Da li imate preko 18 godina?

Ispeci mi pametno, nahrani me ukusno, serviraj digitalno

Živimo u eri gde su frižideri povezani sa internetom, a pribor kojim se hranimo sa Bluetoothom. Hvala Bogu pa bar kablova više nema...

Smart kuhinjski uređaji su sada uobičajena pojava, bilo da uključuju kompletne kuhinjske mašinerije za pripremu hrane, ili upotrebu pametnog pribora za jelo. Sada već i viljuške i tosteri znaju za osnovni red, pamet im je dobro došla. Kuhinja ponovo dobija zasluženo mesto i kao u dobra stara vremena, postaće glavni centar porodičnih komunikacija. 

1967-dbdf365469eb4fe062790338c9495b1e

Egg Minder

Ovaj kuhinjski gadget osmišljen je u skladu sa potrebama običnih ljudi. To nije neki vrhunski HI-TECH sajber nindža, to je dnevno potrebni kompanjon u svetu kuvanja. To ga ne čini manje vrednim, naprotiv, on definitivno pokriva onaj deo u kome mi zabrljamo, a tiče se nabavke.

Egg-Minder-Smart-Egg-Tray-1-1024x570

Hrana za koju nikad nismo sigurni koliko je i da li je imamo, a sastavni je deo ishrane. Ona večito buni sve umove ovog sveta po pitanju starosti i prioriteta. To je, naravno, jaje.

Egg Minder u osnovi čine posuda sa mestom za odlaganje jaja, sa već predviđenim ležištima, i aplikacija koja se instalira na smart uređaju. Beleži broj preostalih jaja u pakovanju i signalizira kada treba da se dopuni.

Pakovanje ima 14 mesta za jaja i bežično održava vezu sa aplikacijom. Po broju (eventualno) praznih mesta znaćete da li treba dokupiti još. Slobodno je držite u frižideru i bez otvaranja znate tačan broj, kako biste mogli da pripremate vaše pite ili palačinke. Možda i najbitnija osobina Egg Minder-a je ta da prati starost jaja, jer pored mesta za svako jaje postoji LED lampica koja se po potrebi pali. Prilikom pakovanja jaja postoji mogućnost da vam pakovanje nije bilo prazno i lampice će se paliti pored onih jaja koja su tu najduže i tako vas uvek opominjati da ona koja su tu najduže iskoristite prva. Aplikacija je kompatibilna i sa IOS i Android uređajima, a baterije se jednostavno menjaju. Reč je o standardnim AA baterijama koje se kupuju bilo gde. Egg Minder je lepo dizajniran gadget, iako ne nudi puno mogućnosti, ima puno potencijala da pronađe svoje mesto u vašoj kuhinji. Strava!

SmartPlate

Aplikacija koja je uglavnom namenjena onima koji vole da znaju koliko su kalorija uneli, a to ne žele da svaki put rade manuelno, odnosno da ručno unose podatke za svaku namirnicu.

smartplate-inpost3

Smart Plate je prvi inteligentni tanjir koji konstantno analizira sve što pojedete. To je u suštini tanjir, ali jako pametan tanjir, opremljen senzorima za prepoznavanje hrane i merenje njene težine. Omogućava da se hrana automatski identifikuje i analizira i pri tom napravi kompletna slika unošenja hrane i vaših navika u ishrani.

Smart Plate podeljen na tri dela, ima po jednu skrivenu kameru u svakoj pregradi koju koristi u analizi hrane. One koriste algoritme u prepoznavanju namirnica, i daju detaljnu identifikaciju i sastav hrane. Po rečima autora, Smart Plate je 99% precizan u svojim dijagnozama, čak i kada su u pitanju različite vrste hlebova. Aplikacija analizira i prati svaki unos hrane i integriše podatke u centralnu bazu podataka. Takođe, možete podeliti ustiske sa ostalim korisnicima ili zatražiti neki stručni savet..

Jedino što treba da uradite jeste da pokrenete aplikaciju i unutar nje pokrenete kameru vašeg telefona, fotografišete Smart Plate sa hranom na njemu, i pošaljete u bazu podataka na analizu. U roku od svega nekoliko sekundi dobijate informaciju šta je na tanjiru i sve nutritivne vrednosti namirnica. U slučaju da je brojka malo veća nego što je potrebno, dobijate i savet kako potrošiti višak.

ngff1t4k5otxjnvrcifu

I mala tajna proizvođača koju ne otkrivaju javno. Tanjir je tako dizajniran i podeljen pregradama da se vizuelno čini većim nego što jeste, pa imate osećaj da jedete više nego obično!

Hapi viljuška

photo-original

Hapi je smart viljuška. Njena osnovna uloga je da povede malo računa o tome kako i na koji način jedemo. Opšte je poznata stvar da može doći do problema sa viškom kilograma ili lošeg varenja i probave  ako se jede prebrzo i ako se hrana ne žvaće dovoljno.

Hapi je elektronska viljuška koja vam pomaže da pratite i nadgledate svoje navike u ishrani. Viljuška je dizajnirana tako da prilikom upotrebe unosite idealnu količinu hrane dovoljne za odraslu osobu. Pri unosu hrane, meri vreme koje koristite u toku jela, koliko vremena vam treba za svaki zalogaj. Ukoliko idealno i preporučeno vreme za ritam jela poremeti, dobijate upozorenje od Hapija tako što se pali diskretna LED lampica, uz nežnu vibraciju.

Hapi prati nekoliko stvari na osnovu kojih daje analizu: koliko dugo je trajao obrok, koliko dugo je trajao interval između unošenja hrane i koliko ste ste u stvari hrane uneli. Sve ove informacije se unose u bazu podataka gde možete pratiti napredak. Ili ono drugo. U svakom slučaju dobijate i online podršku kako biste popravili vaše navike u ishrani.

Održavanje vičjuške je jednostavno. Ili možete izvaditi središnji deo gde je sva elektronika zapakovana pa tako oprati u mašini, ili je pažljivo oprati kao i svaku drugu viljušku. Aplikaciju možete preuzeti na za to predviđenim servisima i postoji podrška i za IOS i Android uređaje.

Sta to čini kuhinju pametnom? Pored svih ovih pomagala, ipak ste vi glavni, i neophodni sastojak kuhinje. Pamet u glavu, naoružajte se dobrom voljom, iskoristite svu pomoć i skuvajte nešto zdravo za sebe i vaše bližnje.

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: