Homa Bistrot
Novo mesto na Vračaru- za doručak, ručak i večeru
Nova ispostava dorćolske Home u vidu Homa bistroa otvorila se u gastronomskom srcu grada, na Vračaru. Ekipa je ista, Vlasta i Filip i osim šefa kuhinje kog su pomerili sa Dorćola pojačanje stiže iz Bretanje. U atmosferi francuskog bistroa, uz prigušeno svetlo i zvuke Edith Piaf možete uživati u Rillettesu od zeca ili lososa, namazima i kremovima sa hrskavim hlepčićima, Svinjskoj dimljenoj butkici sa pivom uz koju služe muskatnu bundevu i creme fraiche sa vlašcem…
Ideja – koncept
Pre svega bitno je prediskustvo koje imamo sa Homom – iskustvo u pripremi preozbiljne i prekomplikovane hrane, iskustvo u upotrebi skupih namirnica; i prostora koji se nije sretao kod nas. Ideja Homa bistroa je da se razlikuje od prethodne kafane, ali da prati prepoznatljivu liniju i atmosferu. Ideja je da hrana ostane istog kvaliteta, ali da namirnice ne budu toliko skupe, u smislu tretiranja, i toliko komplikovane. Porcija u Homi ima 10 jela na jednom tanjiru, a u Bistrou će ih biti četiri, dakle komplikacija je manja (smeh). Hteli smo da napravimo mesto sa kvalitetnom hranom koja je finansijski pristupačnija. Naravno i ciljna grupa se menja činjenicom da smo na Vračaru koji je prometniji.





Enterijer – koncept prostora
Kada smo počeli da razmišljamo o inicijalnim idejama, želeli smo da napravimo kafanu koja podseća na Homu, ali da novi prostor bude malo topliji. Fića i ja smo potpuno netalentovani, i pravo je čudo što smo zapravo mi osmislili prethodni restoran (smeh). Homu bistro smo dali arhitekti Zorani Đorđević, inače mojoj najboljoj prijateljici i dali smo joj smernice poput da podseća na Homu, ali da ima atmosferu modernog francusko-srpskog bistroa, da bude toplija i sa više boja.


Meni – koncept klope
Meni je kombinacija balkanske i francuske kuhinje sa malim iskoracima ka italijanskoj kuhinji. Zanimljivo je da smo za italijanska jela imali konsultanta u mami našeg drugara Italijana Antonija. Ovde je akcenat na doručku, jer je to nešto čega nema u gradu: od kinoe, prosa, heljde, do muslija, džemova, omleta, šunki – buffet princip – ti platiš i… all you can eat. Ručak i večera su regularni.
Šta bi preporučio od klope, šta su tvoji favoriti, šta misliš da će ići?
Ja volim veggie jela, volim Quesadillas sa različitm umacima, od humusa do slanih džemova preko najprostije pene sa brokolima i inćunima.





Deserti
Ovde imamo tople deserte npr. Cramble sa malinama. Želeli smo da bude potpuno različito od fine dininga, jedino smo preneli Saksiju, to nam je signature dish (smeh).
Radno vreme od 08:00 do 00:30
Doručak od 08:00 do 13:00
Adresa Nevesinjska 11
#homabistrot
Lajkuj:
Komentari:
Ostavite komentar: Cancel reply
Slični članci:
- Ljubljanska likovna scena u galeriji Štab – Y so serious?
Ljubljanska likovna scena u galeriji Štab – Y so serious?
- Još malo dobrih vesti, izložba koja propituje negativnu pristrasnost medija
Još malo dobrih vesti, izložba koja propituje negativnu pristrasnost medija
- Dokumentarci Mile Turajlić o Nesvrstanima ponovo u Beogradu
Dokumentarci Mile Turajlić o Nesvrstanima ponovo u Beogradu
- Кinoteka u oktobru: Džon Ford, Milena Dravić, festivali
Кinoteka u oktobru: Džon Ford, Milena Dravić, festivali
- Iz života gradske omladine, izložba Duške Miladinović i Jovane Semiz
Iz života gradske omladine, izložba Duške Miladinović i Jovane Semiz
- 18 kratkih filmova na programy 2. Fine Line Film Festa
18 kratkih filmova na programy 2. Fine Line Film Festa
Vracar je postao skandalozan u svakom pogledu.
Sjajno, sada Beograd ima dva losa restorana. Nije bio dovoljna jedna Homa. Inace saksija je signature dish cuvenig kuvara Redzepija iz Nome. To svi znaju i sve se smeju kada Filip spomene saksiju. Zanimljivo je da Vlasta prica o fine dining, decko sem sto je bio kelner nikada nije usao ni u jedan ozbiljan restoran u svom skromnom zivotu.
U svakom slucaju zelim im puno srece.
mnogo su smešni kada pričaju o hrani kao o konceptualnoj umetnosi. baš me zanima da li im je jasno na šta zaista misle dok neke rečenice izgovaraju… zanimljivo je to kako Filip umače svoje prste u jela dok ne izađu iz kuhinje, koje posle poliže sa nastavljanjem umakanja u drugo jelo… očigledno da se u Beogradu ima para za ovakva jela i ovakva ulaganja.
Vračar je kompletno postao – pašnjak prve klase. Konceptualnih šabana fajn dajning stajl, sa sve kinoom, prosom, tefom.
Kao prvo nisu samo Vlasta i Filip nego i Antonio…Naslovna fotografija na kojoj Vlasta čačka nos ne obećava da se bilo šta promenilo u arogantnom i higijenskom stavu pomenutog.Dalje mi nije jasno kakve veze imaju svinjske butkice sa doručkom pa još i sa Francuskom.Koncept je “miš-meš” kao i svuda u Beogradu u kojem još uvek nema pravog restorana koji treba da zadovolji:prostorom,osvetljenjem,akustikom,nepušačkim delom,ventilacijom,tihom muzikom(a ne da moram da se nadglasavam i posle pijem Strepsils),dobrim izborom vina,dobrom hranom,umerenim cenama,vaspitanim i obučenim personalom…Svaki ima ponešto ali nijedan restoran u Beg.nema sve ovo.A Filipu svaka čast jer on zaista ume da kuva ali to nije dovoljno za ozbiljan biznis.
Vlad.
@Milka Stjuard. Ja te obožavam!
U sustini, enterijer i koncept su ok, iako nista spektakularno, ali ono sto je nedopustivo je da u jednom restoranu koji se promovise kao “fine dinning”, personal ima ruralni uhoparajuci naglasak, kamooon! Barem se potrudite da ostanete dosledni ideji koju promovisete.
Usput ne primecujes koliko “kamooon” neverovatno para usi i mozak, svima.
Srbodlače, potraži tu negde dugme za upotrebu ironije, klikni i neće ti parati uši i mozak. Razmisli usput!
Hrana i usluga je odlicna,bio sam sa suprugom i stvarno nemam nijednu jedinu zamerku,ja ne razumem sto se toliko mrze svi objekti na Vracaru,ocigledno je to neko nezadovoljstvo sobom,kompleksi vladaju. Sve pohvale :)
Haters gonna hate! ;)
Super mesto, divna hrana.
Sinoc sam prvi put otisao sa poslovnim partnerima na veceru. Oni su me pozvali. Iako smo svi vecerali razlicita jela, apsolutno sve (butkica, ovcija pljeskavica i kubansko prase) su bili vrhunskiiiiii. Apsolutno sam odusevljen. Sutra dolazim sa suprugom na klopu.
Zasto na sajtu nema JELOVNIK i CENOVNIK da bih unapred imala neke informacije ?