Da li imate preko 18 godina?

Beograd noću u vreme policijskog časa

Vožnja ulicama glavnog grada u doba kada je to drugima zabranjeno.

Autor: Fotograf: Nikola Vrzić

Zbog pandemije virusa korona državni organi su odlučili da uvedu policijski čas. Najpre od 20:00 do 05:00, potom je produžen na polovinu dana, pa onda i čitav vikend, i na kraju uskršnjih 84 sata.

ulica Džordža Vašingtona

Već u prvom satu posle početka policijskog časa grad počinje da se prazni. Oni koji su malo zaglavili na poslu, a imaju posebne dozvole za kretanje, odlaze kućama. Staju i vozila dostavnih i kurirskih službi, javni prevoz koji radi po posebnom režimu se proređuje. Na ulicama ostaju samo oni koji brinu o redu i zakonu: pripadnici snaga bezbednosti, a posebno policija koja vodi računa da se policijski čas ne krši.  Tišinu u koju Beograd ulazi remete samo povremeni zvuci njihovih rotacija, a ponekad se začuje i zvuk helikoptera koji nadleće grad.

U gotovo dvomilionskom gradu, u njegovom centru, prometnim bulevarima i ulicama, pa čak i delu autoputa koji prolazi kroz Beograd, noću se ne čuje gotovo ništa.

Među onima koji zbog posla moraju biti na ulicama i kada je drugima zabranjeno su i medijski radnici. Nikola Vrzić sa N1 je proteklog vikenda vraćajući se sa posla zabeležio kako je izgledala prestonica prvog vikenda policijskog časa.

Bilo je gotovo nezamislivo da na autoputu ili Brankovom mostu nema gužve, da na Terazijama ili u Makedonskoj nema ljudi, da bulevarima makar ne prolaze taksi vozila ili oni koji se vraćaju iz noćne smene ili kreću u pekarsku prvu…

Da postoji život podsećaju nas ulična svetla, semafori, svetleće reklame i bilbordi.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: