Da li imate preko 18 godina?

Zeleni vodič Centra za promociju nauke kroz 2020.

Kalendar koji će vas podsećati na dobre i zdrave navike u borbi sa klimatskim promenama.

Autor:
3
0

Centar za promociju nauke pripremio je edukativni kalendar za 2020. godinu koji se bavi klimatskim promenama i uključenjem građana u relevantne teme iz ove oblasti. Misao-vodilja ovog kalendara jeste: šta ovog meseca mogu da učinim za sebe, tebe i našu okolinu?

Osim uobičajene namene, u kalendaru, Zelenom vodiču kroz ovu godinu, teme su globalno zagrevanje, očuvanje ekosistema, zagađenje vazduha, biodiverzitet, borba protiv plastike i zaštita životne sredine, a u njemu su obeleženi važni datumi posvećeni očuvanju našeg okruženja.

Velike vrućine, ekstremno jaki pljuskovi, suše, smanjeni prinosi u poljoprivredi… Sve ove stvari povezuju se sa porastom temperature na našoj planeti i izazivaju veliku pažnju javnosti. Naučnici nas upozoravaju da bi uslovi na Zemlji mogli drastično da se promene već do kraja ovog veka ukoliko ne prestanemo da spaljujemo fosilna goriva.

Kada govorimo o klimatskim promenama, ključno je znati da se pod tim terminom ne misli na prirodne cikluse zagrevanja i hlađenja, koje je opisao naš poznati naučnik Milutin Milanković, već na promene koje su izazvane ljudskom aktivnošću.

Ilustracije za ovaj kalendar napravio je Đorđe Balmazović Žole iz umetničke grupe škart, a dizajnirao ga je Igor Markišić. Ukoliko se pitate šta svakog meseca možete da učinite za sebe, druge i okolinu preuzmite ilustracije koje će vas u obliku pozadine za desktop ili pozadine za ekran telefona podsećati na to da svako od nas može dati svoj doprinos očuvanju životne sredine!

Ukoliko želite da nabavite papirni stoni kalendar Centra za promociju nauke, pišite na prodaja@cpn.rs, ili svratite na adresu Kralja Petra 46.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: