Da li imate preko 18 godina?

Grafit “Domovina se brani lepotom” na beogradskim Silosima!

Autor:

Na inicijativu neprofitne organizacije Gaia pokret, uz donatorstvo kompanije Nelt, beogradske Silose krasi novi mural velikog formata, visok čak 28 metara. Za temu novog umetničkog dela na ovoj, svojevrsnoj galeriji na otvorenom, odabrani su stihovi pesme Ljubivoja Ršumovića „Domovina se brani lepotom“.

Gaia pokret je ovaj važan zadatak poverio našem muralisti Luki Prstojeviću, te kaligrafu i i umetniku ruskog porekla Viktoru Puškarevu kojem je ova pesma bila prva koju je u detinjstvu naučio na srpskom jeziku boraveći u našoj zemlji. Sa njima je vredno radila i Valerija Loginova, a sve troje su danima slikali na vrtoglavoj visini kako bi Beograd dobio mesto svakodnevnog podsećanja na snažnu patriotsku poruku iz pesme našeg čuvenog pesnika.

 

„Brigom o prirodi, kulturi, obrazovanju, međuljudskim odnosima i svim aspektima koje život čine bogatijim i vrednijim štitimo ono što nazivamo svojom domovinom. Svako naše pojedinačno delo ljubaznosti, briga o sugrađanima i svaki doprinos zajednici jeste naše tumačenje kako se gradi snažno, harmonično i prosperitetno društvo“, istakao je Ljubivoje Ršumović, autor poznatih stihova koji je prisustvovao otkrivanju murala.

Zahvaljujući neprofitnoj organizaciji Gaia pokret, Silosi su postali prava sabirnica društvenog života Beograda i magnet za brojne umetnike, ekologe, sportiste i naučnike, ali i sve one koji svojom kreativnošću nastoje da ukazu na važna društvena pitanja. Četiri stuba delovanja Silosa su obrazovanje, umetnost, sport i zaštita životne sredine, a u ovoj zoni redovno se održavaju izložbe, festivali hrane i pića, predstave za decu i odrasle, edukativni paneli i konferencije, zanatske radionice, časovi joge, bazari domaćih proizvoda i čitav niz muzičkih i raznih drugih dešavanja.

„Još pre otvaranja smo znali da želimo baš ove stihove da oslikamo na Silosima i ostavimo ih kao poruku celom našem društvu, ali prevashodno deci koja nas već svakodnevno opominju da se vratimo na put vrednosti iz Ršumove pesme. Naš voljeni pesnik i ‘Sila Silosa’ je to sa oduševljenjem prihvatio na čemu smo mu beskrajno zahvalni, a u kompaniji Nelt pronašli smo sjajne i odgovorne ljude koji su odmah prepoznali važnost ovakvog projekta i podržali ne samo naš rad, već sa ovim muralom i sve generacije kojima su ovi stihovi namenjeni“, istakla je Anastasija Ćetković, osnivačica Gaia pokreta.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: