Da li imate preko 18 godina?

Francuski doručak i vrhunska večera

Nova mesta u Beogradu- francuska pekara i fine dinning restoran.

Dugo nisam počeo jutro laganim doručkom i nekim ceđenim sokom. Obično su to omleti, pice ili ogromni sendviči. Takođe u poslednje vreme u jutarnjim časovima ne napuštam svoj komšiluk te stoga jedem samo u lokalnim pekarama. Jutros sam bio u centru i svratio sam na doručak u Le Petite cantine.

Le Petite cantine 5

Le Petite cantine je otvoren početkom novembra prošle godine u Dobračinoj 19.  Lokal su otvorile dve Francuskinje koje ujedno i rade u ovoj maloj pekarici. Trude se predstave i ponude tradicionalne francuske proizvode beogradskoj publici. Clara je profesionalni pekar i ima srpske korene. Za Beograd su se odlučile između ostalog i zbog toga. Sve namirnice su domaće osim belgijskog Van Houten kakaa koje koriste za čokoladno mleko. U ponudi se nalaze kroasani, različiti sendviči uključujući i one za ljude koji ne jedu ništa životinjskog porekla. Kiš Loren, čorba od luka i nekoliko različitih potaža. Meni se svakodnevno menja, tj. menja se ponuda pekarskih proizvoda, dok su kroasani svaki dan prisutni.

Enterijer je skorman i zaista podseća na neku malenu francusku pekaru. Dva stola, razbacani časopisi po njima i muzika koja ide sa telefona deluju simpatično. Devojke su mi rekle da tako žele da održe opuštenu atmosferu. Ako volite čokoladno mleko i kroasane trebali bi da posetite ovo mesto.

INFO:

Le Petite cantine

radno vreme: 09-24
telefon: 063/190-27-61
adresa: Dobračina 19

enso

Uveče sam posetio Enso fine dinning restoran koji se nalazi u ulici Mitrololita Petra 8 tik pored Bitef Art Cafea u neposrednoj blizini sportske dvorane Pionir. Prvo što san video je prostran parking koji se nalazi i ispred i iza lokala. Od PRa dva lokala, saznao sam šta je gospodin Miša Relić inače vlasnik ovih mesta pokušao i pokušava da ostvari.

Enso je otvoren krajem decembra prošle godine, na lokaciji koja svojom izdvojenošću od centra sigurno prija, a opet nije toliko daleko od istog. U izradi enterijera su korišćeni francuski, italijanski i japanski stilovi koji se inače koriste prilikom uređivanja restorana ovog tipa. Veći dao lokala je u drvetu, ne dominira industrijski dizajn što je danas retkost. Interesantan je plafon koji podseća na skelet nekog broda ili barke.

Naručivanje sa tableta, karta vina urađena u saradnji sa najboljim beogradskim somelijerima, automatska preporuka vina uz određeno jelo, kao i konstantan uvid u račun jesu nešto novo kod nas. Tim iskusnih kuvara radi sa najkvalitetnijim namirnicama, što je za očekivati budući da je reč o fine dinning restoranu. Probao sam dva dezerta, limun tart i snickers i- sve pohvale za poslastišare! PR nam preporučuje zeca i jagnjetinu, dok je kuvar izdvojio mezzalune punjene slatkim nadevom od bundeve u sosu od bešamela i tartufa sa penom od mleka. Enso 6 i Enso 8 tasting meniji su mini verzije svih jela koje se nalaze u ponudi i prilagođeni su gostima koji žele da uživaju u više različitih ukusa.

Odličan izbor jela i prijatna atmsfera su nešto što sigurno privlači kada je u pitanju Enso.

INFO:
Enso

adresa: Mitrolpolita Petra 8, Beograd
telefon: 063 594924

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: