Da li imate preko 18 godina?

Fusing Futures: Od tehnologije do budućnosti u novom domaćem podkastu

Beogradska otvorena škola pokrenula je ove godine podkast na engleskom jeziku, namenjen mladima širom sveta, a koji dotiče ključne teme i promene savremenog društva.

Autor:
4
0

Beogradska otvorena škola (BOŠ), obrazovna organizacija građanskog društva, pokrenula je podkast pod nazivom Fusing Futures – Light Them Up sa idejom da radoznalim mladim ljudima ponudi sadržaj koji se bavi gorućim društvenim i ekološkim problemima današnjice, a u dosluhu sa tehnološkim inovacijama, njihovim dometom i fenomenologijom. 

Podkast je idejno zamišljen za mlade, od mladih, kao prostor koji se bavi nezaobilaznim socijalnim temama, a obraća se publici vičnoj konzumiranju digitalnih sadržaja.

Kako autori dolaze iz polja rada sa omladinom u okviru BOŠ-a, bilo je lako pretpostaviti kuda se kreću i (budući) slušaoci, kao i koji će im oblik obraćanja biti najbliskiji: podkast je kao prijemčiv audio-oblik materijala nesumnjivo zauzeo mesto radio emisije, a striming platforme sada nam prirodnije postaju deo pretrage nego Soundcloud i YouTube.

Fusing Futures izdvaja se među domaćim podkastima zato što je podjednako lokalan i globalan – lokalan, u smislu da potiče od ljudi sa ovih prostora, spremnih na interdisciplinarna preispitivanja; globalan – imajući u vidu da na nivou jezika i tema ne odstupa evropskog i svetskog pogleda na slična istraživanja. Važna distinkcija u odnosu na lokalne podkaste je i jezička – podkast je na engleskom, pa tako i deo slušalaca dolazi iz SAD-a, Kanade, Španije, Nemačke, Švajcarske, Poljske, a tek onda i iz regiona. Tim iza podkasta ugledao se na raznovrsne slične sadržaje kao što su Crazy Genius (zbog tema) i CryptoQueen (zbog pripovedanja i fokusiranosti na priču), ali su uz sve to napravili nešto jedinstveno, kratko, radoznalo i konkretno.

Fusing Futures otvara prostor za promociju inicijativa i inovacija sa Balkana, te autora i pokretača koji iza njih stoje, pri čemu se podstiču upravo mladi – da učestvuju u unapređivanju sopstvenih lokalnih zajednica.

Podkast je podeljen na sezone od osam epizoda, a svaka od njih će se sastojati iz dva dela: razgovora o globalnom uticaju odabrane teme i, važnije, predloga praktičnih rešenja na kojima saradnici podkasta rade. Digitalizacija, optimizacija, zainteresovanost, višeslojnost, inovacija i promena ugla gledanja odlikuju sve epizode u prvoj sezoni. Posebno je važno i to što svaka od njih traje do 20 minuta, te drži pažnju, uz ležeran ton i odmerenu dozu raspričanosti.

U prvoj sezoni, koja je trenutno pri kraju emitovanja, autori podkasta razmatraju uticaj razvoja tehnologije na klimatske promene. Jedno od važnijih pitanja koje postavljaju je da li nam je tehnologija saveznik u smanjivanju posledica klimatskih promena, a bave se i  uobličavanjem ekološki odgovornih poslovnih strategija, kao i uticajem fintech-a na klimatske promene. Jedna od neočekivanijih i zanimljivijih tema tiče se, recimo, digitalizacije na nepredvidivim mestima: u okviru sistema za održavanja aparata za gašenje požara.

Voditelj podkasta je Ognjan Pantić, alumnista i član tima Energija, klima i životna sredina, a gosti su alumnisti Beogradske otvorene škole. Njih preko 1.200 predstavljaju aktivne članove zajednica u regionu, a kako dolaze iz različitih oblasti, te iz raznovrsnih profesija i sfera interesovanja, njihov doprinos emisijama je to što iz različitih perspektiva odgovaraju na nedoumice u vezi sa oblikovanjem budućnosti društva.

Čitava prva sezona Fusing Futures-a biće dostupna na velikim podkast platformama kao što su iTunes, Google Podcasts, Spotify i Stitcher. Sadržaj će biti distribuisan i preko platforme Sounder, koji je zamišljen kao pomoć kreatorima u čitavom procesu kreiranja podkasta – hostingu, transkripciji, distribuciji, monetizaciji i merenju. Druga sezona je u pripremi, na nivou ideje, a jedino što je sigurno je da će se isto tako ticati primenjivih rešenja i nizom pitanja premostiti različite oblasti.

Instagram    //     Twitter 

Lajkuj:

Ostavite komentar:

Slični članci: