Da li imate preko 18 godina?

NAHRANITI PLANETU

Svetski sajam arhitekture u Milanu EXPO 2015

0
0

Expo 2015 otvoren je 1. maja u Italiji (Milanu) i trajaće do 31. oktobra. Na šestomesečnom događaju prikazana su 54 nacionalna paviljona, a svima je zajednička tema: “Nahraniti planetu – energijom za život”. Brige koje mnogi futurolozi imaju u vezi sa hranom, u godinama koje dolaze, zasnovane su na prilično lošim prognozama kako kvaliteta tako i kvantiteta namirnica koje će biti dostupne globalno. Zadati okvir postavlja pitanje ishrane u neposredno bliskoj budućnosti.

Odgovori se traže kroz zajedničko delovanje tehnologije, inovacija, kulture i tradicije – traga se za najefektivnijim načinom upotrebe novih alata koje imamo, u cilju poboljšanja kvaliteta ishrane i namirnica. Neki od pristupa su se više oslanjali na tehnološke inovacije, a mi smo izdvojili neke od paviljona malo poetičnijeg pristupa koji su nam privukli pažnju:

1. Austrija / arhitektonski tim: team.breathe pod direkcijom  Klaus Loenhart-a.

55501cffe58ecece5c000100_austria-pavilion-milan-expo-2015-team-breathe-austria_portada_010515_fullx300_expo_austria_ambient-229-1000x666

U Austrijskom paviljonu fokus je na jednom od osnovnih resursa koji imamo – vazduhu.
Paviljon funkcioniše kao prototip koji ukazuje na moguće interakcije između prirodnog okruženja i urbanih tendencija, tako što prikazuje potencijal hibridnih sistema koji sjedinjavaju prirodu i tehnologiju.

Centralni element postavke je gusta šuma koja, zajedno sa tehnološkom podrškom, stvara živu mikroklimu. Sa jezgrom koji proizvodi kiseonik i karbon-dioksid, paviljon postaje nešto nalik stanici za proizvodnju vazduha.

2. Ujedinjeni Arapski Emirati / arhitektonski tim: Foster + Partners

Paviljon Ujedinjenih Arapskih Emirata prenosi principe planiranja i izgradnje tradicionalnog pustinjskog grada – u Milano.
Ako govorimo o klimi i vodi, Emirati danas proživljavaju ono što ostatku sveta tek sledi. Ovaj dizajn upravo podcrtava izazove održavanja života u pustinjskoj klimi. Čitava struktura napravljena je tako da se po završetku Expo-a rastavi i ponovo sastavi u samim Emiratima.

3. Bahrein / arhitektonski tim: Anne Holtrop i Anouk Vogel

Paviljon kraljevine Bahrain je interpretacija agri-kulturnog nasleđa ove zemlje, koji svoje korene vuče još od vremena drevne civilizacije Dilmun.

Pored deset bašti sa različitim vrstama voća koji će u narednih 6 meseci rađati plodove u različitim periodima, paviljon takođe poseduje i arheološke artefakte koji slave hiljadama godina staru tradiciju agrikulture Bahraina.

Čitav paviljon će po završetku sajma biti prebačen U Bahrein, gde će sve presađene vrste zajedno sa konstrukcijom činiti novu botaničku baštu.

download

4. Velika Britanija / Wolfgang Buttress

ukpavilion_image_1

Britanski paviljon projektovao je umetnik Wolfgang Buttress, a čitava konstukcija koja izgleda kao velika košnica ima za cilj da nas podseti na vrednost jednog naizgled malog životnog ciklusa pčele.

download-copy

5. Kina / arhitekte: Tsinghua univerzitet i studio Link-Arc

China-Pavilion-Expo-Milano-2015-Studio-Link-Arc-7

“The land of hope” je naziv kineskog paviljona koji svojom strukturom nagoveštava da se budućnost mora graditi na temeljima harmonije između prirode i urbanih gradova. Ipod strukture koja kao da pluta u vazduhu, nalazi se niz programa i izložbi koji predstavljaju nasleđa iz 40 kineskih provincija.

China-Pavilion-Expo-Milano-2015-Studio-Link-Arc-2

Ostale paviljone, kao i novosti vezane za Milanski Expo, pogledajte na zvaničnom sajtu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: