Da li imate preko 18 godina?

Letnja treperenja: Predah na galerijskoj obali

Galerija Novembar otvorila je sada već tradicionalnu izložbu u najtoplijim mesecima - „Letnja treperenja: Predah“. Izložba traje do 30. avgusta, odnosno: do nezvaničnog kraja leta.

Autor:
2
0

Treću godinu za redom, beogradska galerija Novembar održava grupnu izložbu „Letnja treperenja“ sa ciljem da, kroz umetnička dela, publiku odvede na imaginarno putovanje stvarajući opuštajuću letnju atmosferu. Ovogodišnja izložba, otvorena 9. jula, nosi podnaslov „Predah“, a u surovoj realnosti pandemije i nemogućnosti putovanja, odmora niti bilo kakvog opuštanja, tematika izložbe aktuelnija je nego ikada.

Upravo zato ne iznenađuje veliko interesovanje publike, što zaključuje i direktorka i kustos galerije, Maja Kolarić: „Nama je izuzetno drago što je izložba posećena uprkos epidemiološkoj situaciji. Ovogodišnja „Letnja treperenja“ otvorena su bez tradicionalne svečanosti, ali posete svakako ima, koliko naše regularne publike toliko i novih lica. Zato je moj utisak da u ovim umetničkim delima može da se pronađe eskapizam od stresa, anksioznosti, neizvesnosti, svega što nas je snašlo.“

Galerija Novembar izložila je dela tri mlade slikarke – Lidije Delić, Marije Avramović i Marije Šević, kao i dela multimedijalne umetnice Ane Adamović. Preko svojih radova, umetnice između ostalog prenose doživljaj duha mesta, atmosfere i specifičnosti krajolika, stvarajući atmosferu mira i svima preko potrebnog odmora. To svakako ne znači da se krizna situacija zapostavlja, te nam je Maja Kolarić skrenula pažnju na to da su srovedene sve bezbednosne mere neophodne da bi se bezbrižno uživalo u izložbi. Galerija je dezinfikovana, maske su obavezne i dopušten je ulazak grupama u broju ne većem od dozvoljenog.

Rad Ane Adamović, “Tematski park na odmoru”, dvokanalna, digitalna, slajd projekcija sa zvukom i biljkama. (Foto: Marijana Janković)

U neizvesno vreme pandemije leto za većinu ljudi ne izgleda kao ranije. Novonastala situacija uslovila je odlaganje planiranih putovanja, odraničila izlazak van granica države, a mnogima čak i onemogućila odmore. Izmenjeni letnji planovi doneli su sa sobom potrebu za eskapizmom u svet imaginarnog letovališta, u sećanje na prošla leta ili maštanje o budućim. Cilj ove izložbe je da publiku odvede na jedno takvo imaginarno putovanje na morske stenovite obale, bazene, ade i peščane plaže, ne bi li makar na kratko vreme posete uspeli da pobegnu od surovosti realnosti.

Lidija Delić, Marija Šević i Ana Adamović prikazuju realne geografske topose koje su posetile, ali kojima u svojim radovima daju novu, ličnu dimenziju. Njihovi doživljaji duha mesta, atmosfere, specifičnosti krajolika preneseni su u umetnička dela i prepleteni sa meditacijama umetnica o doživljajima i značenjima mesta. Marija Avramović sa druge strane slika potpuno izmaštani prostor, apstrahovan geografski, ali dovoljno asocijativno atmosferičan da može značenski da posluži kao paradigma utopijskog odmarališta. U izvesnom smislu sva predstavljena mesta su ujedno i realna i imaginarna, ona referišu i na fizičku in a metafizičku realnost.

Umetnice zadržavaju predstavljački odnos prema pejzažu, ali ne svodeći njihovo značenje na mimesis. Prazan bazen ili uzburkano more, šum palmi, zvuk galebova ili zalazak na adi nisu samo materijalno beleženje trenutka – ovi elementi romantičarski predstavljaju ujedno i unutrašnji pejzaž emocija i misli, kao i uopštenije, duh mesta i značenje toposa.

Radovi na izložbi stvaraju zajednički atmosferu mira – bilo kontemplacije ili meditacije, ali svakako svima preko potrebnog odmora. Ovaj letnji vajb služi da utiša buku svakodnevice – previse informacija, obaveza, stresa, overthinkinga – i da donese osećaj da ovo utopijsko mesto odmora ne mora biti isključivo na letovalištu, već i u galeriji, parku, na reci, ili u nama samima. Leto je stanje duha.

                                                                                           – Iz programa izložbe

Svi zainteresovani “Predah” mogu posetiti galeriju Novembar do 30. avgusta u Kursulinoj 22 na Vračaru. Galerija je otvorena radnim ranima od utorka do petka od 12 do 20h, subotom od 10 do 18h i nedeljom od 10 do 14h.