Da li imate preko 18 godina?

Dva garažna dana u Beogradu – The Detroit Cobras, James Leg, Guitar Wolf

24. novembra Dorćol Platzu održaće se koncert The Detroit Cobras, dok nas sutradan, 25. novembra, na istom mestu očekuju James Leg i Guitar Wolf.

Autor:
2
0

Kraj novembra u Dorćol Platzu rezervisan je za nekoliko vrhunskih garažnih događaja. U samo dva dana, u istom prostoru, imaćemo priliku da čujemo tri jaka benda, od kojih jedan sada već slobodno možemo nazvati kultnim.

U nedelju, 24. novembra, nastupaju The Detroit Cobras. Među detroitskim bendovima koji su globalno eksplodirali u drugoj polovini 90-tih, ovaj zauzima posebno mesto.

Formiran je 1994, a prvi LP je objavio 1998 godine. Naslov albuma „Mink, Rat Or Rabbit“ pozajmljen je iz teksta pesme Irme Thomas „Hittin’ on Nothing“ koju su obradili na ploči kao i „Breakaway“, možda najpoznatiju pesmu iz repertoara pevačice. Garažni bend predvođen harizmatičnom Rachel Nagy (vokal) i njenom najboljom prijateljicom Mary Ramirez (gitara) napravio je pravi bum pre 20+ godina i u eri MTV RnB/soul muzike ukazao na zaboravljene hitove 60-tih. One su svakako najzaslužnije za vraćanje „u život“ nekoliko generacija R&B izvođača 60-tih (Irma Thomas, Otis Redding, Gino Washington, Nathaniel Mayer, Ronettes, Shangri-Las…). Otprilike kao što su The Cramps sačuvali od zaborava suštinu rockabilly/surf/garage scene (Link Wray, The Sonics, The Standells), Kobre to rade sa neizlizanim soul štihovima prošlih vremena RnB i soul muzike. Kreiraju novi život za Breakaway, Out Of This World, Insane Asylum, Village Of Love, Bye Bye Baby, Hey Sailor, Shout Bamalama, Right Around The Corner i mnoge druge hitove napisane da ostanu zauvek.

Frontmenka Rachel Nagy ne voli da nju i njen bend ljudi shvataju previše ozbiljno. Uprkos popularnosti, tvrdi da je u muzici i dalje samo zbog piva. Koliko je u tome dosledna, svedoči i ozbiljan problem koji je imala sa alkoholom i narkoticima, odnosno reputacija da je u pitanju Amy Whinehouse garažne scene, koju je stekla prethodnih godina. Rachel je ove probleme ostavila iza sebe, pa na ovoj turneji žari i pali kao u najboljim danima. The Detroit Cobras imaće jednomesečnu turneju koja počinje u Londonu 24. oktobra i završava se u Beogradu 24. novembra.

Ulaznice su u pretprodaji u GIGS TIX-u, Pub-u Brod i Dnevnom Chillton-u. Cena je 2000 din do kraja septembra. Od 1. oktobra do 10. novembra 2500. Od 11. novembra do dana koncerta 3000 i na dan koncerta 3500 din.

Sutradan, 25. novembra, na istom mestu nastupaju James Leg i Guitar Wolf. Kažu da je ponedeljak najgori dan u nedelji za rok concert. Evo prilike da se ta teza obori.

James Leg dobro je poznat beogradskoj publici po znojavim i energičnim nastupima jer od 2013. bar jednom godišnje svrati na ovu stranu. Sada po prvi put dolazi sa bubnjarkom što će biti jako zanimljivo za pogledati obzirom na njegov super mačo šou. S druge strane Guitar Wolf svirali su samo jednom, u junu 2013. Pre par meseci izašao im je 15. studijski album „LOVE&JETT“ i zvuče jednako nadrkano kao pre 30+ godina kada su se osnovali u Nagasakiju.

James Leg je savršen moderni miks Howlina Wolfa i The Stooges, a Guitar Wolf zvuče kao Ramones i MC5 na japanskom jeziku u super lo-fi verziji. Obe kombinacije bi trebalo da zainteresuju ljubitelje bučnijeg, sirovijeg rokenrola koji se često žale kako ovakvih događaja manjka u prestonici.

Jedan od najvećih rokera SAD i sigurno najpoznatiji japanski rok bend podeliće binu i učiniti ponedeljak sasvim u redu danom za ljuljanje i drmanje, a rokeri u glavnom gradu po ceni ulaznice za jedan, imaće priliku da pogledaju dva puna koncerta pošto će se oba benda predstaviti punim setom od preko 70 minuta + bis. Najpre James Leg, potom Guitar Wolf. A oni koji dođu i na Detroit Cobras dan ranije,  imaće priliku da slušaju Jamesa kao specijalnog gosta i u nedelju uveče.

Ulaznice do 15. novembra u pretprodaji po promo ceni od 1000 dinara u Pub-u Brod i Dnevnom Chillton-u. Od 16. novembra 1300 i na dan koncerta 1500.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: