Da li imate preko 18 godina?

Little sun charge: solarni punjač sa velikim ambicijama

Namenjen je svima koji žele da napune telefon dok su u pokretu, ali i onima koji žive u oblastima koje nemaju pristup električnoj energiji.

U saradnji sa inženjerom Frederikom Ottesenom, dansko-islandski umetnik Olafur Eliasson je dizajnirao Little Sun Charge – solarni punjač za telefon sa visokim performansama koji se može koristiti i kao solarno osvetljenje. Ovaj punjač je deo Little Sun solarnog projekta koji su njih dvojica pokrenuli pre tri godine u cilju omogućavanja širokog pristupa održivoj solarnoj energij. Punjač opisuju kao “umetničko delo koje funkcioniše u svakodnevnom životu, odličan proizvod koji koristi solarnu energiju, i socijalno preduzeće u jednom”.

Za razliku od solarnih punjača koji već postoje na tržištu, Little Sun Charge omogućava maksimalno punjenje telefona nakon samo pet sati korišćenja sunčeve energije i koristi standardne USB portove, što ga čini kompatibilnim sa svim mobilnim uređajima i kablovima. Namenjen je svima koji žele da napune telefon dok su u pokretu, ali i onima koji žive u oblastima koje nemaju pristup električnoj energiji.

Little Sun je globalni projekat i socijalno preduzeće vođeno idejom da svi delimo isto sunce, osnovano kako bi se održiva solarna energija učinila dostupnom milijardama ljudi koji žive bez električne energije. Prvi proizvod koji je Little Sun dizajnirao – Little Sun solarna LED lampa – prodata je u 300 000 primeraka i distribuirana širom sveta. Svaka kupovina proizvoda ovog socijalnog preduzeća omogućava njihovu distribuciju po sniženoj ceni u oblastima bez električne energije kao održiva alternativa toksičnom i skupom osvetljenju baziranom na kerozinu. Na taj način se, u saradnji sa lokalnim partnerskim organizacijama, otvaraju nova radna mesta i ostvaruje lokalni profit.

IMG_MDA102063_1600px

 

Olafur Eliasson je poznat po svojim skulpturama i umetničkim instalacijama velikih razmera gde upotrebom osnovnih materijala poput svetlosti, vode i temperature vazduha utiče na iskustvo posmatrača i preispituje percepciju sveta i interakciju koju sa njim ostvarujemo. Priroda je za njega oduvek predstavljala izvor inspiracije, a svetlost jedan od njegovih omiljenih medija i najefektniji instrument za komuniciranje sa publikom. Kao i brojne druge radove, svetlost je inspirisala i Little Sun projekat, ali ovog puta u cilju iniciranja društvene promene na globalnom nivou. Little Sun pokreće debatu o masovnoj upotrebi održive energije u cilju podizanja svesti o dostupnosti energije i njenoj ravnopravnoj distribuciji.

Kao i Little Sun solarna lampa, Little Sun Charge ima slične ambicije i pokrenuta je Kickstarter kampanja kako bi ovaj prototip ušao u masovnu proizvodnju. Kampanja je već premašila očekivanu sumu od 50 000 funti, a trebalo bi da se nađe u prodaji do marta 2016. godine.

af9984b0122cd7c98d5e2ea2df0085de_original