Da li imate preko 18 godina?

“Zadrugarstvo” u septembru pokreće socijalno preduzeće u Kragujevcu

Autor:
0
0

Udruženje „Zadrugarstvo“ je inicijativa iz Kragujevca, koje su pokrenule porodice odraslih osoba sa smetnjama u razvoju, sa ciljem njihovog uključivanja u tokove rada kao prevencije trajne institucionalizacije. Porodice su uglavnom primarni nosioci nege, pogotovo u kasnijoj životnoj dobi. Pored ljubavi i podrške koje im porodice pružaju, odrasle osobe sa razvojnim smetnjama ostaju uglavnom uskraćene za kvalitetne sadržaje izvan primarne zajednice i time bivaju isključene iz društvenih tokova.

Usled manjka institucionalne podrške i socijalnih sadržaja koji bi im ponudili programe ka osamostaljenju, porodice se suočavaju sa glavnim pitanjem- šta će biti sa njihovim članovima u trenutku kada ne budemo mogli da im pružimo odgovarajuću negu.

Rad na poboljšanju života osoba sa razvojnim teškoćama je dugotrajan, ali ima za krajnju svrhu njihovo osamostaljivanje i uključivanje u aktivan život u okviru njihovih sposobnosti. „Zadrugarstvo“ želi da promeni njihov status, umanji posledice društvene isključenosti i da im ponudi programe koji će obogatiti njihov život, pomoći im da se osamostale i budu bolje prihvaćeni u zajednici.

Glavna misija „Zadrugarstva“ je da osniva i kooridinise radno-okupacione centre, kao organizacione jedinice u sklopu udruženja, u kojima će se obučavati i profesionalno angažovati osobe sa razvojnim smetnjama. Kroz programe rada, oni bi dobili priliku za učenje i razvoj, uspostavljanje navika, ostvarivanje socijalnih odnosa kroz neposredno radno okruženje i za sticanje finansijske nezavisnosti. Stoga, „Zadrugarstvo” ima u planu  da u septembru pokrene socijalno preduzeće u Kragujevcu, koje bi se bavilo reciklažom i proizvodnjom papira po uzoru na radni model koje je osmislilo udruženje „Naša kuća“ iz Beograda. Od 2019. godine, mlade osobe sa invaliditetom pri udruženju „Naša kuća“ ručno proizvode papir od iskorišćenih paklica cigareta. Sâm proizvodni proces doprinosi smanjenju otpada, ima pozitivan uticaj na životnu sredinu, dok su mladi korisnici pokazali poboljšanje svojih kognitivnih i socijalnih sposobnosti, kao i veći stepen samostalnosti i samopouzdanja. Kao partneri udruženja „Naša kuća“,„Zadrugarstvo“ želi da primeni njihov postojeći radni model i time doprinese širenju mreže radionica za reciklažu u regionu.

Kako bi sakupili neophodna sredstva da radionica za reciklažu i proizvodnju papira krene sa radom, „Zadrugarstvo“ je pokrenulo donacijsku kampanju preko sajta Donacije.rs. Kampanja traje do 13. avgusta i simboličnim donacijama možete podržati akciju i time doprineti da osetljiva društvena grupa dobije priliku za rad i zaposlenje.

Osobe sa razvojnim teškoćama su spremne i sposobne za radni život, i “Zadrugarstvo” želi da im ponudi sigurno, inkluzivno okruženje, koje će podsticati razvoj njihovih veština, samostalnosti, i da im pruži mogućnost za sticanje ekonomske nezavisnosti.

Prva grupa korisnika je spremna da u septembru krene na obuku, zato podržite zadrugare da stignu do cilja i i pokažite šta drugarstvo znači! Jer lepe promene su moguće samo kroz udruživanje!

Takođe, zadrugare možete podržati i u subotu 6. avgusta na fandrejzing žurci u Vjernom psu. Svrati u subotu do Vjernog psa, čuj više o inicijativi i uključi se u akciju!

 

Lajkuj:

Ostavite komentar: