Da li imate preko 18 godina?

Saveti za opremanje poslovnog prostora

Renoviranje ili opremanje poslovnog prostora iznova je veliki poduhvat. Poslovni prostor je odraz i prezentacija naših manira u poslovanju, kao i naših ciljeva i rezulata. Zato se greške u opremanju poslovnih prostorija skupo plaćaju.

Kako ne bi došlo do toga, pripremili smo savete za opremanje poslovnog prostora za vas. Saznajte kako da uredite i opremite poslovni prostor da na najbolji način prezentuje vas i vaše poslovne poduhvate.

Definišite utisak vašeg poslovnog prostora

Drugu priliku za prvi utisak nemamo. Ovo je pravilo koga se moramo držati i kada opremamo naš poslovni prostor. Prvi utisak o našem poslovanju je upravo naš poslovni prostor. Zato je važno da definišemo poruku koju želimo da pošaljemo.

Tako će recimo odabir stilskog ili retro nameštaja da asocira na povezanost sa tradicijom i njeno   poštovanje. Moderan nameštaj asocira na savremenost i praćenje aktuelnih tokova. Naravno naš poslovni prostor može da bude i suptilna kombinacija ova dva stila, ukoliko želimo da istovremeno pokažemo našu oslonjenost na tradiciju, ali i našu savremenost.

Razmislite dakle, da li je posao kojim se bavite savremen ili tradicionalan. Na primer, IT kancelarija neće baš podneti retro stil, već će ovom poslu više odgovarati moderan, minimalistički stil. Dok poslovi koji imaju daleku prošlost, kao na primer, advokatura mogu biti opremljeni upravo u takvom stilu.

Svetlost i otvorenost svima prija

Koji god stil da vlada vašim poslovnim prostorom osvetljenost i otvorenost bi trebalo da budu prisutne. Idealno je da što više prirodne svetlosti bude u prostoriji. Ukoliko nemate mogućnosti za prirodnu svetlost, potrudite se da veštačko osvetljenje bude prijatno. Najbolje je koristiti LED osvetljenje što prirodnijih boja.

Kada je reč o otvorenosti, ovo znači da bi vaš poslovni prostor trebalo da pruža osećaj širine i slobode. Tome mogu da doprinose i staklene pregrade umesto zidova. Na ovaj način vaši zaposleni imaju veči osećaj slobode i povezanosti. Ovakav vid poslovnog prostora je sve popularniji kod nas, a u svetu je odavno zaživeo.

Ovako koncipiran i osvetljen prostor ostavlja pozitivan utisak i osećaj dobrodošlice na sve klijente koji dolaze u vaše prostorije.

Nameštaj je ključni deo

Vašu ideju i utisak koji želite da postignete poslovnim prostorom najviše ostvaruje nameštaj. Ovo je najvažniji deo uređenja vašeg prostora. Ujedno, za njega će vam biti potrebno i najviše vremena.

Najopštiji kriterijumi od kojih treba poći prilikom odabira nameštaja su stil i boje nameštaja. Već smo pomenuli kako stil nameštaja da prilagodite vrsti poslova.

Boja nameštaja ostavlja vrlo snažan utisak na klijente, pa i ljude koji stalno borave u tom poslovnom prostoru. Zato je važno da odlučite da li želite da boje budu jarke, odmerene, tople, ili biste pak neke univezalne tonove. Naš savet je da pre nego što se opredelite za boje zidova odaberete nameštaj. Znatno je jednostavnije prilagođavati boje zidova nameštaju, nego obratno.

Nakon odabira boja i stila, dolazi na red biranje konkretnih komada nameštaja. Neke komade ne smete izostaviti kakav god da je vaš poslovni prostor. I tu ne mislimo na komade koji su vam potrebni da biste obavljali posao (police, radni stolovi, ormari…) već na komade namenjene klijentima.

Poslednja stvar koju želite jeste da klijent koji je došao u vaše poslovne prostorije žuri ili ih napusti brzo. Zato se morate potruditi oko odabira stolica. Za ovakvu priliku, odlične mogu biti sank stolice. Reč je o efektnim i modernim stolicama, koje izvorno potiču iz ugostiteljskih objekata. Kako su namenjene dužim sedenjima, one su vrlo udobne. Ove stolice samo imenom asociraju na ugostiteljstvo. Odlično se uklapaju u različite vrste prostora, počevši od domova pa sve do poslovnih prostorija.

Naravno, ukoliko vam prostor to dopušta možete se opredeliti i za dvosed/trosed, pa čak i ugaonu garnituru na kojima ćete primati klijente. Izostanak bilo kog komada nameštaja za sedenje može da bude velika greška.

Neizostavni komad ovog dela poslovnog prostora jeste i stočić. Mali stočić odaje utisak gostoprimljivosti i vaše posetioce zadržva i čini ih da se osećaju dobrodošlim. Za ovu namenu su odlični klub stočići.

Inače, ukoliko vaše prostorije imaju čekaonicu, šank stolice i klub stočić su takođe odličan izbor i za čekaonice.

Popunite zidove

Boja vaših zidova biće određena vašim nameštajem. Naravno, uvek se možete opredeliti za univerzalnu belu boju. Mada vam ne savetujemo da vam ceo poslovni prostor ostane u belim zidovima. Iako ova boja odaje utisak, čistoće, preciznosti i podstiče koncentraciju, sama ona može da bude monotona. Pa je dobro odabrati barem jedan zid koji će biti u boji koja vam odgovara, kako bi se razbila monotonija.

Zidove nikako ne ostavljajte praznima. Oni su odličan deo prostora koji može da bude iskorišćen za “slanje poruke”. Umetnička slika, fotografija, dizajn, mini polica sa slikama, ovo su samo neki od načina da se popune zidovi. Prisustvo nekog od ovih predmeta odaje ličniji utisak, šalje poruku o vašem brendu. Poslovni prostor nije samo bezlični poslovni prostor. Pritom zidna dekoracija razbija pomenutu monotoniju i unosi potrebnu dinamiku u vaš prostor.

Ovo bi bila osnovna pravila kojih se treba pridržavati prilikom opremanja poslovnog prostora. Nadamo se da su vam saveti bili od pomoći i da su vaše ideje sada nadomak realizacije.

Mi vam želimo srećno opremanje prostorija i puno uspeha u poslovnim poduhvatima u novom okruženju!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: