Zavoda za zaštitu spomenika kulture.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: