Da li imate preko 18 godina?

Vodič za kreativce: Umetnost kamere pametnih telefona

Predstavljamo vam kamere na telefonima Samsung Galaxy S20 serije, koje će učiniti da brzo uhvatite najbolje (i najoštrije) od svakog trenutka.

Autor:

U poslednje vreme pojam ‘umetnik’ postao je veoma fluidan, a oštre granice podela deluju sve bleđe. U tome nema ničeg čudnog, uzimajući u obzir da je umetnost oduvek bila stvar subjektivnog doživljaja, a umetnicima su pojavom akademija počeli da se smatraju upravo oni sa diplomama, ali i oni talentovani, često samouki pojedinci, čiji su radovi priznati od strane stručne javnosti i stoje izloženi u galerijama širom sveta. Nije međutim neozbiljno pitati i da li je umetnik i onaj dečko iz komšiluka kog svakog drugog dana viđate ispred zgrade kako fotografiše zalazak sunca, hvatajući odsjaj u retrovizoru automobila, ili se snima mobilnim telefonom dok vozi skejt sa svojim psom. 

Stvaranje umetnosti na pametnim telefonima konačno više nije tabu tema i veliki broj iskusnih i priznatih kreativaca oberučke je prihvatio ovaj trend – od profesionalnih fotografa, vizuelnih umetnika, pa sve do reditelja, producenata, pa i komšije.

Međutim, ukoliko ste novi u ovome i niste sigurni kako na najbolji način da iskoristite kameru svog telefona za pravljenje profesionalnih fotografija ili, ako ste ambiciozni, kratkometražnog filma – tu smo mi da pomognemo sa nekoliko praktičnih saveta.

Isprobajte baš svaki objektiv

Ako zamislite da sa telefonom stojite ispred, recimo, restaurirane statue “Pobednika” na Kalemegdanu, verovatno biste želeli da zabeležite svaki detalj. Crte lica ili nijanse mišića čuvene Meštrovićeve figure stare više od veka sada su vam postale dostupne kroz nekoliko pokreta prstom, bez obzira na to da li “Pobednika” posmatrate dok se šetate po tvrđavi ili ste se zaustavili ispod postolja visokog 17m. Zumiranjem postajete u stanju da zabeležite i onaj prizor koji vam nikako drugačije ne bi ni bio dostupan (osim, naravno, jednokratno: ukoliko ste prisustvovali montiranju spomenika).

Telefoni poput novog Samsung Galaxy S20 Ultra imaju na raspolaganju čak pet različitih kamera – jednu prednju i četiri zadnje – koje su idealne upravo za ovakve situacije. Najfascinatnija kamera je svakako ona glavna, širokougaona, budući da ima neverovatnih 108MP i zum koji uvećava do 100 puta, za hvatanje svih onih sitnih nabora koji čine fascinantnom ovaj izliveni simbol grada.

Ukoliko odete nekoliko koraka unazad i prebacite na Ultraširoku kameru za efekat „kao sa razglednice“ – sve što vidite pred sobom naći će se i u samom kadru. Taj visoko pikselizovani prizor najprepoznatljivijeg Beograđanina možete zatim nikad brže i lakše da pošaljete širom sveta.

Da li je neko rekao 8K?

Izvanredna i revolucionarna promena kroz koju su prošli najnoviji modeli pametnih telefona je verovatno preciznost slike, a Samsung je otišao i korak (ili skok) dalje – sa 4K na čak 8K kada je u pitanju rezolucija. To je četiri puta više u odnosu na UHD i 16 puta više u odnosu na FHD, što znači da pokretne slike snimljene telefonom zadržavaju izvanrednu oštrinu i živopisnost boja čak i na ekranu bioskopske veličine. Kada imate tu informaciju, postaje jasno zašto se produkcijska ekipa emisije „The Tonight Show” sa Džimijem Felonom odlučila da snimi čitavu jednu epizodu na ulicama Njujorka koristeći isključivo Galaxy telefon.

Neka bude noć

Iako je rezolucija najčešće prva stvar koju zapamtimo u vezi sa kamerom, velika je zabluda da je samo ona bitna za vrhunske fotografije i snimke; postoji još mnogo drugih faktora na koje treba obratiti pažnju, a jedan od važnijih je osvetljenje. Kao predstavnici Instagram generacije, retko ko nije čuo za famozni golden hour – onih dvadesetak minuta neposredno pre izlaska i zalaska sunca, kada je svetlost topla i meka, a sve izgleda mnogo lepše. Taj trenutak jurimo uvek, nezavisno od toga čime fotografišemo.

Ali, šta radimo samo pola sata kasnije, kada padne mrak? Poznato je da je ovo pitanje nije zaobišlo ni najveće umetnike u istoriji, pa se čak i Van Gog dvoumio oko toga kako da verodostojno naslika noćnu scenu (dok konačno nije stvorio „Zvezdanu noć“).

Može se reći da smo do nedavno sličan (nešto savremeniji) problem imali sa telefonima. Raniji modeli su tu gubili u startu – slika je zrnasta i zamućena, a veštačka svetla zaslepljujuća. Ali ne i za Galaxy S20 Ultra i Bright Night opciju. Pri slabom osvetljenju, sistem kamera profesionalnog kvaliteta snima više fotografija odjednom, spajajući ih u jednu, sa manje vizuelnih smetnji.

Kada zadrhti ruka

Ukoliko se setimo istog onog komšije koji se snima dok vozi skejt, koliko god da je dobar, ruka mu se sigurno trese dok u isto vreme pokušava da pravi video i održava ravnotežu. Osim u slučajevima kada je podrhtavanje deo umetničkog izraza, Superstabilna funkcija na Samsung Galaxy telefonima je preko potrebna – bilo da trčite, letite, snimate vlog ili kratkometražni film iz jednog kadra. Nema više zamućenosti i amaterskih snimaka.

Naposletku, postavlja se pitanje: da li je svako ko ima dobru kameru na telefonu odjednom fotograf ili režiser? Mnogi se neće složiti i vrlo je verovatno da će iskusni profesionalac i pored ovih „pomagala“ i trikova ipak zaseniti amatera po konceptu, kompoziciji i kasnijem obrađivanju materijala. Sigurni smo da većini od nas to nije ni važno, ključno je to što smo dobili mogućnost da uživamo u lakoći stvaranja kreativnih sadržaja i nekih novih, zanimljivih svakodnevnih priča koje na našim ekranima postaju deo života; na ovaj način, oni postaju i umetnost.

Ukoliko želite da probate više nego pametnu kameru, a nismo vas ubedili da fotografije i video dobijaju novu dimenziju na  Samsung Galaxy S20 seriji, predlažemo da na ovom linku pogledate neke inspirativne romantične snimke napravljene Samsung telefonima – od sumraka do svitanja. 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: