Da li imate preko 18 godina?

Debitantska režija poznatog glumca Josipa Pejakovića: Film “Hako” premijerno na 71. Martovskom festivalu

Autor:
Publika 71. Martovskog festivala videće međunarodnu premijeru bosanskohercegovačkog dokumentarca „Hako“, debitantsku režiju poznatog glumca Josipa Pejakovića – o Peštercu koji za vreme Drugog svetskog rata nije hteo da podigne ruku na svoje komšije po cenu sopstvenog stradanja. Film će biti prikazan u Velikoj sali Doma omladine Beograda kao deo programa REGIONALNA PANORAMA, u petak, 29. marta sa početkom u 19 časova.
Na prostoru Kraljevine Jugoslavije u vihoru Drugog svetskog rata, 1943. godine, na Pešteru (Srbija) je većinsko muslimansko stanovništvo živelo sa manjinskim pravoslavnim. Manji deo muslimanskog stanovništva angažovao se u Gestapou i dao podršku Nemcima. Odlučili su da zajedno napadnu pravoslavno selo Buđevo i da ga potpuno spale. Mada se većina muslimana tome protivila, ipak se dogodilo. Najveći otpor je činio Hako Duljević, časni čovek, domaćin sa Peštera iz sela Međugor. Iz ralja sigurne smrti spasao je devojčicu Ratomirku Minić, sklonivši je na sigurno mesto, u selo Doliće. Uspela je da se spoji sa roditeljima i doživi duboku starost. Hako se time zamerio Nemcima, koji su ga mučki s leđa ubili. Osamdeset godina ta istina nije izašla na videlo, zbog čega trpi najviše njegova porodica, a naročito unuk, koji po njemu nosi ime.
Scenario i režiju za film “Hako” (BiH / 2024 / 26’) potpisuje Josip Pejaković, producent je Almir Šahinović, a narator Hako Duljević. Autorsku ekipu čine i Dragan Gajanović, direktor fotografije, Adis Baždarević, zvuk, Saša Pejaković, montaža slike i zvuka i Dušan Majušević, muzika.
Josip Pejaković rođen je 1948. godine u Travniku. U Sarajevu je diplomirao dramske studije 1971. godine, odsek glume. Bio je u stalnom angažmanu od 1970. do 2013. godine na mestu prvaka drame. Odigrao je mnoge zahtevne, glavne uloge u pozorištu, na filmu i TV serijama. Jedan je od najznačajnijih glumaca u nekadašnjoj Jugoslaviji iz oblasti monodrame. Monodramu „Oj, živote“, po sopstvenom tekstu, odigrao je tri hiljade puta u zemlji i inostranstvu. Napisao je i sa uspehom odigrao još devet monodrama. Autor je jedanaest knjiga i četiri filmska scenarija. Za umetnički rad je nagrađen najvećim stručnim nagradama i priznanjima. I dalje sa uspehom stvara.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: