Da li imate preko 18 godina?

Gde se završava internet?

Nastavljamo potragu za beskorisnim informacijama i generatorima besmisla. Da li tome ima kraja?

Beskorisne informacije i generatori  besmisla. Pitanja od kojih je Bog digao ruke saznanja koja se kriju tamo gde ih niko ne bi potražio. Beskonačna potencijalnost teksta, metodom slučajnog klika može pokrenuti lavinu revolucije. Nova avangarda  – poezija, umetnost, nacionalno buđenje i čist dadaizam na mreži. Odgovor na pitanje gde je kraj interneta!

Generatori. Istinski heroji informatičke ere, koji su otišli korak dalje od arhiviranja postojećeg RL znanja. Uz manje ili više jednostavan algoritam, suština svakog generatora je da po određenim kriterijumima razvrsta izobilje sa interneta  ili ređe svoje baze podataka, i izbaci potpuno novi materijal.

Generatori su predvorje veštačke inteligencije i njihova naučna strana je predosadna jer se bavi promenjivim, verovatnoćom i statistikom ponavljanja, ali je zato njihova pojavna strana nešto najlepše na svetu.

Pošto nisam matematičarka, uvek se iznova oduševljavam društvenom kategorijom generatora koji stvarajući suštinski besmislen sadržaj, namenjen ljudima koji mogu i žele da provedu sate klikćući na refresh, čine zapravo ono što ceo web pokušava od nastanka, da zaustave vreme, uspore i promene ponašanje korisnika uz pridobijanje ogromnog broja klikova, dok je njihova arhitektura zapravo stilska vežba iz osnova programiranja. Generatori su dakle sigurna oaza, za sve nas izmučene stalnim razvojem interneta, mesto gde se može zaboraviti na smisao i istinski opustiti, dok naš mozak zamenjuje primitivni algoritam, toliko jednostavan i savršen da zavređuje moje najiskrenije poštovanje i duboku naklonost.

Kud god da odem tebi se vraćam ponovo

Pošto je ovo internet, i ne mogu da računam na to da će svako pročitati tekst do kraja, najzanimljivije ide odmah, slatkiši pre ručka.

Useless Web je apoteoza (odsustva) suštine na internetu, generator besmislenih sajtova koji ne koriste nikome, ne donose neophodne informacije i stoga su pogodni za sva bića i uzraste, od vaše novorođene bebe, preko voljene osobe do fikusa u ćošku. Sati i sati zabave.

Kurator ovog generatora je Tim Holman, jedan od developera stalno zaposlenih u Tumblr-u, a po njegovim rečima na sajtove u bazi Useless Weba svakog dana klikne nekoliko stotina hiljada ljudi, pa vi vidite. Najbolje kod ovog generatora je što se lista beskorisnih sajtova s vremena na vreme obnavlja korisničkim submitovanjem, uz zadržavanje velikih evergrin hitova naličja interneta kao što su Mango Republika, Bury Me With My Money, Staggering Beauty, OMFG kučići, leteće mačke i mnogi drugi. Strpljenje je vrlina kojoj nas useless web uči, kad se smorite, to je znak da samo treba da nastavite!

Moje reči moji snovi

Ubedljivo omiljena fejzbuk aplikacija, tokom osam godina fejzbuka, za mene je generator statusa, koji se zajedno sa mnom razvija i prati me poput svetskih tajnih službi. Kada sam tužna ili sama, kad ostanem bez teksta uvek kliknem par puta na Šta bih rekla dot com, i ovaj generator me razveseli nekom divnom kompilacijom mojih zaboravljenih, ali mudrih misli. Ako imate fejzbuk, pokušajte, videćete – leči!

isus

Ostavi se, sine, četovanja

Jedan od najranijih i meni najomiljenih AI botova, donosi neobavezni chat sa stvoriteljem pod sloganom POKAJANJE NIKAD NIJE BILO LAKŠE. Mnogo pre nego što je postojala Siri, i pre nego što je zabagovala iz matematike i ismejala Rijanu, postojala je božja reč. Ono što me je na prvu osvojilo je kastomizovano okruženje na osnovu koga bog pogodi da li si dečak ili devojčica. Bog igra na kvarno od početka. Zanimljivo je da je ovaj bot nastao i dalje se usavršavao upravo računajući na ljudski skepticizam i urođenu naklonost grehu raba božijeg koji četuje, te su upravo odgovori koji se tiču naše sumnje u postojanje internetskog boga (iGod) najzanimljiviji. Dobro je s vremena na vreme popričati sa bogom i naravno pokajati se.

igod

Mormonsko ime i ostale čarolije

Šta dobijate kada majmunu ostavite bocu ruma? Ovaj sajt se teško može nazvati inteligentnijim od pijanog majmuna, ali ja ga volim zato što na jednom mestu okuplja sve igrice koje se na fejzbuku sporadično pojavljuju i nestaju. Tu su Mormoni, Koreanci, republikanci, članovi Wu Tang klana, DJevi, ali i progresivna porno, role play, dominatriks/slave imena kao i socio-ekonomski planovi (?!).

Mormonizujući se naprimer, saznala sam da je moje novo ime MaeRinda Allora LaLovi, ali mogla sam i da umrem bez tog saznanja.

Od ostalih zabavnih sadržaja tu je i premnogo kvizova poput Koja romantična komedija najbolje opisuje tvoj ljubavni život, šta o tebi govori tvoja boja očiju i koliko si bitchy, koji motivacioni poster je stvoren za tebe i ostale najznačajnije lajfstajl dileme.

mormon_0

Solomonsko rešenje Eurozone

U duhu krize Eurozone koja je tema broj jedan u svim svetskim medijima, stiže i divan generator proizvoljnih mera štednje. Posle ozbilljnih pregovora, konsultacija s luksemburškim bankama, još malo oporezivanja sirotinje i igranja pokera u pare poreskih obveznika, eksiranja uza sa Ciprasom iza zatvorenih vrata virtuelna kancelarka predlaže do sada neviđene ideje koje se tiču rejtinga Portugala na Evroviziji, španske lutrije, irskih zamaka, mađarske novogradnje i ostalih kreativnih mera štednje u kriznim područjima. Može zatrebati!

angela

Poeziju će svi (kompjuteri) pisati

Kada je rekao da će poeziju svi pisati, prilično sam sigurna da Branko Miljković nije na umu imao endžine za lako i brzo poetično izražavanje. Ali Josh Larios,  developer iz Sijetla i tvorac bloga elsewhere je radeći web za dečicu koja pišu pesme dosetio da napravi bot za adolescentsku poeziju koja se u najvećem broju slučajeva bavi pitanjima egzistencije, weltschmerzom karaketrističnim za period kada imamo bubuljice i insistiramo da se bavimo teškim temama. Svaka sličnost sa stvarnom poezijom je dedukovana iz nje. Strava je sto se sve pesme zovu I am, dakle čista konceptuala. Pored ove poezije na sajtu postoje i generatori postmodernih tekstova, generatori imena za bend, amazon lista poklona pod sugestivnim nazivom Buy Me Something i još koješta.

Kuratori svih zemalja ujedinite se

Sve izložbe liče jedne na druge. Pa tako su se štreberi sa MIT dosetili da pored čuvenog endžina za generisanje celih naučnih tekstova koji je uneo pometnju u svet nauke mnogo pre doktorata Aleksandra Šapića, pomognu i ubogim lenjim kustosima. Jednom za uvek stali su na put tom paklu smišljanja intelektualnog imena za izložbu na koju će svi ionako doći zbog keteringa na otvaranju.

Za ovu priliku sam izabrala naziv Breaking Relevance: The Politics of the Avant Garde, opustite se i utonite u beskonačni niz naslova dok vam se ne rastope boje. Budi sam svoj kurator, pokaži da možeš, pokaži da jesi, klik!

Dadadodo: Bauljanje kroz (hiper)tekst

Dadaizam nije imao smisla dok nisu nastali kompjuteri. Tek s pojavom računara moguće je proizvesti tekstualni kolaž na koga ljudska svest ne utiče, doduše utiče algoritam ali to je dovoljno promenjivih da primećujem ponavljanja i neku bazičnu vezu između proizvoljnih celina tek posle nekoliko sati puzanja kroz ovaj sajt i besplatne konzumacije teksta u ogromnim količinama. Hipertekst i zločin, kolaž i dijagonalno čitanje orvelovski ambiciozno poručuje

Revolucija će biti potpuna kada jezik bude savršen!

Ovde ima svega od  biografije Nirvane, muzike Čet Bejkera, simbolizma i spasenja, IMAP podešavanja, literarnih egzibicija do ruskih neutrona i električne četkice za zube. Radi i offline. Nema smisla nemojte ga tražiti, ili kako bi autori poručili EKSTERMINIŠITE SVAKU RACIONALNU MISAO!

dadadodo

A tek srpski gorki snovi

Naravno da i Srbija kao programerska velesila i domovina Nikole Tesle ima i svoje endless-click generatore.

Nekoliko godina je internetom žario i palio Polumenta generator, koji je u treptaju oka generisao po jednog novog brata nadaleko čuvene porodice narodnih pevača i seks simbola iz Bijelog Polja. Ali ove godine, usled krize i nezaposlenosti pojavio se generator vrlo sugestivnog imena Otvori kafanu koji je učinio da čak i oni koji gaje blagi prezir prema kafani, ako takvih ima, klikću satima i nabijaju posetu ovom sajtu.

tek-srpski

Tu su se našle one moje, dvorovi, ognjište i suze, poljupci i ruže, gaučosi i tamburaši. U jednom od million klikova, pojavio se uz božju pomoć i blago autoironični generički zaključak ovog teksta:

Okreni, oprosti i toči!

I za kraj kao bonus track dobićete odgovor na pitanje iz naslova: Gde se završava internet?

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: