Da li imate preko 18 godina?

Renoviranje stana u tri jednostavna koraka

Autor:

Kada želite da uredite svoj dom to nije nimalo lak ni jednostavan zadatak, a to su svakako prošli svi oni koji su imali priliku da renoviraju svoju kuću. Svako uređenje kako enterijera tako i eksterijera predstavlja proces za koji je potrebno mnogo truda, opreznosti, vremena, i još dosta drugih stvari, kako bi krajnji rezultat bio vaš dom iz snova.

Međutim, među najvažnijim koracima koje treba učiniti jeste istraživanje pre samog uređivanja. Ono što će istraživanje uraditi je da će vam pomoći oko upoznavanja novih načina za uređenje doma ili s druge strane možete dobiti ideju koja vam možda ne bi pala na pamet, a koja može biti savršeno rešenje za spoljni ili unutrašnji izgled vašeg doma.

Molerski radovi – deo gletovanja i krečenja

Nakon što se izaberu boje za Vaš novouređenj životni prostor, sledi gletovanje i jedna ruka krečenja. Gletovanje uključuje ravnanje zidova, popunjavanje rupa, neravnina i ispucalih površina, na koju se nanosi, disperzivna ili poludisperzivna boja za zidove. Pre nego što se počne sa gletovanjem, treba obraditi špaletne oko prozora i balkonskih vrata koji će biti ugrađeni kao novi. Takođe bi bilo korisno postaviti aluminijumske lajsne na uglove zidova i uglove prozora.

Pored samog krečenja i gletovanja, možete se odlučiti i za neku od dekorativnih tenika kako bi upotpunili vaš enterijer. Jedna od najpopularnijih i najdekorativnijih je travertino tehnika koja korišcćenjem travertino kamena dekoriše zidove a i vrlo je laka za održavanje i čišćenje.

Potrebna promena instalacija

Kada ste završili sa lupanjem pločica, demontirali i uklonili sve što je neophodno izbaciti od starih stvari u Vašem stanu, treba početi sa postavljanjem instalacija, odnosno zameniti stare instalacije novim. Ono što to donosi je ugradnja plastičnih cevi za vodovod i kanalizaciju, a isto tako postavljanje električnih instalacija. Ovo je svakako korak koji donosi dosta buke, iz razloga što ova vrsta radova uključuje radove poput štemovanja i bušenja, a i duži je proces od bacanja starih stvari, pa s vremena na vreme treba proveriti da li se sve komšije slažu sa tokom renoviranja vašeg stana.

Kako bi se smanjilo vreme trajanja radova svakako od pomoći može biti ono što je sada in kod uređenja prostora štedeći vreme svakom ko se u ovaj proces upusti.

Realno sagledati budžet, uz minimalne dodatne troškove

Prvenstveno je potrebno sastati se sa majstorima kako bi pogledali prostor koji je potrebno renovirati i na taj način ćete se dogovoriti kako će teći dinamika posla, finansija i rokova. Ono što je potrebno uraditi je izmeriti sve i napraviti proračune.

Kada je ovaj deo planiranja u pitanju nikako ne treba zaboraviti da tokom renoviranja majstori mogu naići na izvesne prepreke, oštećenja ili neispravnosti pa stoga uvek treba planirati da se ostavi i dodatni novac za takve prilike. Ono što takođe može da se desi je da nije dobro izračunata količinu materijala koja je potrebna, tako da je pametan potez imati više nego što je proračunato ali i ako treba dokupiti još, i na taj način uspešno renovirati vaš stan, po vašoj želji i ukusu.

Skidanje stare stolarije i ugradnja nove

Nakon promene instalacija i krečenja i korišćenja dekorativnih tehnika, vreme je za nameštaj. U ovoj fazi renoviranja stana, obratićete pažnju na stolariju. Mozete se odlučiti da menjate prozore, ali i da ugradite novi nameštaj koji je prethodno narucen. Majstori mogu istog dana skinuti stare prozore i postaviti nove. Naravno za ovakav poduhvat potrebno je odabrati dan kada nema nikakvih padavina. A nakon toga može se preći na postavljanje nameštaja. Ovo je jedan od lepših koraka, jer menjate dosadašnji izgled vašeg enterijera, pa možete da pokušate da svoj životni prostor obogatite nameštajem koji ste oduvek želeli.

Ono na šta treba obratiti pažnju posle završenih radova, je to da li je sve oko prozora u redu, da nema nikakvih pukotina ili nečega što bi kasnije moglo da izazove probleme.

Svako menjanje postojećeg i osvežavanje vašeg životnog prostora nije nimalo lagan zadatak, ali može vam pomoći da odatle krenete kako biste promenitli neke stvari u životu na bolje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: