Da li imate preko 18 godina?

Izložba i filmski maraton u čast Bate Živojinovića

Autor:

Izložbom studentskih plakata za filmove Bate Živojinovića, maratonom njegovih filmova i dolaskom dve Zlatne arene u Batin legat u Jugoslovenskoj kinoteci biće obeležen dan rođenja slavnog srpskog glumca 5. jun.

Jugoslovenska kinoteka time nastavlja obeležavanje 90 godina od rođenja Velimira Bate Živojinovića (1933–2016), nakon otvaranja legata i dve prateće izložbe u februaru ove godine.

Izložba studentskih plakata SADNEКAD biće otvorena na dan rođenja Bate Živojinovića 5. juna u 19 časova. Tog dana, u čast našeg glumca, u sali „Makavejev” biće prikazan maraton njegovih najpoznatijih filmova. Sve projekcije su besplatne za publiku.

Studenti treće i četvrte godine Fakulteta primenjenih umetnosti u Beogradu na predmetu Plakat, u klasi profesora Slavimira Stojanovića Futra, dobili su priliku da sa liste od preko osamdeset najznačajnijih uloga Bate Živojinovića izaberu po jedan naslov i daju novo grafičko rešenje plakata. U novom, savremenom izdanju našli su se kultni filmovi Skupljači perja, Tri, Bitka na Neretvi, Кozara, Pas koji je voleo vozove, Idemo dalje, Balkan ekspres, Lepa sela lepo gore i mnogi drugi koji su ostali upamćeni po Batinim ulogama. Mladi umetnici dali su svoje viđenje ostvarenja koja su obeležila bogatu karijeru našeg glumca. Uz nova rešenja biće postavljeni i printovi originala iz bogate zbirke plakata koji se čuvaju u Arhivu Jugoslovenske kinoteke.

Rođendan našeg velikog glumca obeležiće i povratak svojevremeno ukradenih Zlatnih arena. Zahvaljujući višegodišnjoj saradnji Jugoslovenske kinoteke i Pula film festivala, dve zvanične kopije najprestižnije nagrade filmskog festivala koje je Bata dobio 1967. za uloge u filmovima Skupljači perja, Breza i Praznik, kao i 1972. za filmove Majstor i Margarita i Tragovi crne devojke, naći će svoje mesto u njegovom legatu pored iste nagrade koju je 1965. godine osvojio za uloge u filmovima Tri i Neprijatelj.

 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: