Da li imate preko 18 godina?

Geocaching – moderna potraga za blagom

Šta se dogodi kada se tehnologija i avantura na otvorenom spoje u igru

3
0

Geocaching je neverovatno popularna i zabavna igra na otvorenom koja kombinuje avanturu i tehnologiju. U pitanju je potraga za blagom za digitalnu generaciju, a da biste u njoj učestvovali potreban vam je GPS, avanturistički duh, oštar vid i strpljenje. Cilj igre je pronaći „geocache“ (koji je neko sakrio ostavljajući koordinate i dodatne informacije vezane za lokaciju na sajtu), a zatim svoje iskustvo potrage podeliti online.

preview-lg

Da biste započeli „geocaching“ avanturu, potrebno je da se registrujete na Geocaching sajtu i skinete zvaničnu Geocaching aplikaciju. Na sajtu možete da pretražite lokacije geokeševa, da pogledate njihove opise i tačne GPS koordinate. Geokeševe možete naći svugde po svetu i obično su sakriveni na veoma atraktivnim i živopisnim mestima, a da biste ih pronašli možda ćete morati da planinarite, trčite, plivate, kopate, zavlačite ruku na mračna mesta…

Geokeš je vrsta kontejnera koji je postavljen na skrivenom mestu, a može da varira u veličini i obliku. Uglavnom je u pitanju plastična nepromočiva kutija u kojoj se nalaze notes i olovka za upisivanje, razni sitni predmeti i suveniri (privesci, bedževi, nalepnice, igračkice, itd), kao i posebni predmeti (tzv. travelbugovi), koji imaju kolekcionarsku vrednost i čije se kretanje može pratiti na sajtu. Možete uzeti bilo koju stvar iz kutijice ukoliko ostavite nešto zauzvrat. U notes upisujete datum, svoje podatke, utiske i promenu sadržaja kutije. Kutiju vraćate na mesto gde ste je našli, a na sajtu potvrđujete svoj pronalazak i delite svoja iskustva tokom potrage.

img00010

Iako posedujete GPS koordinate lokacije na kojoj je geokeš sakriven, blago nije uvek jednostavno pronaći. Same kutije mogu da budu veoma vešto kamuflirane i sakrivene na najrazličitijim mestima – od šupljeg stabla, pukotine u steni, preko kućice za ptice, ptičjeg gnezda, do pećina, vodopada ili ispod vode. Ukoliko se geokeš nalazi na prometnim mestima, morate biti obazrivi i neupadljivi tokom potrage kao i pri uzimanju i vraćanju blaga, da vas ne bi primetio neko od „običnih ljudi“ (tzv. muggles).

Postoje različiti tipovi geokeša. Jedna od atraktivnih vrsta geokeševa jeste multikeš. U toj varijanti se raspoređuje veći broj geokeševa, pri čemu dobijate samo koordinate prvog keša, dok koordinate ili trag lokacije svakog sledećeg saznajete kada ga pronađete. Tako ne znate unapred kuda će vas put odneti, i tada potraga postaje prava avantura.

8-geocaches-1-picture

Ovo traganje za blagom ljude može odvesti na neka lepa i skrovita mesta koja inače možda ne bi posetili, a čar igre je upravo ova uzbudljiva potraga i uživanje u prirodi. Nakon što steknete iskustva u pronalasku geokeševa, možete i sami sakriti svoje blago. Samo individualnim zalaganjem i trudom se ova igra može dalje širiti. Trenutno postoji skoro 3 miliona geokeševa širom sveta, i preko 6 miliona registrovanih učesnika. Geocashing je u Srbiji tek u začetku, ali u poslednjih godinu dana doživljava pravu eksploziju i broj keševa sve više raste. U Beogradu trenutno postoji preko 60 geokeševa, a u celoj Srbiji preko 500. Možete posetiti stranicu, registrovati se, pretražiti lokacije u vašoj blizini i započeti svoju avanturu!

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: