Da li imate preko 18 godina?

Kako izabrati savršen stan za kupovinu u Beogradu

Oči su vam se osušile od gledanja oglasa, prsti ukočili od skrolovanja po sajtovima svaki dan, ali opet ne deluje da ste blizu pronalasku stana koji vam odgovara. Prestonica nije laka za saradnju kada je u pitanju kupovina stanova, što se posebno pokazalo tačnim poslednjih par godina, ali nećemo dozvoliti da nas to obeshrabri. Evo šta treba da znate ako želite da kupite savršen stan ove godine.

Nije luksuz sve što sija

Kako vam zvuči ideja da se na vrhu vaše zgrade nalazi bazen, a iza ćoška restoran Džejmi Olivera? Tu su i tržni centar u kom se možete izgubiti, pogled na reku i centar grada na dohvat ruke.

Možda više sebe vidite kao stanara zgrade u samom srcu Dorćola i Vračara, po mogućstvu u saloncu sa prozorima od plafona do poda. Spoj toga plus blizinu poslovnom centru Beograda nudi vam novogradnja na Novom Beogradu.

Najskuplji stanovi poslednjih par godina se prodaju upravo u ovim delovima grada, a trenutno rekord drži stan od 320 kvadrata kupljen za 2.6 miliona evra. Novogradnja na udarnim lokacijama ne može se pronaći za manje od 3.5 hiljada evra po kvadratu, dok se plafon cena redovno diže i trenutno je dostigao skoro 12 hiljada evra upravo na Dorćolu. Ipak, sjaj novih fasada krije neke ne toliko poželjne stvari koje valja imati na umu pre konačne odluke.

Beograd na vodi, hteli mi to ili ne, postaje novi centar Beograda što znači užasne gužve na putu od i do posla, sretanje turista na svakom ćošku na putu do prodavnice, blizina reci garantuje vam mirise i insekte raznih kategorija, a o upitnosti kvaliteta samih građevina dosta govore česte poplave u garažama i prokišnjavanje.

Zajedničko svim ovim naseljima su i buka od gradskog prevoza, kako se recimo veliki broj zgrada na Dorćolu i Novom Beogradu nalazi tik uz šine, ali i alarmanta zagađenost vazduha.

Dodatne pogodnosti u novim zgradama, poput teretana, bazena, portira i recepcije su ujedno blagoslov i kletva, kako vas održavanje zgrade može koštati par hiljada dinara, pa i par desetina hiljada koje se isplaćuju u jednom cugu uglavnom krajem godine kada nas i svi ostali troškovi sustignu.

foto: Max Payload (Unsplash)

Budite spremni da pregovarate

Beogradski stanovi na prodaju će vam zadati glavobolje i mi to razumemo – od garsonjera u centru grada koje su skuplje od kuća na periferijama, stanova koji nisu uknjiženi ili renovirani još od vremena Jugoslavije sve do vlasnika koji se u danu mogu predomisliti oko cene. Naš je savet da vežbate svoje pregovaračke sposobnosti. To će vam značiti kako u pregovoru sa vlasnicima, koji će vam skoro pa sigurno zapretiti time da imaju makar 3 kupca koja samo čekaju da se usele, tako i kada krenete u pohod na stambeni kredit.

U razgovoru sa vlasnicima budite spremni da odgovorite na svako njihovo mora sa ali tako što ćete istražiti prosečne cene u tom delu grada, za tu kvadraturu, godinu gradnje i samo stanje stana. To ne znači da treba potceniti nečiju nekretninu, već naći smislen kompromis.

Kada su u pitanju banke, najčešće umeju da namirišu manjak iskustva i veliku želju za tim da se skućite i to će uvek iskoristiti protiv vas. Ako do sada niste naučili šta su, ili vas je sramota da pitate, informišite se kod pouzdanog lica ili na proverenim internet adresama o rokovima otplate, kamatnim stopama, provizijama, preplaćivanjima, ranijim otplatama kredita, dodatnim troškovima i svim detaljima koji se najčešće pišu sitnim slovima.

Uložite vreme u posetu svim bankama koje nude primamljive uslove, povedite sa sobom agenta ukoliko stan kupujete preko agencije i time sebi obezbedite veću šansu da dobijete što povoljniji dogovor. Da, agencijske provizije nisu naivne, ali taj trošak je više nego vredan.

foto: Kristina Lenberg (Unsplash)

Dobro naselje je pola zdravlja

Infrastruktura naselja i njegova budućnost bitni su jednako koliko i sama nekretnina, neki bi rekli možda i bitnija. Naselja poput Ledina i Višnjice u kojima ima sve više novogradnje se brzo razvijaju, ali isto tako možete mesecima ili godinama biti zaglavljeni između bučnih gradilišta.

Dobro promislite da li ste spremni da odvajate po nekoliko sati dnevno na putovanje između doma i posla, ako niste vozač da li ćete morati da uložite u torbe na točkove kako ne biste imali upale mišića svaki put kada odete u kilometar udaljen market, koliko biste se osećali bezbedno da pustite decu na igranje u komšiluk ili prošetate psa kada padne mrak.

Ako kupujete stan za porodicu pogledajte ponudu nekretnina blizu Pančevačkog mosta, poput Karaburme i Borče, ali nemojte zaobići ni Mirijevo. Ova naselja nude miks novogradnje i starih, ali održavanih zgrada, nekoliko osnovnih i srednjih škola, odličnu povezanost sa centrom grada, zelene površine za decu i ljubimce, zdravstvene ustanove, supermarkete, ali i kvadrat po pristupačnijim cenama.

Zemun i Čukarica su mesta na kojima niču nova naselja iz dana u dan. Idealan su spoj modernog koji nudi uži centar grada, ali i porodičnog koji je karakterističan za periferiju. Tu su Ada Ciganlija i Košutnjak, Gardoš i Dunavski kej, pa tako svi vi koji volite da provodite vreme napolju ovde imate niz opcija. Cene nekretnina su lutrija, pa možete uhvatiti sve između 2 i 4 hiljade evra.

Strpljenje, spremnost na kompromise i dugoročna isplativost naspram estetike su glavne stvari koje će vam pomoći pri odabiru savršenog stana. Kako se za ovu godinu predviđaju povoljni uslovi za kupovinu posle toliko meseci neizvesnosti, sada je pravo vreme da se ovome ozbiljno posvetite.

*naslovna fotografija: Daniela Legotta (Unsplash)