Da li imate preko 18 godina?

Mesta za piknik

Beograd je dovoljno veliki da pronađete idealno mesto za izležavanje na travi uz roštilj i badminton.

Autor:
8
0

Ono što je u većini evropskih gradova svakodnevna pojava, da vidite ljude koji vikendom prave piknike u parkovima i drugim zelenim površinama u gradu, u Beogradu je i dalje retka pojava. Još ređe možete sresti ljude koji polusatnu pauzu za ručak koriste da jedu na nekoj klupici ili ćebencetu bačenom na travnjak. Osim ako ne mislimo na građevinske radnike. 

Pre nekoliko godina u organizaciji Zaokreta, Burger House-a i Pivare Kabinet, a po uzoru na berlinski Tiergarten ili madridski Retiro, počela je organizacija gradskih piknika koji se održavaju na nekoliko lokacija u gradu. Do sada su ove akcije organizovane u neposrednoj blizini Muzeja savremene umetnosti, Muzeja Jugoslavije, Muzeja afičke umetnosti i u Topčiderskom parku. Pokazali su nam da postoje odlične gradske lokacije za piknik koje nisu dovoljno iskorišćene, a mi vođeni njihovim primerom istražujemo dalje.

View this post on Instagram

#piknik 📷 @predrag9 @jekajej

A post shared by Piknik (@piknikbg) on

Beograd ima odlične lokacije za piknike i u ovom tekstu vam samo dajemo ideje za neke od njih. Zanemarujemo lokacije poput Ade Ciganlije, Košutnjaka ili Avale jer na njima “piknike” gledamo svakog 1. maja. A i češće.

Travnjak od spomenika “Večna vatra” do Muzeja savremene umetnosti

U Parku prijateljstva na Ušću, koji se prostire na 14 hektara, ima mnogo lokacija na kojima može napraviti piknik, ali najidealnija lokacija je u blizini spomenika “Večna vatra”, gde možete uhvatiti i malo hlada. Posle renoviranja čitavog ovog kompleksa, deo oko spomenika je sačuvao privatnost tako da ovde i tokom vikenda možete uživati na ćebetu, čitajući knjigu. U blizini se nalazi i Park prijateljstva, koju su inicirali Mladi Gorani Srbije i čiji se nastanak vezuje za Beogradsku Konferenciju održanu izmedu 1. i 6. septembra 1961. godine, koja je kasnije postala poznata kao Prvi samit Nesvrstanih. Zapravo, na ovom prostoru lako ćete naći idealno mesto za solo piknik. Možete uživati i u hladu krošnje drveta koje je posadio neki od poznatih svetskih državnika prilikom posete Beogradu.

Topčiderski park

Najstariji beogradski park, čije je uređenje počelo tridesetih godina 19. veka, razu engleskom stilu sa vijugavim stazama, bujnim rastinjem, potočićem i jezercetom, divno je mesto za piknik, posebno ukoliko imate malu decu. Ako vam dosadi ležanje na travi, u neposrednoj blizini se nalazi i Konak Kneza Miloša, spomenik kulture otvoren za posetionice, ispred je impresivni platan stariji od 160 godina. Vikendom će lepim danima ovde biti dosta ljudi sa decom, pa se prodaju šećerna vuna i sladoled. Možete se uvek prošetati ka Košutnjaku i železničkoj stanici Topčider, na koju od prošle godine staje voz na kraju svog puta duž pruge Bar-Beograd, ili na drugu stranu, ka parku Zvezda koji se nalazi preko puta Vojne akademije. Ovde opet u hlad možete na kratko spustiti ćebe, zašto da ne.

Zvezdarska šuma

Gradska šuma, koja je nastala u okolini Opservatorije, nastala je tridesetih godina, kada je krenulo pošumljavanje kako bi se grad štitio od košave. Najveći broj stabala zasađen je neposredno posle rata i danas je ovo divna gradska oaza. Idealna lokacija da pobegnete u prirodu, a da izbegnete gužvu. Uživajte sa ekipom ili porodicom na ćebencetu u hladu nekog listopadnog ili zimzelenog drveta.

Jezero Trešnja

Ovo jezerce, okruženo šumom, nalazi se u podnožju Avale, u naselju Mala Ivanča, i dobar je izbor ukoliko želite da se izmestite iz grada na jedan dan, a da ne vozite previše. Postoji i opcija da dođete gradskim prevozom. U ovo jezero nije ulagano u proteklih tridesetak godina, ali ukoliko želite pravi piknik u prirodi stavite Trešnju na vašu listu.

Duboki potok

Ovo veštačko jezero je novijeg datuma, nastalo je devedestih godina. Nalazi se na samo dva kilometra od centra Barajeva, vrlo lako ga je pronaći jer postoje putokazi i obeležen parking. Nema previše posetilaca, ovde uglavnom dolaze ribolovci, tako da je pravi izbor za vikend piknik.

Bela reka

Još jedan dobar izbor za piknik je ovo veštačko jezero nastalo krajem osamdesetih. Nalazi se u podnožju Avale, u blizini Ripnja, voda je izuzetno čista, ali je kupanje, zvanično, zabranjeno. I ovde uglavnom dolaze ribolovci, ali lepa obala i hlad predstavljaju idealno mesto za beg iz grada.

Kosmaj

Za punjenje baterija. Vaš piknik produžite u vikend uživanje na ovoj šumadijskoj planini, udaljenoj manje od sat vremena vožnje od centra grada. Ovde možete iznajmiti neku od vikendica ili brvnara i prepustiti se pravom odmoru. I temperatura je niža nego u gradu, može da se spava bez zvuka klima uređaja iznad glave ili kapljanja iz iste na vaš sims. Osim toga, na Kosmaju se nalazi i Spomenik Kosmajskom partizanskom odredu (izgrađen 1971. godine, autori su vajar Vojin Stojić i arhitekta Gradimir Medaković) koji predlažemo da posetite jer je zaista grandiozan: osnova spomenika iznosi 18, a visina 30 metara.

Obedska bara

Još jedna idealna varijanta za beg iz grada na jedan dan je Obedska bara, specijalni rezervat prirode, koji se nalazi se uz reku Savu u južnom Sremu, na oko sat vremena vožnje od grada. Kada ste već ovde iskoristite lokalne vodiče koji će vas upoznati sa bogatstvom biljnog i životinjskog sveta ovog područja, a potom uživajte u pikniku, igranju badmintona, čitanju knjige, ili samo izležavanju uz neko osvežavajuće piće.

Bilo koji park ili livada u blizini vašeg doma

Piknik možete napraviti i ispred zgrade, u okolnom parku, ispod krošnje drveta… samo je važno da je pokošeno i da ima dovoljno mesta da prostrete ćebence. Da, nekima će to izgledati čudno, ali mogu samo da vam zavide na ležernosti i spremnosti da pametno iskoristite dan u gradu.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: