Da li imate preko 18 godina?

Izložba „Devedesete: Rečnik migracija“ od 5. decembra u Muzeju Jugoslavije

Publika će sadržaj izložbe otkrivati krećući se u prostoru kroz mrežu pojmova, odnosno „rečnik migracija“, koji će im pružiti aparat za čitanje i tumačenje izložbe.

Autor:
0
0

Muzej Jugoslavije najavljuje izložbu „Devedesete: Rečnik migracija“, na kojoj će učestvovati više od  30 savremenih umetnika, umetnica i umetničkih i aktivističkih kolektiva, koji se bave problemom migracija stanovništva u Srbiju i iz Srbije tokom pomenute decenije. Izložba će biti otvorena 5. decembra u 18 časova u Muzeju „25. maj“, a to će ujedno biti i prva postavka u obnovljenom enterijeru pomenutog objekta, koji je deo kompleksa Muzeja Jugoslavije.

„Primarni cilj izložbe je mapiranje različitih formi angažmana od devedestih do danas, kroz koje su u polju umetnosti adresirani društveni, kulturni, politički i pravni problemi stvoreni ovim veoma složenim i traumatičnim migracionim procesima, dok je dokumentarno-istoriografski pristup stavljen u drugi plan. Osim umetničkih pozicija, u izložbu su uključene pojedine inicijative i organizacije iz sfere aktivizma i civilnog sektora, ali prevashodno one koje u svoj rad uključuju saradnju sa savremenim umetnicima/umetnicama, ili koje su pokretali umetnici/pokretale umetnice“, ističu kustoskinje izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić iz Muzeja Jugoslavije, i dodaju:

„U izložbu je uvedena i paralelna narativna linija, koja će moći da se prati kroz izbor dokumenta poput zakona, političkih sporazuma i nacionalnih strategija, koji su dominantno definisali statuse ljudi pogođenih migracionim kretanjima. Cilj ovakve strukture izlaganja je da delimično osvetli i širi kontekst u kome nastaju ili na koji referišu umetnički radovi i inicijative.“

škart/Vesna Pavlović Tuga potencijalnog putnika Ulična/stanična akcija Železnička stanica Beograd, 1993.

Publika će sadržaj izložbe otkrivati krećući se u prostoru kroz mrežu pojmova, odnosno „rečnik migracija“, koji će im pružiti aparat za čitanje i tumačenje izložbe.

„Rečnik predstavlja alternativu dominatnim dikursima kroz koje se u domenu zakona, javnih politika i u akademskoj sferi deluje i misli o ovim problemima. On otvara pitanja dometa i uloge umetnosti, aktivizma, civilnog sektora ali i javnih institucija, u rekonstrukciji prošlosti i preoblikovanju opštih mesta koja dominiraju javnom sferom“, objašnjavaju autorke izložbe.

Pomenuti „rečnik” nastao je saradnjom kustoskinja i učesnika/učesnicaca izložbe, a čine ga sledeći pojmovi, sintagme i idiomi: adresa, bespravna nužnost, čišćenje, čovek, dostojanstvo/solidarnost/internacionalizam, hrabrost i/ili kukavičluk, inventar, izbrisani, jugoslovenstvo, karta u jednom pravcu, kofer, kompjutersko čišćenje/uzaludna nada, kuća ili dom, mesto, nelagodnost, drugi, plan, predmet, prijatelji, rupe, sigurna zemlja, slobodna privremena teritorija, transfer, tuga, ustanak, zakon, zemlja/teritorija, žudnja za životom.

Na izložbi „Devedesete: Rečnik migracija“ učestvuju Asocijacija „Apsolutno“, Aleksandrija Ajduković, Dejan Dimitrijević/Nebojša Šerić Šoba, Dušica Dražić, Dionis Eskorsa (Dionis Escorsa), Jusuf Hadžifejzović, udruženje „Кiosk – platforma za savremenu umetnost”, Milena Maksimović, Goranka Matić, Кolektiv „Migrative Art“, Ana Miljanić, Milorad Mladenović, Ivana Momčilović/Loran Vanson (Lorent Wanson), Tanja Ostojić, Vesna Pavlović, Nikola Radić Lucati, Vladimir Radojičić, Vahida Ramujkić, Rena Redle (Rena Rädle)/Vladan Jeremić, Balint Sombati (Bálint Szombathy), Škart, Čedomir Vasić, Grupa 484, udruženje „Кardan – kultura sećanja“, Vojvođanski građanski centar, Združena akcija – „Кrov nad glavom” i Žene u crnom.

Milena Maksimović Karta u jednom pravcu, serija fotografija, 2004.

Tokom izložbe „Devedesete: Rečnik migracija“ biće organizovan i prateći program u vidu stručnih vođenja autorki i pojedinih učesnika/učesnica kroz izložbu, tribina, umetničkih događaja i zimskih škola za srednjoškolce.

Tim Muzeja Jugoslavije zaslužan za realizaciju izložbe predvode kustoskinje – autorke izložbe Simona Ognjanović i Ana Panić. Arhitekta postavke je Milorad Mladenović, a vizuelni identitet je osmislio Zoran Pantelić. Izložba se realizuje u sklopu projekta „Nova mapiranja Evrope”, koji su podržali Evropska komisija kroz program Кreativna Evropa i Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Biće otvorena do 1. marta 2020. godine.

*naslovna fotografija: Looking for a Husband with EU Passport, 2000–05 (foto: Rupert Larl)

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: