Da li imate preko 18 godina?

Vaša letnja filmska revija

Autor:
0
0

RTS nas je navikao na odličan filmski program i priliku da, pre svega, oni koji i dalje vole televiziju, pogledaju neki od kvalitetnih filmova koje smo imali priliku da gledamo na ovdašnjim filmskih festivalima, poput FEST-a, Festivala autorskog filma ili Festivala evropskog filma na Paliću.

Javni servis se potrudio da neke od tih filmova prebaci na svoju platformu RTS Planeta u sekciji Bioskop, koja se stalno dopunjuje, tako da možete pogledati neke od odličnih, nezavisnih filmova, ostvarenja koje je podržao Euroimaž ili koji su prikazani na nekim od najprestižnijih svetskih festival. U selekciji su filmovi koji se bave teškim, životnim temama, ali i zanimljive avanture, filmovi za decu i evropske komedije.

Ovo je naš izbor filmova koje možete da uvrstite u svoj letnji bioskop. Registracija na RTS planetu je besplatna.

Okrug // Island // 2019.

Inga je sredovečna farmerka koja živi u maloj poljoprivrednoj zajednici na Islandu. Kada joj muž strada na farmi, ona započinje samostalan život proizvodeći mleko koje prodaje lokalnoj zadruzi. Vremenom otkriva korupciju protiv koje pokušava da se pobuni, podstičući druge farmere da joj se pridruže. Međutim, nailazi na veliki otpor koji je primorava da se suoči sa stepenom zavisnosti i lojalnosti koju zajednica ima prema ovom jedinom i dominantnom preduzeću. Inge mora da iskoristi svu svoju snalažljivost i lukavstvo da bi se oslobodila zagrljaja zadruge i živela pod svojim uslovima…

Naslednice // Paragvaj // 2018.

Dve žene, Čela i Čikita žive zajedno više od 30 godina. One potiču iz bogatih porodica u Asunsionu. Film prati vreme kada njihova finansijska situacija postaje sve gora i kada one počinju da rasprodaju imovinu koju su nasledile. Kada njihovi dugovi dovedu do toga da Čikitu uhapse zbog optužbi za prevaru, Čela je primorana da se suoči sa novom stvarnošću i počinje da taksira grupi starijih bogatih dama. Tada u njen život ulazi mnogo mlađa Endži, i Čela, konačno, počinje da izlazi iz svoje ljušture i da se bavi svetom oko sebe upuštajući se u svoju ličnu i intimnu revoluciju.

Znoj // Poljska, Švedska // 2020.

Junakinja filma je Silvija Zajac, poznata fitnes motivatorka i influenserka na društvenim mrežama. Ona je na vrhuncu svoje slave. Ispunjena energijom i optimizmom ona vodi časove vežbanja u salama pred armijom svojih sledbenika. Film prati tri dana u Silvijinom životu u kojima otkrivamo šta joj se dešava između časova vežbanja i objava na mrežama. Osim fotografisanja za glamurozne časopise i promovisanja proizvoda kompanija koje je sponzorišu, Silvijin život je ispunjen samoćom i potencijalnom pretnjom od obožavaoca kojem nisu dovoljne samo fotografije i objave.

Moje neverovatno leto sa Tes // Holandija // 2019.

Desetogodišnji dečak Sem i njegova porodica odlaze na odmor na holandsko ostrvo Teršeling. Dok provode zajedničko vreme na plaži, njegov stariji brat slomi nogu. To Sema lišava društva brata i omogućava mu da upozna Tes, posebnu devojčicu koja ima plan da upozna svog rođenog oca. Za ostvarenje tog plana Tes ima samo nedelju dana i potrebna joj je Semova pomoć. Sem tokom tih avantura otkriva koliko je porodica zaista važna.

Stari drugari // Peru // 2014.

Tri stara drugara sreću se posle mnogo godina na sahrani zajedničkog prijatelja Kikea. Evocirajući uspomene na sretno provedene dane, prijatelji se sete da je Kike želeo da se njegov pepeo raznese u more blizu obale njihovog grada Kaljao. Na ceremoniji sahrane, jedan od njih, Balito, ukrade urnu i oni započinju komično putovanje sa mnoštvom anegdota od kojih se većina odnosi na njihovu strast prema fudbalu i lokalnom gradskom timu Sport bojs.

Tamna bajka // Italija // 2020.

Filmska priča odvija se u predgrađu Rima gde žive mnoge porodice čiji članovi nisu pronašli svoje adekvatno mesto u društvu. Odrasli u ovim porodicama neprestano su frustrirani jer im je život iz srednje klase kakvom su se nadali van domašaja. Neprijatan osećaj nelagode i neprestane tenzije prati atmosfere porodičnih okupljanja. Njihova deca postaju okidač udarnog talasa koji sve pokreće u propast. Kroz ovu mračnu bajku, slatko i sarkastično vodi vas nepouzdani pripovedač. Ovo je priča o ženama i muškarcima koji gledaju kako im nade i snovi prerano odlaze u nepovrat.

U cvatu // Gruzija // 2013.

Radnja filma odvija se u gruzijskoj prestonici Tbilisiju 1992. godine. Dve prijateljice, Eka i Natija su adolescentkinje koje žele da ostave detinjstvo iza sebe, ignorišući rodne uloge koje im nameću društveni običaji. One rade sve da bi prevazišle sredinu u kojoj odrastaju i da bi pobegle od turbulentnih porodičnih situacija smeštenih u siromašnoj, kriminalnoj i građanskim ratom obeleženoj zemlji. Odnos prema životu dve junakinje možda najslikovitije govori naslov filma (In Bloom) koji je u relaciji sa istoimenom pesmom grupe Nirvana i osećajem neprilagođenosti i veri u mogućnost otpora.

Limunada // Rumunija // 2018.

Mara je mlada Rumunka koja se nedavno preselila u SAD sa Dragošom, svojim sinom, nakon što se udala za Danijela, Amerikanca, kojeg je upoznala pre samo nekoliko meseci. Film prati njenu sudbinu tokom otrežnjujućeg dana u kojem se suočava sa problemom oko čuvanja dece, neplaniranim i neprijatnim sastankom sa američkim imigracionim službenikom, i problemima sa policijom zbog toga što je sina morala da ostavi u sobi motela i zajma koji je u banci na njeno ime podigao njen muž. Reč je o slojevitoj priči o opasnostima imigracionog života ljudi koji sanjaju o boljoj budućnosti za sebe i svoju decu.

Jalda, noć za oproštaj // Iran // 2019

Film je inspirisan je realnim iranskim rialiti programom koji je bio emitovan od 2007. do 2018. godine tokom meseca Ramazana. Junakinja filma je Marijam, mlada žena koja je optužena za ubistvo svog muža i osuđena je na smrt. Tokom jedne noći na Jaldi, Marijam dovode u TV emisiju gde u direktnom prenosu Mona, jedina ćerka žrtve, može da je čuje da bi odlučila da li će joj zločin biti oprošten. Međutim, različiti događaji koji se odigravaju u emisiji teraju dve žene da donesu različite izbore.

Baden Baden // Francuska // 2016.

Posle neuspeha u radu na filmskom setu, slobodoumna dvadesetšestogodišnja devojka Ana vraća se u svoj rodni Strazbur, gde pokušava da sredi svoj život. Nakon što joj se baka povredila u kupatilu, ona reši da joj ga renovira uz pomoć Gregora, čudnog prodavca. Uporedo pratimo turbulentne događaje u Aninom privatnom životu u kojem se smenjuju periodi sticanja novih prijatelja sa nespretnim i nedovršenim ljubavnim avanturama.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: