Da li imate preko 18 godina?

Muzički oktobar u Beogradu: od klasičnog do alternativnog zvuka

Početak jeseni obeležiće šesti Belgrade SAXperience, Indirekt festival i konferencija, zatim Zvuk Beograda - posvećen ženama u muzici, a tu je i početak koncertne sezone Steinwey&Sons u Kolarčevoj zadužbini.

Autor:
5
0

U Beogradu nas tokom predstojećeg meseca očekuju brojni muzički događaji, a samo u narednih desetak dana izdvajamo delić raznovrsne ponude. 

Zvuk Beograda ove godine posvećen je muzičarkama: pred nama je treće izdanje festivala Zvuk Beograda i prvi put je u potpunosti  okrenuto umetnicama koje Beograd sluša, ženama koje stoje ispred svojih bendova ili solo projekata i vode ih – FRONT WOMEN! Dobro poznata SAJSI MC, mlada kantautorka TAMARA KEZZ i specijalna gošća iz Slovenije KUKLA – koje privlače sve više pažnje i osvajaju svojom muzikom, stilom i jasnim stavovima naći će se 4. oktobra na bini Zvuka Beograda u Kulturnom centru Grad.

Kroz istoriju uloga žena u muzici nije bila dovoljno vidljiva, a ni danas ne svedočimo mnogo boljoj situaciji. Zvuk beograda želi da  ovu jednovečernju festivalsku manifestaciju posveti ženama u muzici kod nas (sa gošćom iz regiona) i tim putem samo da pokrene razgovor o učešću žena na muzičkoj sceni – kako bi dali primer i većim, boljim i medijski praćenijim muzičkim dešavanjima da urade to isto.

Više o iventu možete saznati ovde. Cena karte u pretprodaji je 500 dinara. 

Indirekt festival će biti održan od 2. do 4. oktobra u deset prostora u Beogradu među kojima su Elektropionir, Beogradski market, Sprat, SubBeerni centar, Dom omladine Beograda, Božidarac, Polet, Yugovinil i klubu Knap, uz dodatne tajne koncerte na tajnoj lokaciji. Kao poseban program održaće se i Indirekt Konferencija koja će ugostiti preko 40 predavača iz celog sveta. Indirekt Showcase Belgrade je prvi “showcase” muzički festival u Srbiji, na kome buking agenti, organizatori festivala, producenti, izdavači i drugi profesionalci muzičke industrije, kao i ljubitelji muzike, mogu otkriti novu muziku i mlade i sveže izvođače iz Evrope.

Festival će 2. oktobra otvoriti hrvatski sastav Detour uz podršku švedskog sastava Tiny Fighter. Istog dana u Spratu nastupaju Ilija And The Gemini, zatim Weird Fishes i Manu. Novina u odnosu na prethodna izdanja Indirekt Showcase festivala je Label Night u klubu Knap, gde će izdavači predstaviti svoje bendove i izdanja, pa će se tako prve večeri predstaviti Jelena Andonović, Kika i Harlekin.

Drugog dana, 3. oktobra očekuju nas Bojana Vunturišević i Frau Casio u Subbeernom centru, kao i Šajzerbiterlemon, Turisti i mađarski bend The Bluebay Foxes u Elektropioniru. Iste večeri, u Spratu će nastupiti Draga Mevos, Tankman i Anne Marie, dok će u Knapu biti Dram, S.T.R.A.H. i mađarski Skeemers.

U petak, 4. oktobra, u Božidarcu će nastupiti Marčelo sa Napetim kvintetom, a u Domu omladine Ana and The Changes, kao i rumunski sastav Byron. Istog dana, poslednjeg na ovogodišnjem festivalu, u Elektropioniru će nastupiti Glib, Moussaka, Ljubičice i hrvatski bend Porto Morto, u Spratu će biti Ivan Jegdić, Željko Markuš Pacifik i Dimitrije Simović, dok su Rampa, Olivera Popović, Paper Animals i Ksenija Kuljača u Knapu.

Prepoznatljiv deo međunarodnog festivala nezavisne muzike i umetnosti je i Indirekt konferencija, koja je besplatna i biće održana u Beogradskom marketu. Pored domaćih porfesionalaca, predstaviće se i gosti iz zemalja regiona, kao i iz Nemačke, Belgije i Austrije. Između ostalih, poseban program je kreiran u saradnji sa sajtom BalkanRock, koji će imati radionice i Superstar session na kojem će gostovati Srđan Gojković Gile iz Električnog orgazma, Momčilo Bajagić Bajaga i Jovan Matić iz Del arno benda.

Organizator Indirekta 5 je Ammonite uz podršku Long Play-a. Više informacija na sajtu.

Šesti međunarodni festival saksofona u Srbiji “Belgrade SAXperience” (2-5. oktobar) biće svečano otvoren koncertom WORLD PREMIERES u Atrijumu Narodnog muzeja u Beogradu, u sredu 2. oktobra u 19 časova. Ovaj koncert okupiće velike međunarodne muzičke zvezde, saksofonistu Gordana Tudora i Milanski kvartet saksofona, a publika će imati priliku premijerno da čuje kompoziciju Aleksandra Sedlara, naručenu i komponovanu za festival, kao i novu kompoziciju Ante Grgina i Rija Node specijalno pisanu za Gordana Tudora.

U toku festivala smenjivaće se vrhunski zvuci saksofona domaćih i stranih muzičara. Festival se nastavlja nastupom ansambla Sax Nouveau pod umetničkim vođstvom Jorgosa Ligeridisa (četvrtak, 3. oktobar u 20h u sali Muzičke škole Stanković) i Prometheus dua (4. oktobar u 20 časova u Svečanoj sali Skupštine grada Beograda).  Poslednje večeri festivala, u subotu, 5. oktobra u 20 časova u sali Beogradske filharmonije, nastupiće jedan od najboljih savremenih saksofonista i profesor na Pariskom konzervatorijumu, Klod Delangl sa suprugom, pijanistkinjom Odil Katlen-Delangl, a na repertoaru će se naći dela francuskih autora, kao i jedna premijera.

Osim vrhunskih koncerata i neospornog doprinosa muzičkoj sceni naše zemlje kroz razvoj kompozicija za saksofon, publika će u toku festivala imati priliku da prisustvuje i majstorskim kursevima učesnika festivala, dnevnim koncertima na različitim lokacijama u centru Beograda, kao i večernjim SAXperience Nights džem sešnima u hotelu Radisson Collection Old Mill.

U cilju decentralizacije kulture, priliku da čuje vrhunske svetske saksofoniste imaće i publika širom Srbije i to od 6. do 10. oktobra u Smederevu, Pirotu, Nišu, Somboru i Vršcu kada će nastupiti Prometheus duo koji čine Džozef Abad i Marko Stuparević.

Šesto izdanje Međunarodnog festivala saksofona u Srbiji organizuje Udruženje saksofonista, uz podršku Ministarstva kulture i informisanja, Francuskog instituta u Srbiji i Radisson Collection Old Mill Hotela. Ulaz na sve programe festivala je slobodan.

Nakon uspešno organizovane prve sezone i nakon uspešno održanih koncerata prestižnih pijanista Luke Debarga, Arkadij Volodosa, Jevgenij Sudbina i Elizabet Leonskaje, Piano Land i Kolarčeva zadužbina predstavljaju nastavak koncertnog serijala u okviru STEINWAY & SONS KONCERTNE SEZONE 2019/2020. zadržavajući početni koncept da publici u Velikoj dvorani predstave eminentna imena svetskog pijanizma kao i da promovišu Steinway & Sons instrument, jedinstven po svojoj izuzetnosti kvaliteta.

Sezonu započinjemo 5. oktobar 2019. koncertom Andrej Gugnuna,pijaniste za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije. Gugnin će se premijerno, beogradskoj publici predstaviti u u subotu, 5. oktobra u Velikoj dvorani Kolarčeve zadužbine sa početkom u 20h sa programom:
·     Betoven sonata B dur, op. 106 Hammerklavier
·     Šopen 24 prelida op. 28

Foto: Masha Kushnir

Ulaznice su u prodaji na biletarnici Kolarčeve zadužbine. Cena ulaznica 1.600,00, 1.800,00 i 2.000,00 dinara.

STEINWAY & SONS KONCERTNA SEZONA 2019/2020.

Andrey GUGNIN
5. oktobar 2019., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Ruski pijanista, za koga kritičari kažu da je jedan od najuzbudljivijih pijanista svoje generacije.nosilac prvih nagrada na prestižnim takmičenjima Gina Bahauer i Sidnej. Premijerno će se beogradskoj publici predstaviti delima Betovena i Šopena.

Boris BEREZOVSKI i kamerni orkestar MUZIKON
9. decembar 2019., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Proslavljeni pijanista Boris Berezovski, ljubimac beogradske publike postavio je sebi novi izazov – nastupe sa orkestrima ali bez dirigenta. Ovo nije neobično kada su u pitanju koncerti iz perioda baroka i ranog klasicizma ali je svakako kuriozitet kada su na repertoaru koncerti Šostakovića i Šopena. Uz orkestar Muzikon, najavljujemo uzbudljivo i izazovno muzičko veče.

Denis KOZHUKHIN
22. februar 2020., Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Ekskluzivni umetnik sa Steinway liste, Denis Kozhukhin svoju pripadnost ovom brendu objašnjava sledećim rečima: Svaki klavir ima svoju jedinstvenu i posebnu melodiju. To je glas kojim pijanisti komuniciraju sa svetom.  Glas Denisa Kozhukhina će se čuti u tumačenju dela Betovena, Šuberta, Griga i Ravela.

Fazil SAY
13. april 2020.,Velika dvorana Kolarčeve zadužbine u 20 časova
Poslednji koncert predstavlja mali “okršaj” u tumačenju dela Betovena i Fazila Saja. Pod nazivom Betoven vs Saj, očekuje nas uvek intrigantan pijanista Fazil Saj i njegovo tumačenje Hamer sonate kao i njegovog  pravog autorskog hita, Troy sonate.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: