Da li imate preko 18 godina?

Paviljon Štrand: Omaž „dunavskom moru“ i pokretanje ekološke diskusije

Autor:

Od 22. do 31. jula u Novom Sadu održaće se multidisciplinarna manifestacija ispod Mosta Slobode, u okviru Paviljona Štrand, i šire – programskog luka „Dunavsko more“ Evropske prestonice kulture. U fokusu višebrojnih programa, od umetničkih praksi, do debata i koncerata, biće budućnost Dunava i pitanje zagađenja jedne od najvećih evropskih reka.

Reciklaža, otkrivanje biodiverziteta, izložbe radova napravljene od prirodnih, biorazgradivih materijala, performansi… Samo su neke od aktivnosti koje vas čekaju na ovoj 10-dnevnoj manifestaciji, ispod novosadskog mosta Slobode. Pokrenuće se i pitanje rešenja održivog života na relaciji pojedinac-zajednica, opstanak živog sveta u urbanim sredinima, ali i alternativnih modela umetničke produkcije, otpada i zagađenja.

Kroz konkretne projekte, posetiocima će biti predstavljena potencijalna rešenja za ekološke probleme sa kojima se danas susreću ne samo stanovnici Novog Sada, već cele zemlje. Jedan od takvih je i Ekotisak u organizaciji Centra za promociju nauke. Ekotisak istražuje karbonski otisak Novosađana, a sve kroz prizmu umetnosti i nauke. Opipljivi, merljivi podaci pretočeni su u umetničke radove, u ovom slučaju Klimatsku kapsulu. Ovaj rad prikazaće zagađenje i vlažnost vazduha u budućnosti.

Takođe, tu je i Ekotopija, kolaborativni rad nastao u partnerstvu sa Akademijom umetnosti u Novom Sadu. U pitanju je ambijentalna prostorna instalacija, osmišljena kao taktilno i senzorno iskustvo, uranjanje u antropocen (epoha u istoriji Zemlje koju oblikuju ljudi, poslednjih 12 hiljada godina). Instalacija je sastavljena od nekoliko radova – kuće, radio stanice, kataloga i bašte. Njihova postavka za cilj ima suočavanje posmatrača sa kompleksnom mrežom uzročno-posledičnih odnosa.

Pokrenuće se i pitanje problema konzumerizma i materijalne hiperprodukcije, posledicama neodrživih navika, ali i suočavanje sa istim. Razmatranje drugačije percepcije i rešenja problema jeste i poenta celokupnog Paviljona Štrand.

Pored Paviljona Štrand, u Kreativnom Distriktu na Limanu, biće razvijena urbana bašta. Pored same instalacije, koja će biti funkcionalna u pogledu sadnje medonosnih biljaka, građani će imati priliku da učestvuju u radionicama. U subotu 23. jula, od 16 do 19 časova na Štrandu će biti održana radionica „Pčele – više od meda“ u čijem fokusu će biti ova najvažnija stvorenja na planeti. Sutradan na istoj lokaciji, u nedelju 24. jula od 10 do 13 časova održaće se radionica „Skriveni svet insekata“. Deo radionice će biti posvećen predstavljanju udruženja Habiprot, a drugi deo približavanju grupe insekata širem građanstvu. Posetioci će moći da vide zbirke insekata i insekte pod lupom, a samim tim i na taj način i raznolikost sveta insekata i živog sveta oko nas. Za najmlađe posetice rezervisane su 3 igre memorije.

Eko kinematografija će takođe biti zastupljena na ovom nastupajućem događaju. Na Štrandu, 28. i 29. jula biće projekcije zelenog bioskopa na otvoreno, pod palicom filmskog festivala Slobodna zona. U četvrtak 28. jula u 21 čas održaće se projekcija filma Zemlja meda, a u sutradan i Tajni život drveća.

Muzika je takođe sastavni deo desetodnevnog programa na Štrandu – počevši od džeza na Dunavu do relevantnih i up-and-coming regionalnih i internacionalnih imena.

Voljeni indie bend iz Beograda Stray Dogg nastupiće 23. jula, dok će sutradan nastup imati italijanski elektro duo Planet Opal i makedonska dreamy muzičarka Dina Jashari.

Za ljubitelje džeza, rezervisani su datumi 25, 26. za Letnju džez akademiju i 27. jula za Nenada Vasilića. Makedonski muzičar Antonie će takođe nastupiti 27. jula.

Beogradski DJ-evi Dothemath i Cuban Chamber of Commerce nastupiće 30. jula. Sutradan će, u saradnji sa Terminal Music&Arts festivalom iz Sombora, svoj nastup imati Nadav Dagon, koji je čuven po sjajnim live techno setovima.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: