Da li imate preko 18 godina?

Kao kod Wesa Andersona

Na internet forumu Reddit korisnici dele fotografije mesta koja kao da su izašla iz filmova slavnog reditelja.

Wes Anderson je, kao što većina zna, kultni teksaški arthouse reditelj u čijim filmovima nas prvo očara arhitektura neobičnih prostora, a zatim isčašeni likovi. E pa na Reddit-u od sada imate sekciju u kojoj korisnici dele svoje fotografije različitih prostora koji bi komotno mogli da se nađu u “Grand Budapest Hotelu”, “The Darjeeling Limited-u” ili “The Life Aquatic-u”. 

Vizuelni prostori Andersonovih filmova su jedinstveni. Pastelne boje isprepletane u toplim valerima boja, ali hladne kinestetičke simbolike. Upravo arhitektura prostora, uz bizarne i neverovatne drage likove, čini osnov estetike Wesa Andersona i njegovih filmova koje, ma kakav bio individualni ukus, voli svaki pravi filmofil. Kostimi likova i sami enterijeri su utopljeni u retro oneobičenu stvarnost terajući nas da razmišljamo i našoj okolini i svakodnevici na potpuno drugačiji način.

Korisnici Reddita, najvećeg forumskog oblika socijalne mreže na kome korisnici razmenjuju različite sadržaje, napravili su topic pod imenom „Accidental Wes Anderson“. Na njemu korisnici sa svih meridijana razmenjuju prave fotografije mesta koja bi lako mogla biti deo filmskog sveta Wesa Andersona.

JRL2cqdeEirJhcUMqRsC7rU1tAvY0PGTYuVaUqp7xEA

muški toalet u bioskopu “Fabulous Fox” u St.Loius-u, fotograf reddit user : heff66, izvor : Accidental Wes Anderson

Kuba, Južna Koreja, Engleska, Amerika, različite skandinavske zemlje..fotografije dokazuju da bilo koje mesto može postati svet Wesa Andersona. Samo je bitno da ga tako vidite.

Arhitektura fotografija se potpuno razlikuje. Nekada su to izolovana mesta, usamljena, hladna, potpuno odvojena od svakodnevne, konvencionalne arhitekture. Nekada su mirni pejsaži na fotografijama. Izgledaju kao savršena mesta za kontemplaciju izašlu upravo iz Andersonove estetike i njegovog jedinstvenog autorskog sveta. Ostala mesta nisu izolovana niti mirna, ali poseduju vintage, isprani, pomalo ornuli sjaj karakterističan za arhitekturu njegovih filmova. Mesta su potpuno drugačija: od muških toaleta preko zabavnih parkova, konferencijskih sala staljinističkog, brutalističkog stila do stambenih objekata. Jedino što ih objedinjuje je simbolika magije kinestetičkog sveta Wesa Andersona.

iUCWmqB-ztm8XyTLiHCiz4rKg56VNOFEsJTa9V3RPl4

pesjažu plaže Pihlajasaari u Finskoj načinjene objektivom korisnika alaselyk samo još nedostaje Bill Murray kao Steve Zissou u “Speedo” kupaćim gaćama.

Diverzitet mesta koja se pojavljuju u „Accidental Wes Anderson“ je sjajan. To su bukvalno mesta sa sve četiri strane sveta i ne samo da su dijametralno suprotna već isključivo zavise individualnog utiska što dokazuje komentar na fotografije jednog od najaktivnijih ljudi na ovoj stranici poznatog pod korisničkim imenom Jake_tobin. Jednu od njegovih fotografija ornule kuće koja se nalazi na Spadina putu u Torontu drugi korisnik je komentarisao ovako: „Prošao sam bezbroj puta pored ove kuće i nikada, ali baš nikada je nisam video na ovaj način. Hvala ti!“

Tema „Accidental Wes Anderson“ predivna je i toliko posebna da je svako dalje baljezganje blasfemično. Gledajte fotke i uživajte. Inspirisaće vas da nađete Wesa Andersona negde u vašem komšiluku.

*sve fotografije “Accidental Wes Anderson”