Da li imate preko 18 godina?

Od stolarske radionice do Vitra muzeja

Predavanje Konstantina Grčića na Mikser festivalu!

0
0

Jedan od najuticajnijih dizajnera današnjice Konstantin Grčić održaće u četvrtak, 5. juna, u 18:00 časova predavanje na temu “Sve što ste želeli da znate o dizajnu” u okviru Mikser festivala. Njegovi radovi kombinuju industrijsku estetiku sa eksperimentalnim, likovnim elementima.

Konstantin Grčić i Patricia Urquiola podelili su ove godine nagradu za dizajnera godine u izboru prestižnog magazina Wallpaper*. U obrazloženju se ističe da Grčić industrijski dizajn i konceptualne eksperimente izvodi bolje od bilo koga drugog, što dokazuje njegova prošlogodišnja retrospektivna izložba u Vitra dizajn muzeju u Nemačkoj. Navodi se da je na Design Miami/Basel skrenuo pažnju svojim paviljonom za Audi, izrađenom od delova novog modela TT Coupé, kao i dizajnom stolica za Rival i Tuffy i sanitarija za Laufen, ali da je možda najupečatljiviji rad Man Machine kolekcija, stakleni nameštaj za Galeriju Kreo.

Ovaj pedesetogodišnji Nemac je dizajnirao stvari koji su već postali dizajnerski klasici “Chair_One” za Magis (2004) i “Mayday” lampa za Flos (1999).

Završio je John Makepeace školu (Dorset, Engleska). U jednom intervjuu je rekao da je još kao mali voleo da pravi stvari. Po završetku srednje škole radio je kao restaurator stilskog nameštaja jer je “želeo da nauči kako nešto napraviti kako treba”. Tu se upoznao sa zanatom obrade nameštaja, pa je shvatio da projektovanje voli više od gradnje. Potom upisuje studije na Royal College of Art u Londonu i tu zapravo otkriva svoju pravu strast – dizajniranje nameštaja.

Prvobitno je bio pod jakim uticajem minimalističkog dizajna Jaspera Morrisona sa kojim je započeo karijeru krajem osamdesetih. Ubrzo je razvio svoj prepoznatljiv stil i postao jedan od pokretača inovacija na svetskoj dizajnerskoj sceni. Sopstvenu kompaniju Konstantin Grcic Industrial Design (KGID) osnovao je u Minhenu 1991. godine i dizajnira nameštaj, proizvode i osvetljenje za neke od vodećih kompanija u oblasti dizajna, razbijajući klišee korišćenjem materijala, tehnologija ili proizvodnih procesa koji su rezultat intenzivnih istraživanja. Lista njegovih klijenta obuhvata kompanije Authentics, Flos, Magis, Vitra, ClassiCon, Plank, Krups, Muji…

Tokom prošle godine u Vitra Dizajn Muzeju, u nemačkom gradu Vajlu na Rajni, održana je izložba “Panorama”, najveća Grčićeva samostalna izložba. Specijalno za tu priliku Grčić je kreirao nekoliko velikih instalacija koja odslikavaju njegovu viziju života u budućnosti: kućni enterijer, dizajn studio i urbano okruženje i suočavaju posmatrača sa dizajnerovom inspiracijom, izazovima i pitanjanima, ali i smeštaju njegovo delo u širi društveni kontekst. Vrhunac postavke bila je 30 metara dugačka “Panorama” koja opisuje arhitektinsko okruženje u budućnosti. Bili su izloženi i gotovi objekati, ali i prototipi, crteži i predmeti koji su inspirisali Grčića – od starog čajnika ili jednog od prvih modela Apple računara, do dela Marcel Duchamp-a, Gerrit Rietveld-a i Enzo Mari-a.

konstantin-grcic-portrait

Slika: Oliver Mark, dwell.com

Odgovarajući na pitanje kako bi definisao dizajn, Grčić je odgovorio: “Dizajn je avantura u kojoj ne možete unapred znati šta će kreativni proces proizvesti. Odbijam da imam bilo koja predubeđenja o funkcionalnosti, kao i ideje o komforu i lepoti. Želim da razumem kako je dizajn povezan sa životom. Činjenica da život nije savrsen čini sve to mnogo interesantnijim i zato je u redu da proizvodi budu pomalo buntovni. Moji radovi se ne otkrivaju momentalno. Čine ono za šta su dizajnirani, funkcionalni su, ali i u isto vreme preispituju sopstvenu funkcionalnost i pozivaju korisnika da čini isto.”

Mnogi od njegovih proizvoda su nagrađivani prestižnim nagradama, kao što su Compasso d`Oro za “Mayday” lampu (Flos) 2001. i “Myto” stolicu (Plank) 2011. godine. Rad Konstantina Grčića je deo stalnih postavki najvažnijih svetksih muzeja (MoMA/Njujork, Centre Georges Pompidou/Pariz).

Predavanje, koje se održava u okviru Mikser festivala, moderiraće Jan Boelen, belgijski kustos i kritičar savremene umetnosti.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: