Da li imate preko 18 godina?

Nedelja finskog filma od 11. do 15. aprila

Autor:

U Dvorani Kulturnog centra Beograda održava se 7. Nedelja finskog filma od 11. do 15. aprila. Selektor festivala je reditelj Stefan Arsenijević, koji je izabrao osam filmova, novih ostvarenja finske kinematografije.

Arsenijević ističe da filmovi razmatraju savremene porodice. Disfunkcionalne porodice, netipične porodice, proširene porodice. Porodice čiji članovi uspostavljaju neke drugačije veze, pokušavajući da ostanu sebi dosledni i iskreni. Porodice čiji članovi ne uspevaju da komuniciraju, ali iako je možda teško rečima opisati osećanja, to ne znači da ona nisu snažna.

„Teško je analizirati osećanja“, kaže majka glavnom junaku u filmu Drvosečina priča. „Ali kada te gledam, mislim da osećam ljubav. Osećam se lepo i toplo, kao ispred ognjišta u hladno zimsko jutro.“ Poetični dijalog delo je poznatog finskog pesnika i scenariste Mike Mililahtija, ističe Arsenijević, napominjući da se ovom uvrnutom crnom komedijom na Nedelji finskog filma Mililahti prvi put predstavlja kao reditelj.

“Oko ognjišta se u današnje vreme porodice okupljaju samo praznikom. Upravo takvu situaciju istražuje izuzetno debitantsko ostvarenje Porodični ručak rediteljke Tie Kouvo (Tia Kuovo), koja će otvoriti festival. Sa fantastičnim osećanjem za neizgovoreno, uz finu dozu prepoznatljivog finskog humora, ona pripoveda o članovima jedne finske porodice u kući zavejanoj snegom za Božić”, navodi Arsenićević.

Prema njegovim rečima u Četvoro odraslih klinaca bračni par se upušta u istraživanje koncepta poliamorne veze. U Mehuru će tinejdžerka učiniti sve da sabotira vanbračnu vezu svoje majke sa drugom ženom. U Je’vidi će potisnuta porodična priča o asimilaciji članova starosedelačkog naroda Skolt Sámi, kada izađe na videlo, dati novi smisao dvema otuđenim rođakama. U Hit Big će izlazak oca iz zatvora pokrenuti beskrupuloznu alanfordovsku poteru za skrivenim plenom u kojoj će se članovi porodice okrenuti jedni protiv drugih. U Najgoroj ideji ikada će junakinja morati da bira između porodice i prijateljstva, dok Raj za karaoke istražuje kako se osećaj usamljenosti može osetiti kroz omiljenu finsku zanimaciju – karaoke.

Četvoro odraslih klinaca

“Filmovi pred vama istražuju vreme u kojem živimo kroz osnovnu jedinicu društva, koja kao i većina drugih institucija na ovome svetu, upravo trpi tektonske poremećaje i promene. Bilo da su duhoviti, pesimistični, uvrnuti ili nadrealni, ovi filmovi postavljaju prava, intrigantna pitanja i, najvažnije od svega, pronalaze ljudskost i toplinu čak i tamo gde deluje da smo je odavno izgubili”, zaključuje Arsenijević.


PROGRAM NEDELJE FINSKOG FILMA
11 – 15. APRIL 2024.
Dvorana Kulturnog centra, Kolarčeva 6

Četvrtak, 11. april
20.00 Svečano otvaranje
PORODIČNI RUČAK, 114’
Režija: Tia Kouvo
*Posle projekcije filma sledi razgovor sa rediteljkom Tiom Kuovo.

Petak, 12. april
18.00 RAJ ZA KARAOKE, 75’
Režija: Einari Paakkanen
20.00 ČETVORO ODRASLIH KLINACA, 122’
Režija: Selma Vilhunen

Subota, 13. april
18.00 JE’VIDA, 100’
Režija: Katja Gauriloff
20.00 DRVOSEČINA PRIČA, 99’
Režija: Mikko Myllylahti

Nedelja, 14. april
18.00 MEHUR, 102’
Režija: Aleksi Salmenperä
20.00 NAJGORA IDEJA IKAD, 105’
Režija: Pamela Tola

Ponedeljak, 15. april
20.00 HIT BIG, 123’
Režija: J-P Valkeapää

I ove godine manifestaciju organizuju Finski filmski institut, Ambasada Finske i Kulturni centar Beograda. Tokom festivala gosti Beograda biće Jana Puskala (Jaana Puskala), šefica Međunarodnog odeljenja Finskog filmskog instituta i Tia Kouvo, rediteljka filma Porodični ručak.

*Naslovna fotografija: kadar iz filma Porodični ručak

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: