Da li imate preko 18 godina?

Pantone boja godine

Kombinacija koja osporava tradicionalnu percepciju udruživanja boja

Autor:

Svake godine PANTONE daruje jednoj nijansi titulu “boja godine.” Od 2000. godine, svetski arbitri za boje biraju boju koja se ističe u svojoj posebnosti. Prošle godine je to bila menstrualna Pantone 18-1438 (Marsala), godine pre toga cvetni Pantone 18-3224 (Radiant Orchid).

Ove godine Pantone je odabrao dve boje za koje veruje da imaju moć. Pobednici su Pantone 13-1520 TCKS (Rose Quartz) i Pantone 14-3919-TCKS (Serenity), poznate i kao pastelna roze i plava boja.

pantone2015-4590

“Rodna zamagljenost je uticala na trendove u pogledu boja u svim oblastima dizajna. Ovaj pristup bojama se poklapa sa društvenim pokretima koji se tiču rodne ravnopravnosti i fluidnosti, zatim sa, kod potrošača, upotrebom boja kao oblikom izražavanja, kao i otvorenom razmenom digitalnih informacija koja je otvorila oči ka različitim pristupima upotrebi boja kao izazovu tradicionalnoj percepciji boja.”

Screen Shot 2015-12-07 at 1.33.12 PM

Drugim rečima, Pantone ima ideju da razbije stereotipe i promoviše rodnu ravnopravnost. Pogledajte kako izgleda transdžender zastava! Panton, dakle daje ljudima priliku da ospore norme. Pink brijači za muškarce! Plavi brijači za žene! Jer, zanimljiva stvar u vezi svega ovoga je da su, ne tako davno, rodne konotacije ove dve boje bile obrnute.

Pink se zapravo smatra bojom koja najviše odgovara dečacima, tako je bilo do 1950. Plava je boja za devojčice. Pink je najžešća boja i povezana je sa momcima od vatrogasnih kamiona do sportskih automobila. The Ladies’ Home Journal 1918. ističe: “opšte prihvaćeno pravilo je – roze za dečaka i plava za devojke- roze je jača boja i priliči dečacima, dok je plava, delikatna i nežna, i više priliči devojčicama.

“Mekši pogled na boje za 2016: Po prvi put, mešanje dve nijanse – Rozenkvarc i Spokojstvo su odabrani kao PANTONE boje godine.

Blagostanje kao protivotrov za današnje stresove! Potrebne su nam boje koje psihološki ispunjavaju našu čežnju za sigurnošću i bezbednošću. Pridružene zajedno, Rose Quartz i  Serenity pokazuju ravnotežu između toplog tona crvene i hladnog mira plave, sugeršući red i mir.

Screen Shot 2015-12-07 at 1.34.25 PM

Prozračan spokoj bez težine kao i prostrano plavo nebo iznad nas, donose osećaj predaha i odmora u turbulentnim vremenima.”

Izvor: Pantone, Wired

Pantone je korporacija koja se bavi standardizovanjem boja koje pronalze svoju upotrebu u grafičkim, fashion i ostalim industrijama.