Da li imate preko 18 godina?

Fudbalski fantazi čiji je slogan “budi najbolji od najgorih”

Stevan Tončić i Marko Mitrović osmislili su igricu u kojoj je cilj da birate najneuspešnije igrače u Premijer ligi.

1
0

Fantazi fudbal igrica na veb adresi anti.football započinje svoju drugu sezonu. Reč je o jedinstvenoj fantazi fudbal igrici fokusiranoj na englesku Premijer ligu, u kojoj igrači treba da biraju najneuspešnije fudbalere. Pobednik je onaj igrač koji skupi najmanje bodova.

Pravila ovog fantazija su poznata i prepoznatljiva svim iskusnim igračima popularnih fantazi fudbal igrica, uz poneke izmena da začine takmičenje i učine ga zanimljivijim i težim, jer slogan je “budi najbolji od najgorih!”.

Ovu igricu je u potpunosti osmislio i kreirao mladi tim iz Srbije. Uoči početka sezone našli smo se sa pokretačima anti.footballa Stevanom Tončićem i Markom Mitrovićem, članovima LFC Serbia, i razgovarali o tome kako su došli na ideju da naprave ovakvu igru, zbog čega je lama na logotipu i kakva su očekivanja od nove sezone.

anti-1

Kako ste došli na ideju da napravite anti.football fantazi?

Marko: Tako što smo iz godine u godinu igrali Fantasy Premier League (FPL) i bili ne preterano uspešni. Početkom svake sezone, već posle par kola, šalili bismo se između sebe kako bismo bili uspešniji da postoji obrnuti fantazi, u kome je cilj birati što lošije igrače.

Stevan: Nismo mi shvatili da smo loši u novembru ili decembru već u drugom kolu (smeh). Tako smo avgusta 2015. Marko i ja konačno rešili da zaista probamo da napravimo ovu igru. Cilj nam je bio najpre da napravimo igru koju bismo igrali mi, tj naše društvo koje godinama igra privatnu FPL ligu. Tek kasnije smo zapravo rešili da probamo da napravimo igru koju bi možda igrali i drugi igrači FPL-a.

To znači da vam je od ideje do realizacije trebalo godinu dana?

Stevan: Da, nešto manje od godinu dana zapravo pošto je igra zvanično krenula krajem jula prošle godine. U maju iste godine smo imali period od lajv testiranja, ali je tada igra bila daleko od gotove. Development tim je kompletan odavde, iz Niša. I oni su za dve godine porasli i od ekipe koja je imala šest članova postali su firma od 16 ljudi. Naravno, ne zahvaljujući nama, već je u pitanju odličan tim programera i dizajnera.

Marko: Na kraju smo dobili i najlepše dizajniran football fantasy na svetu!

Kako ste pravili biznis model za ovu priču?

Marko: Sve smo radili u hodu. Na početku smo morali da vidimo okvirno koliko nam je novca potrebno za izradu sajta, dok smo krajnji rok za lansiranje igrice znali da mora biti kraj jula. Development tim nam je mnogo pomogao oko razvojnih stvari, jer su imali odlična rešenja za neke stvari, tako da smo dosta njihovih sugestija prihvatili. Kako smo imali celu godinu pred nama, mogli smo i da rasporedimo svoja sredstva i isplaniramo troškove.

Stevan: Imali smo i razumevanje devolepera koji su nam od samog starta izlazili u susret. Najnaporniji posao je bilo testiranje od pojave prve “alfa” verzije, i tek onda shvatiš šta sve zapravo nedostaje.  Onda je naravno po samom lansiranju došlo do pojave bagova na koje nismo mogli nas dvojica sami da naiđemo testiranju, tako da je dosta toga ispravljano i do samog početka prve sezone.

Kako ste došli do lame na logotipu?

Stevan: Simbol Premijer lige je lav. I krenuli smo od razmišljanja da to bude životinja i neko zezanje na tu temu – životinja sa krunom  i lopta. Krenuli smo od ovce. I onda je Džemi (Marko) rekao lama i od starta je delovalo kao idealno rešenje. Tada smo se setili i priče iz Francuske kada su pijani tinejdžeri iz cirkusa ukrali lamu i poveli je u noćnu vožnju tramvajem, i kasnije je vratili nepovređenu.

Marko: Čak su vlasnici cirkusa izdali saopštenje da se lama odlično provela.

Kakva su pravila za anti.football u odnosu na Fantasy Premier League?

Marko: U suštini su pravila ista – bodovi se dobijaju za minute provedene u igri, asistencije i date golove, odbrambeni igrači i golmani kad ne prime gol, dok se negativni bodovi dobijaju za crvene i žute kartone, autogolove, promašene penale. Kod nas je svo to bodovanje ostalo isto, osim što je potrebno skupiti što manje poena.. Ali smo morali da ubacimo i neka dodatna pravila.

Stevan: Javio se od početka problem da će svi u tim stavljati igrače koji ne igraju. Tako smo smislili penal bodove. Kod nas svaki igrač u startu ima pet poena ukoliko ne odigra ni 1 minut u kolu. I na tu opciju smo izgubili dosta vremena u testiranju, nismo napamet dodelili pet poena. Tako da tim startuje sa 60 poena, jer kapiten ima duplo. I važno je potrošiti sam novac koji dobijete, jer vam se sav nepotrošeni novac dodaje na skor. Budžet treba isprazniti. Neka to bude savet novim igračima, pošto smo mi, zajedno sa našim drugarima pokušavali nekoliko taktika prošle sezone – ipak je najbolje potruditi se da preostali budžet svedeš na nulu ili gotovo na nulu. Imali smo do sada samo dva puta situaciju da je neko u jednom kolu bio znatno bolji od drugih. Za razliku od FPL-a nema situacija da neko može u jednom kolu napraviti ogromnu razliku u privatnoj ili globalnoj ligi. Poenta je da budeš konstantan, ako napraviš veliku grešku teško se vraćaš. Ja sam krenuo dobro i nastavio sam tako da guram. Na kraju sam bio peti.

Marko: A ja sam loš i u sopstvenoj igrici. Loše sam krenuo, potom sam imao dobar period, i na kraju se ponovo raspao.

Stevan: Uvek naš fantazi poredim sa zvaničnim Premijer lige. Početak sezone je najteži, jer teško da možeš da predvidiš ko će kako startovati, ko je u formi, ko će da daje ili prima najviše golova. Prošle godine sam dugo u timu držao Mareza i Vardija i to mi se isplatilo.

Marko: Englez koji je pobedio prošle sezone je bio konstantan cele sezone i na kraju je imao stotinak poena razlike u odnosu na drugoplasiranog, a drugoplasirani je imao prednost od 100 poena u odnosu na trećeplasiranu. Od trećeg do osmog mesta je razlika bila u 20 poena, taj plasman je rešen u poslednjem kolu.

Kakva je struktura igrača po zemljama?

Marko: Trećina je iz Srbije, trećina iz Velika Britanije i trećina iz svih ostalih zemalja. Na kraju sezone smo imali 520 igrača. Ideja je da ljudi dovode svoje prijatelje i da prave privatne lige. Jer poenta je da nađeš društvo za igru i da se takmičite svakog vikenda.

Stevan: Te lige su ključne. Ove godine će naša LFC Serbia imati pedesetak članova, imamo dve lige u Engleskoj sa po desetak članova. Pokušavamo da ohrabrimo manje internet zajednice da se uključe i da ostanu. Mnogi počnu da igraju, ali u nekom trenutku odustaju. Ideja je da svima bude zanimljivo i uzbudljivo.

Marko: Imamo registrovane igrače iz recimo Indije ili Pakistana. Ali kada pogledaš i FPL od četiri miliona igrača 2,5 miliona su iz Britanije, potom sledi Australija, Skandinavci su jaki, Holanđani, Egipat, Saudijska Arabija i Malezija. Potom sledi Balkan.

Ko je bio pobednik prve sezone?

Stevan: Pobednik je bio igrač iz Noriča. Dobio je nagradu koja je poklon kod na Classic Football Shirts-u i on je izabrao dresove Austrije i Švajcarske (smeh). On je uzeo i mid-season nagradu, jer kao što rekoh, bio je konstantno dobar tokom cele sezone.

Marko: Trebali su mu dresovi da igra fudbal sa ortacima kako nam je rekao kada smo ga pitali zašto baš ti dresovi. Igraju valjda u tim bojama. Tokom sezone nagrade su igrice FIFA i Football Manager i par dresova. Na polusezoni dajemo dres igrača koji ima najmanje poena. Tako će biti i ove godine. Tako da je momak iz Noriča bio najbolji i na polusezoni i pokupio dres Martina Kelija iz Kristal Palasa.

adam

Pobednik prve sezone Adam Paul Depledge

Stevan: Džejms Meklin iz Vest Bromviča je bio MVP prve sezone. Očekivao sam da će to biti neki defanzivac, ali na kraju je bio on. VBA je baš čudna ekipa, imali su dvojicu ili trojicu u TOP 5 najgorih, a ekipa je sezonu završila na desetom mestu.

Kakav je plan za ovu sezonu?

Stevan: Važno nam je da rastemo. Da si me pitao za vikend čime bih bio zadovoljan ja bih ti rekao da pređemo 500 napravljenih timova, a tu brojku smo prešli danas (utorak). Sada imamo već više od 2.000 naloga, i nadamo se da će većina njih napraviti tim do početka sezone.

Marko: Važno nam je da imamo što više igrača koji završavaju sezonu ili bar što duže igraju ako ne ostaju do poslednjeg kola.

Plan za dalje?

Stevan i Marko: Da anti.football postane samoodrživ i da privučemo što veći broj igrača kako bismo nastavili rast.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: